Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα μια νόμιμη απειλή από τη Βενεζουέλα

Καθώς η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται, ψίθυροι αναταραχής αντηχούν σε ολόκληρη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Θυμηθείτε την έντονη αντιπαράθεση του 1982 μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντ. Μια σύγκρουση που άφησε σημάδια στην ιστορία και των δύο εθνών. Τώρα, μια αλλόκοτη αίσθηση déjà vu πλανάται στον αέρα, υποδηλώνοντας μια αναζωπύρωση των εντάσεων στη Νότια Αμερική. Είναι η Βρετανία, για άλλη μια φορά, έτοιμη για ένα συγκρουσιακό χορό σε αυτή την πολιτικά θερμή αρένα;

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές που εξασφάλισε το BBC, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να στείλει ένα πολεμικό πλοίο στη Γουιάνα, πρώην βρετανική αποικία, ως μια στρατηγική κίνηση που περιλαμβάνει τόσο διπλωματική όσο και στρατιωτική υποστήριξη.

Η απόφαση αυτή έρχεται με αφορμή τις ανανεωμένες εδαφικές διεκδικήσεις της Βενεζουέλας σε μια αμφισβητούμενη περιοχή - την περιοχή Essequibo στη Γουιάνα, γνωστή για τους άφθονους πετρελαϊκούς και ορυκτούς πόρους της.

Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως το HMS Trent, ένα υπεράκτιο περιπολικό σκάφος που αρχικά είχε αναλάβει επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην Καραϊβική, θα συμμετέχει πλέον σε κοινές ασκήσεις μετά τα Χριστούγεννα.

Η Γουιάνα βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο αυτής της κλιμακούμενης γεωπολιτικής έντασης.

Οι πρόσφατες απειλές της Βενεζουέλας να προσαρτήσει την περιοχή Essequibo της Γουιάνας προκάλεσαν την ανακατεύθυνση του HMS Trent, προκαλώντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο εισβολής της Βενεζουέλας και το διαφαινόμενο φάσμα του πρώτου διακρατικού πολέμου στη Νότια Αμερική μετά τη σύγκρουση των Φόκλαντς το 1982.

Η Βενεζουέλα διεκδικεί επίμονα το Essequibo, μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε 61.000 τετραγωνικά μίλια και αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της επικράτειας της Γουιάνας. Η περιοχή αυτή, πλούσια σε χρυσό, διαμάντια και βωξίτη, φιλοξενεί επίσης σημαντικά υπεράκτια αποθέματα πετρελαίου.

Αντίθετα, ενώ η οικονομία της Γουιάνας γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διοργάνωσε δημοψήφισμα στις 3 Δεκεμβρίου για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης για την κυριότητα του Essequibo από τη χώρα του.

Παρά τις ευρέως διαδεδομένες αμφιβολίες για τα αποτελέσματα, ο Μαδούρο προχώρησε στη δημοσίευση επικαιροποιημένων χαρτών και νόμων που οριοθετούσαν το Essequibo ως τμήμα της Βενεζουέλας. Διορίστηκε νέος κυβερνήτης για την περιοχή, επέκτεινε τις ταυτότητες στους κατοίκους της και έδωσε εντολή στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία να εκδώσει άδειες για την εξόρυξη πόρων.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαδούρο συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γουιάνας, Irfaan Ali, και συμφώνησε να απέχει από τη χρήση βίας- ωστόσο, παραμένει σταθερός στις εδαφικές του διεκδικήσεις. Τα δύο μέρη εξακολουθούν να διαφωνούν όσον αφορά τη νομική επίλυση της συνοριακής διαφοράς.

Αυτή την εβδομάδα, η ασφαλιστική αγορά Lloyd's του Λονδίνου πρόσθεσε τη Γουιάνα στον κατάλογο των πιο επικίνδυνων ναυτιλιακών ζωνών. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας ενημέρωσε το BBC πως το HMS Trent έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την εταίρο της Κοινοπολιτείας, Γουιάνα, αργότερα αυτό το μήνα, στο πλαίσιο της αποστολής του Atlantic Patrol Task στην περιοχή.

Το HMS Trent, επανδρωμένο με πλήρωμα 65 ατόμων, διαθέτει μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων και εμβέλεια ταξιδιού 5.000 ναυτικών μιλίων. Εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών και μια μονάδα Βασιλικών Πεζοναυτών, το σκάφος είναι εξοπλισμένο για την ανάπτυξη ελικοπτέρων Merlin και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το HMS Trent αναχώρησε από το λιμάνι καταγωγής του, το Γιβραλτάρ, στις αρχές Δεκεμβρίου και επί του παρόντος σταθμεύει στο Bridgetown των Μπαρμπάντος.

Το πολεμικό πλοίο πρόκειται να αγκυροβολήσει κοντά στην Τζορτζτάουν, την πρωτεύουσα της Γουιάνας, και να συμμετάσχει σε επισκέψεις, δραστηριότητες συνεργασίας και εκπαιδεύσεις με το πολεμικό ναυτικό και τις συμμαχικές δυνάμεις της χώρας.

Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας και του λαθρεμπορίου, για τη διαφύλαξη της αλιείας, για αντιτρομοκρατικές προσπάθειες, για αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το HMS Trent είναι επίσης προσαρμοσμένο για περιπολίες στα σύνορα και για αμυντική διπλωματία, όπως αναφέρει το Βασιλικό Ναυτικό.

Η αποστολή του HMS Trent στη Γουιάνα ευθυγραμμίζεται με μια διευρυνόμενη πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου να επιδείξει ισχυρή διεθνή διπλωματική υποστήριξη για το έθνος. Αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Κάμερον δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο "θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους στην περιοχή για να διασφαλίσει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Γουιάνας και να αποτρέψει την κλιμάκωση".

Ο Ντέιβιντ Ράτλεϊ, υπουργός Εξωτερικών για την Αμερική, επισκέφθηκε την Τζορτζτάουν στις 18 Δεκεμβρίου, ο πρώτος εκπρόσωπος της G7 που το έκανε από τότε που η Βενεζουέλα ανανέωσε τη διεκδίκησή της.

Υποσχέθηκε στη Γουιάνα την "ξεκάθαρη υποστήριξη" του Ηνωμένου Βασιλείου και χαιρέτισε την υπόσχεση της Βενεζουέλας να αποφύγει τη χρήση βίας.

Ο κ. Rutley εξέφρασε περαιτέρω: "Το θέμα των συνόρων έχει επιλυθεί για περισσότερα από 120 χρόνια. Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρούνται τα κυρίαρχα σύνορα, ανεξάρτητα από τη θέση τους παγκοσμίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με περιφερειακούς εταίρους και διεθνή φόρουμ για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Γουιάνας".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Yvan Gil, καυτηρίασε την επίσκεψη, ισχυριζόμενος πως το Ηνωμένο Βασίλειο διαταράσσει την περιφερειακή σταθερότητα. Σε δήλωσή του στο X, πρώην Twitter, σημείωσε: "Η πάλαι ποτέ εισβολική και αποικιακή αυτοκρατορία, η οποία κατέλαβε παράνομα το έδαφος της Γκουαγιάνα Esequiba και ενήργησε χειραγωγικά ενάντια στα συμφέροντα της Βενεζουέλας, επιμένει να παρεμβαίνει σε μια εδαφική διαμάχη που η ίδια ξεκίνησε".

Αμφισβητώντας την καθιερωμένη οριοθέτηση των συνόρων που καθορίστηκε με διεθνή συμφωνία το 1899, η Βενεζουέλα έρχεται σε αντίθεση με το εδαφικό καθεστώς. Η Γουιάνα, που κάποτε αναφερόταν ως Βρετανική Γουιάνα, εξασφάλισε την ανεξαρτησία της το 1966. Ωστόσο, το σημερινό κύμα εντάσεων προκύπτει καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίζει να στείλει το πολεμικό του πλοίο στην περιοχή, προκαλώντας επιθετικές απειλές από τη Βενεζουέλα, υπονοώντας μια πιθανή εισβολή στην περιοχή.

Καθώς η γεωπολιτική σκακιέρα στη Νότια Αμερική γίνεται όλο και πιο τεταμένη, η σκιά μιας πιθανής σύγκρουσης διαφαίνεται έντονα στον ορίζοντα. Με την ανάπτυξη του HMS Trent και τις εντάσεις που ετοιμάζονται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βενεζουέλας, το φάντασμα μιας επικείμενης κλιμάκωσης απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Η ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ διπλωματίας και εδαφικών διεκδικήσεων κινείται στην κόψη του ξυραφιού, επαναλαμβάνοντας απόηχους ιστορικών αντιπαραθέσεων και εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για το μελλοντικό τοπίο των σχέσεων της Νότιας Αμερικής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail