Τα πέντε μηνύματα που έστειλε το μεγαλύτερο αεροπορικό μπαράζ της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας μέχρι στιγμής

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την Παρασκευή [29/12] ότι εξαπέλυσε 50 ομαδικές επιθέσεις και ένα μαζικό εναέριο μπαράζ εναντίον ενός ευρέος φάσματος στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων και αποθηκών της αμυντικής βιομηχανίας, σε αυτό που το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι ήταν η μεγαλύτερη τέτοια επίθεση κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης μέχρι στιγμής. Αυτό συνέβη καθώς οι γραμμές του μετώπου έχουν σε μεγάλο βαθμό παγώσει, η δυτική υποστήριξη έχει μειωθεί και κορυφαία μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times, συζητούν ενεργά για το αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει τελικά να ξαναρχίσουν κάποια στιγμή σύντομα.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Κάποιοι εκπλήσσονται επομένως που η Ρωσία θα κλιμάκωνε τα πράγματα σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή της σύγκρουσης, όταν όλα αρχίζουν επιτέλους να εκτονώνονται, καθώς το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αεροπορικό της μπαράζ θα μπορούσε να προσδώσει αξιοπιστία σε όσους υποστηρίζουν πως η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία "για όσο χρειαστεί". Το συμπληρωματικό πλαίσιο εντός του οποίου έλαβε χώρα αυτή η άνευ προηγουμένου μεγάλης κλίμακας επίθεση βοηθά τους παρατηρητές να κατανοήσουν καλύτερα γιατί η Ρωσία την πραγματοποίησε και ποια μηνύματα επεδίωξε να στείλει με αυτόν τον τρόπο.

Για αρχή, η Ρωσία αναγνώρισε ότι η Ουκρανία προκάλεσε ζημιές σε ένα από τα αποβατικά της πλοία στην ανατολική Κριμαία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κάτι που κάποιοι υποψιάζονται πως προκλήθηκε από το γεγονός ότι το Κίεβο είχε υπό τον έλεγχό του βρετανικούς πυραύλους αέρος-επιφανείας Storm Shadow με μεγαλύτερη εμβέλεια από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως. Ήταν επομένως σημαντικό για τη Ρωσία να απαντήσει σε αυτή την κλιμάκωση από τους αντιπάλους της με συντριπτικό τρόπο σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψει από άλλες επερχόμενες, είτε με τους ίδιους πυραύλους είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Δεύτερον, ο Ζελένσκι είχε πρόσφατα διατάξει τις δυνάμεις του να οχυρώσουν ολόκληρο το μέτωπο μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του καλοκαιριού, οπότε η Ρωσία πιθανότατα ήθελε να σηματοδοτήσει ότι καμία ποσότητα χαρακωμάτων και άλλων εμποδίων δεν μπορεί να εμποδίσει το ρυθμό της ειδικής επιχείρησης, καθώς το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για μια πιθανή επίθεση. Οποιαδήποτε επιβράδυνση από την πλευρά της Ρωσίας θα μπορούσε να παρερμηνευθεί από τους αντιπάλους της ως αδυναμία και ως προθυμία να παγώσει η σύγκρουση κατά μήκος της Γραμμής Επαφής παρά το γεγονός πως οι τρεις πρωταρχικοί στόχοι της δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

Αυτοί είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, η αποναζιστικοποίησή της και η αποκατάσταση της συνταγματικής ουδετερότητας της χώρας αυτής, τους οποίους ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι θα ήθελε να επιτύχει με διπλωματικά μέσα, αλλά πως δεν θα διστάσει να συνεχίσει να τους επιδιώκει με στρατιωτικά μέσα, αν αυτό δεν είναι εφικτό. Παραδέχτηκε επίσης ειλικρινά κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ότι παλαιότερα ήταν αφελής για τη Δύση. Στο σύνολό τους, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το τρίτο μήνυμα που ήθελε να στείλει, δηλαδή πως δεν είναι εύκολος στόχος.

Αν οι γραμμές του μετώπου παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό παγωμένες και η Ρωσία δεν ενίσχυε τις αεροπορικές επιθέσεις της, ακόμη και αν το αποβατικό της πλοίο δεν είχε μόλις υποστεί ζημιές, τότε η προαναφερθείσα παραδοχή του δεν θα γινόταν πιστευτή από το κοινό, το οποίο θα μπορούσε να υποπτευθεί ότι έλεγε ψέματα για να καλύψει τις κερδοσκοπικά επικείμενες παραχωρήσεις για την ειρήνη. Αυτά τα τελευταία χτυπήματα χρησίμευσαν επομένως για να ενισχύσουν την αξιοπιστία του στο εσωτερικό της χώρας του, παράλληλα με το να δείξει στη Δύση πως όντως εννοεί σοβαρά την επίτευξη των τριών πρωταρχικών του στόχων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ό,τι κι αν συμβεί.

Το τέταρτο μήνυμα είναι ότι η Ρωσία θέλει οι Ουκρανοί να αμφισβητήσουν περαιτέρω τη σοφία της νέας εκστρατείας επιστράτευσης του Ζελένσκι και των μεσσιανικών ψευδαισθήσεων για μέγιστη νίκη, τα τελευταία από τα οποία αποκαλύφθηκαν στο εξώφυλλο του περιοδικού Time το περασμένο φθινόπωρο επικαλούμενο έναν ανώνυμο ανώτερο σύμβουλο, και έτσι να διχάσουν την κοινωνία. Προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την ευθύνη για την αποτυχία της αντεπίθεσης που οδήγησε σε αυτή την αντιλαϊκή κίνηση, η οποία επιδεινώνει τις προϋπάρχουσες εντάσεις μεταξύ αυτού και των αντιπάλων του, ιδίως του Ζαλούζνι.

Οι εντάσεις αυτές είναι τόσο σοβαρές που ένας εμπειρογνώμονας από την ισχυρή δεξαμενή σκέψης του Ατλαντικού Συμβουλίου κάλεσε πρόσφατα τον Ζελένσκι να σχηματίσει μια "κυβέρνηση εθνικής ενότητας" προκειμένου να αμβλύνει τη "δικαιολογημένη οργή της κοινής γνώμης προς τις αρχές", η οποία κινδυνεύει να υπονομεύσει την εξουσία του ακόμη περισσότερο από ό,τι έχει ήδη υπονομεύσει. Δείχνοντας στους Ουκρανούς πως εξακολουθεί να μπορεί να χτυπήσει όπου θέλει κατά βούληση και σε πρωτοφανή κλίμακα, παρά το ότι η πλευρά τους σκάβει, η Ρωσία θέλει να ενθαρρύνει τους ίδιους και την ελίτ τους να ξεσηκωθούν εναντίον του για να σταματήσει τη σύγκρουση.

Τέλος, το τελευταίο μήνυμα που έστειλε η Ρωσία μέσω του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής αεροπορικού μπαράζ της είναι ότι κερδίζει τον "αγώνα της εφοδιαστικής"/"πόλεμο φθοράς" με τόσο μεγάλη διαφορά που τίποτα από όσα ρεαλιστικά θα μπορούσε να στείλει η Δύση στην Ουκρανία στο προσεχές μέλλον δε θα αλλάξει αυτή τη δυναμική. Η εξαγωγή από την Ιαπωνία συστημάτων αεράμυνας Patriot στις ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αντικαταστήσουν τα δικά τους, τα οποία σχεδιάζουν να στείλουν στη συνέχεια στην Ουκρανία, δεν θα κάνει καμία διαφορά, ούτε ό,τι άλλο η Δύση και οι υποτελείς της καταλήξουν να δώσουν στη χώρα αυτή τον επόμενο χρόνο.

Το γεγονός και μόνο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια τέτοια επίθεση 22 μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, μετά από όλες τις αεροπορικές άμυνες που οι αντίπαλοί της έχουν ήδη δώσει στην Ουκρανία, αποτελεί την πιο πειστική απόδειξη της νίκης της επί του ΝΑΤΟ στον προαναφερθέντα "αγώνα". Αν η βοήθειά τους ήταν πραγματικά τόσο αποτελεσματική όσο την παρουσιάζουν οι διαχειριστές της αντίληψής τους, τότε αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αφού η Ρωσία δεν θα σπαταλούσε πολύτιμους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αντιθέτως, προκάλεσε σοκ και δέος στην Ουκρανία και τη Δύση, γεγονός που άφησε βαθιά εντύπωση στις κοινωνίες και των δύο.

Αυτό που μόλις συνέβη είναι ένα σημάδι για το τι ενδεχομένως θα ακολουθήσει αν οι δύο αυτοί δεν συμμορφωθούν με τα αιτήματα της Ρωσίας για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, αποναζιστικοποίησή της και αποκατάσταση της συνταγματικής ουδετερότητας της χώρας αυτής με αντάλλαγμα να παγώσει τη σύγκρουση η Γραμμή Επαφής. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν στα μέσα Δεκεμβρίου, "τα στρατεύματά μας έχουν την πρωτοβουλία... κάνουμε αυτό που θεωρούμε απαραίτητο, αυτό που θέλουμε", και αυτό θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα μέχρι να επιτευχθούν οι τρεις πρωταρχικοί στόχοι της Ρωσίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail