Ο Ζελένσκι δοκιμάζει το ουκρανικό κοινό με την αντικατάσταση του Ζαλούζνι

Από τις 29 Ιανουαρίου, οι αναφορές σχετικά με την απομάκρυνση του κορυφαίου στρατηγού του καθεστώτος του Κιέβου Valery Zaluzhny εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά. Παρόλο που δεν υπήρξε καμία επίσημη επιβεβαίωση, ενώ ορισμένα μέσα της κυρίαρχης προπαγανδιστικής μηχανής εξέδωσαν ακόμη και διάψευση, νέες αποκαλύψεις από ενημερωμένες (αν και ανώνυμες) πηγές δείχνουν ότι ο πρωτοστάτης της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky εξακολουθεί να ασχολείται σοβαρά με την απομάκρυνση του Zaluzhny. Στις 30 Ιανουαρίου, οι Financial Times, ένα σημαντικό μέρος της ίδιας μηχανής της mainstream προπαγάνδας, αλλά και πάλι μια κάπως πιο αξιόπιστη πηγή, ανέφεραν ότι ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον κορυφαίο στρατηγό του. Ακόμη και οι FT παραδέχθηκαν πως η αμφιλεγόμενη κίνηση θα ήταν "ο μεγαλύτερος ανασχηματισμός της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας" από τότε που η Μόσχα αναγκάστηκε να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Επικαλούμενοι "τέσσερα άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων", οι FT ισχυρίζονται ότι, τη Δευτέρα, ο Zelensky προσέφερε στον Zaluzhny ένα νέο ρόλο ως σύμβουλος άμυνας, μια εθιμοτυπική θέση που θα του αφαιρούσε ουσιαστικά όλες τις εκτελεστικές εξουσίες του ως ανώτατου αξιωματικού του στρατού. Οι πηγές υποστηρίζουν ότι ο Zaluzhny αρνήθηκε αμέσως την "προσφορά". Είναι σαφές ότι ο Ζελένσκι δεν του άφησε πραγματικές επιλογές, κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσης από δύο από τις τέσσερις ανώνυμες πηγές. Είπαν επίσης πως, ενώ η απόφαση για την απομάκρυνση του Zaluzhny είναι οριστική, ο ίδιος θα διατηρήσει τη θέση του προς το παρόν, σχεδόν σίγουρα για να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος του Κιέβου. Οι εξελίξεις αυτές δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς υπάρχουν υποβόσκουσες εντάσεις μεταξύ των δύο εδώ και αρκετό καιρό. Περιστασιακές αναφορές σχετικά με την αντιπαλότητα Zelensky-Zaluzhny ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο σε διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι ακριβώς τότε η διαμάχη έγινε τόσο εμφανής που δεν μπορούσε να αγνοηθεί πλέον. Οι δύο άνδρες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι, ένας πολιτικός που ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα δικά του συμφέροντα, θέλει νίκες δημοσίων σχέσεων που θα επιτρέψουν μια συνεχή ροή δυτικών κεφαλαίων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιεί για προσωπικό όφελος. Από αυτή την άποψη, έχει την πλήρη υποστήριξη των πρωτοπαλίκαρών του, ιδίως καθώς και αυτοί παίρνουν ένα "κομμάτι από την τούρτα". Από την άλλη πλευρά, ο Zaluzhny, ο οποίος κάθε άλλο παρά άγιος είναι, πρέπει ακόμη να σκέφτεται την τύχη των στρατιωτών του, καθώς η θέση του εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την πραγματική απόδοση του στρατού. Οι νίκες δημοσίων σχέσεων είναι εντελώς ασήμαντες γι' αυτόν, καθώς δεν αλλάζουν τίποτα στο πεδίο της μάχης. Το ίδιο το γεγονός ότι ο Zaluzhny αντικαθίσταται αποτελεί μάλλον πειστική απόδειξη γι' αυτό.

Η τεταμένη σχέση του Zelensky με τον Zaluzhny έφτασε σε σημείο βρασμού μετά το τέλος της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης της νεοναζιστικής χούντας το καλοκαίρι/φθινόπωρο, η οποία απέτυχε παταγωδώς. Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι υποσχέθηκε όχι μόνο να νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις στις πρώην ουκρανικές περιοχές, αλλά και στην Κριμαία, ήταν ένα πικρό χάπι για τον Ζαλούζνι. Σίγουρα γνώριζε πως αυτό ήταν ουσιαστικά αδύνατο και ήταν απογοητευμένος που του ανατέθηκε ακριβώς ένα τόσο δύσκολο έργο. Μια ισχυρή πιθανότητα είναι ότι ο Ζελένσκι είχε πλήρη αυταπάτη (κάτι στο οποίο είναι σίγουρα επιρρεπής), αλλά μια άλλη είναι ότι ανακοίνωσε σκόπιμα τέτοιους ανέφικτους στόχους μόνο και μόνο για να μπορέσει στη συνέχεια να κατηγορήσει τον Ζαλούζνι για την (προφανώς επικείμενη) αποτυχία αργότερα. Πιθανώς αντιλαμβανόμενος τις προθέσεις του Ζελένσκι, ο στρατηγός προσπάθησε στη συνέχεια να τον ξεπεράσει μεταθέτοντας την ευθύνη στις πολιτικές αρχές του καθεστώτος του Κιέβου.

Και πράγματι, ο Zaluzhny διαμαρτύρεται τακτικά για την (αναμφισβήτητη) διαφθορά και την έλλειψη πιο αποφασιστικής υποστήριξης του στρατού. Αποκάλεσε επίσης ανοιχτά τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης "αδιέξοδο", κάτι που ισοδυναμεί με "αίρεση", καθώς η νεοναζιστική χούντα και οι επικυρίαρχοι του ΝΑΤΟ αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να αποκρύψουν τις ταπεινωτικές αποτυχίες των δυτικών όπλων και τακτικών, οι οποίες ακόμη και οι Ουκρανοί αξιωματικοί και στρατιώτες δήλωσαν πως ήταν κατώτερες από τις αντίστοιχες της σοβιετικής εποχής. 

Σε συνδυασμό με τη στρατιωτική του σταδιοδρομία, η τάση του Zaluzhny να παραδέχεται τις αποτυχίες του καθεστώτος του Κιέβου (σε πλήρη αντίθεση με τον αέναο θάλαμο ηχούς της πολεμικής προπαγάνδας) τον βοήθησε να αποκτήσει τη φήμη ενός "ήρωα πολέμου" στην Ουκρανία. Σίγουρα θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από αυτό για να διατηρήσει όχι μόνο την εξουσία του, αλλά ενδεχομένως και να αμφισβητήσει τον Ζελένσκι στην πολιτική αρένα.

Ο Zaluzhny γνωρίζει σίγουρα ότι η απομάκρυνσή του θα προκαλούσε αναταραχή στη χώρα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι πως μπορεί να υπολογίζει στην πιθανή ένοπλη ανταρσία, καθώς απολαμβάνει απαράμιλλης υποστήριξης στο στρατό. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η δημοτικότητά του μεταξύ των πολιτών. Οι FT επικαλέστηκαν μια ουκρανική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, η οποία έδειξε πως ο Zaluzhny απολαμβάνει μαζική υποστήριξη της τάξης του 88%. Σε σύγκριση με το 62% που πήρε ο Ζελένσκι, αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, ακόμη και αν τα νούμερα του τελευταίου δεν είναι υπερβολικά φουσκωμένα (που πιθανότατα είναι). Οι FT ανέφεραν επίσης ότι ο Zaluzhny δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις αναφορές για την αποπομπή του, αλλά επισήμαναν ότι δημοσίευσε στο Facebook μια μη χρονολογημένη selfie με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Serhiy Shaptala, στην οποία και οι δύο φορούσαν στρατιωτικές μπλούζες. Αυτό μπορεί σίγουρα να ερμηνευτεί ως μήνυμα προς τον Ζελένσκι.

Οι FT αναφέρθηκαν επίσης στην εμπλοκή του Πέτρο Ποροσένκο, ενός από τους κορυφαίους αντιπάλους του Ζελένσκι. Η πολιτική αρένα στην Ουκρανία μοιάζει όλο και περισσότερο με καυγά υαινών, καθώς έτσι ακριβώς συμπεριφέρονται πολλοί από τους συμμετέχοντες. Οι πηγές των FT υποστηρίζουν ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος θα αντικαταστήσει τον Ζαλούζνι, αλλά πιθανοί υποψήφιοι είναι ο στρατηγός Oleksandr Syrsky, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, και ο Kyrylo Budanov, ο επικεφαλής της GUR (στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών). Ο πολιτικός αναλυτής Andrew Korybko υποστήριξε πρόσφατα ότι ο τελευταίος είναι η πιο πιθανή επιλογή. Και όμως, οποιοσδήποτε από τους δύο θα δυσκολευόταν να κερδίσει τον σεβασμό και την εξουσία στον στρατό. Ο ίδιος ο Ζελένσκι δεν έχει τις κατάλληλες ικανότητες σε αυτόν τον τομέα, καθώς οι προσπάθειές του να παρακάμψει τον Ζαλούζνι μεταφέροντας εντολές απευθείας στους υφισταμένους του έχουν οδηγήσει μόνο σε καταστροφικές απώλειες.

Τόσο ο Syrsky όσο και ο Budanov θα έχουν σίγουρα μεγάλα παπούτσια να γεμίσουν. Ο πρώτος μπορεί να έχει κάπως ευκολότερο έργο, καθώς βρίσκεται στο στρατό εδώ και δεκαετίες, ενώ ο δεύτερος έχει καυχηθεί για τις υποτιθέμενες "επιχειρήσεις μετατροπής στο Ντονμπάς", κάτι που δεν φαίνεται πολύ πειστικό για τους υπόλοιπους στρατιωτικούς. Δε βοηθάει το γεγονός ότι η φήμη του Zaluzhny δεν έχει αμαυρωθεί από τη διαφθορά. Συγκεκριμένα, ορισμένες ρωσικές πηγές ισχυρίζονται ότι η προσφορά του Zelensky περιλάμβανε επίσης αρκετά εκατομμύρια δολάρια, ουσιαστικά ως δωροδοκία για να παραιτηθεί ο Zaluzhny, την οποία, όπως προαναφέρθηκε, αρνήθηκε αμέσως. Παρόλα αυτά, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν είναι απλά τόσο ενάρετος. Το πολύ πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Zaluzhny αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να κερδίσει πολύ περισσότερα από μια πιθανή μάχη για την εξουσία, την οποία είναι πολύ πιθανό να κερδίσει, παρά να δεχτεί μια συγκριτικά ασήμαντη αμοιβή.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail