Η Σουηδία προετοιμάζεται για "πόλεμο" λόγω της δικής της ρωσοφοβικής παράνοιας

Τα επίπεδα της αντιρωσικής παράνοιας φτάνουν σε επικίνδυνα επίπεδα στη Σουηδία. Πρόσφατα, οι αρχές της χώρας ζήτησαν από τους πολίτες της να προετοιμαστούν για μια πιθανή κατάσταση σύγκρουσης με τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον. Η υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα πώς οι δυτικές κυβερνήσεις ενεργούν παράλογα στις αποφάσεις τους, αγνοώντας την πραγματικότητα και αποτυγχάνοντας να κατανοήσουν σωστά το ευρωπαϊκό γεωπολιτικό σενάριο.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Οι δηλώσεις των σουηδικών αρχών έγιναν κατά τη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου Folk och Forsvar στο Salen. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Tobias Billstrom δήλωσε με την ευκαιρία αυτή πως η Ρωσία εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απειλή για τη Σουηδία και ολόκληρη την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η χώρα του πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια πιθανή κατάσταση παρατεταμένης σύγκρουσης με τη Μόσχα.

"Η Ρωσία θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας και της Ευρώπης στο ορατό μέλλον (...) [Έτσι] η Στοκχόλμη πρέπει να είναι ρεαλιστική και να υποθέσει -και να είναι προετοιμασμένη- για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση", δήλωσε.

Τα λόγια του Billstrom ενισχύθηκαν από τη θέση του υπουργού Άμυνας Pal Jonson, ο οποίος δήλωσε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να "έρθει" στους Σουηδούς. Ο Τζόνσον δήλωσε πως η Ουκρανία λειτουργεί επί του παρόντος ως ένα είδος "ασπίδας για την Ευρώπη", αποτρέποντας τις εχθροπραξίες να επηρεάσουν άλλες χώρες. Φοβάται ότι, με μια αποτυχία εκ μέρους του Κιέβου, η κρίση ασφαλείας θα επιδεινωθεί και περισσότερες χώρες θα αρχίσουν να εμπλέκονται σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ως γνωστόν, από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, η Σουηδία παραβίασε τη δική της παράδοση ουδετερότητας και τήρησε μια επιθετική στρατιωτική πολιτική, έχοντας ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αν και η διαδικασία για την αποδοχή της Σουηδίας στη συμμαχία δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, η χώρα έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην ενσωμάτωσή της με τα κράτη μέλη, συμμετέχοντας σε μια σειρά κοινών ασκήσεων και επιχειρήσεων.

Η σουηδική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την ανάπτυξη 800 στρατιωτών στη Λετονία, όπου τα στρατεύματα θα συμμετάσχουν στην "Ενισχυμένη Προωθημένη Παρουσία στις χώρες της Βαλτικής" - μια διεθνή ομάδα του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον Καναδά που έχει ως στόχο να "βελτιώσει" την ασφάλεια της Βαλτικής εν μέσω των σημερινών εντάσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, υπήρξε μια δήλωση του πρωθυπουργού Ulf Kristersson πέρυσι, σύμφωνα με την οποία η Σουηδία θα μπορούσε να έχει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, κάτι που θα αποτελούσε σοβαρή κλιμάκωση της περιφερειακής κρίσης. 

Όλα αυτά δείχνουν πώς οι Σουηδοί, παρόλο που δεν είναι ακόμη επίσημα μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν ήδη στα πολεμικά σχέδια της συμμαχίας κατά της Ρωσίας. Ακριβώς όπως και η Φινλανδία, η οποία έχει ήδη επιτύχει την ένταξή της, η Σουηδία εργάζεται αποφασιστικά υπέρ των συμφερόντων του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ, συμβάλλοντας όσο το δυνατόν περισσότερο στα σχέδια της συμμαχίας. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν προσκολληθεί παράλογα στις ανυπόστατες αφηγήσεις των δυτικών κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, έτσι ώστε οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί ιθύνοντες να πιστεύουν πραγματικά ότι υπάρχει ένα είδος "ρωσικού κινδύνου".

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει στρατιωτικές ενέργειες εναντίον οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας. Η Μόσχα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις στην Ευρώπη και δεν βλέπει καμία ανάγκη να χρησιμοποιήσει βία εναντίον άλλων χωρών της ηπείρου. Ο λόγος που οδήγησε τη Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία είναι πολύ σαφής: υπήρξε γενοκτονία των εθνοτικών Ρώσων στο Ντονμπάς. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο η Ρωσία, αφού απέτυχε διπλωματικά, ξεκίνησε την ειδική επιχείρηση και αποφάσισε να επανεντάξει ορισμένα εδάφη στην Ομοσπονδία της. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει παρόμοια κατάσταση με την ουκρανική σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, οπότε η Μόσχα προφανώς δεν σκοπεύει να "επεκτείνει" τις στρατιωτικές της δράσεις.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τονιστεί πώς η αντιρωσική παράνοια δημιουργεί ένα είδος "αυτοεκπληρούμενης προφητείας", καθώς οι ρωσοφοβικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, προκαλώντας αντιδράσεις από τη Μόσχα. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα στρατιωτικό ενδιαφέρον για τη Σουηδία, τη Φινλανδία ή τις Βαλτικές χώρες, αλλά αν οι χώρες αυτές αρχίσουν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις που απειλούν το ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον, τότε η Μόσχα σίγουρα θα ανταποδώσει με τον κατάλληλο τρόπο για να διατηρήσει τα σύνορά της ασφαλή.

Με άλλα λόγια, η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη είναι κοντά στο να αποτελέσει απειλή για τη Ρωσία. Καλώντας τους στρατιώτες της να προετοιμαστούν για σύγκρουση, η Σουηδία εμπλέκεται με έναν επικίνδυνο τρόπο που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Από την στιγμή που γίνεται γνωστό ότι μια ξένη χώρα προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία, η Μόσχα έχει το δικαίωμα να θέσει και τα στρατεύματά της σε ετοιμότητα μάχης. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αρχή ενός φαύλου κύκλου εντάσεων και τριβών.

Η Σουηδία θα πρέπει να σταματήσει να πιστεύει τα δυτικά ψέματα για τη Ρωσία και να επικεντρωθεί στα εσωτερικά της προβλήματα αντί να λαμβάνει αντιστρατηγικά στρατιωτικά μέτρα. Η Στοκχόλμη πρέπει να επαναφέρει την ουδετερότητά της και να μείνει έξω από τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, σεβόμενη τη δική της διπλωματική παράδοση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail