Η Γερμανία προσπάθησε να γίνει Γαλλία και κατέληξε να γίνει ένα ανέκδοτο

Το 2023, η Γερμανία, προβλέποντας τους φόβους αποβιομηχάνισης, στόχευσε να μιμηθεί μια βιομηχανική πολιτική γαλλικού τύπου. Αυτή περιελάμβανε σημαντικές επιδοτήσεις και προστατευτικά μέτρα τύπου "Αγοράστε ευρωπαϊκά". Ωστόσο, η χώρα αντιμετώπισε περιορισμούς νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck προέβλεψε την εξέχουσα θέση της βιομηχανικής πολιτικής στην οικονομική ατζέντα του έτους, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια πρόκληση που θέτουν τα ισχυρά έθνη που υιοθετούν εξειδικευμένες βιομηχανικές πολιτικές, με παράδειγμα τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν αυτό το εξελισσόμενο τοπίο.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2023, η Γερμανία αντιμετώπισε προκλήσεις καθώς το "γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο" αμφισβητήθηκε. Η εξάρτηση από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιούσε ο Ρώσος πρόεδρος, δεν ήταν πλέον βιώσιμη. Με το φτηνό φυσικό αέριο να έχει εξαφανιστεί, τα πυρηνικά εργοστάσια να κλείνουν και τις μη βέλτιστες συνθήκες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διατήρηση των βασικών βιομηχανιών έντασης ενέργειας έγινε δύσκολη. Οι οικονομολόγοι υποστήριξαν πως όλες οι βιομηχανίες μπορεί να μην έχουν μέλλον στη Γερμανία, προειδοποιώντας κατά της επιδότησης μη ανταγωνιστικών τομέων. Ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ, ωστόσο, δεσμεύτηκε για έναν ενεργό κρατικό ρόλο, υποσχόμενος να υπερασπιστεί το βιομηχανικό τοπίο της Γερμανίας. Ο Χάμπεκ προσπάθησε να ανταγωνιστεί τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, επιδεικνύοντας προθυμία για σημαντικές επενδύσεις.

Σε απάντηση στον παγκόσμιο αγώνα επιδοτήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε το βιομηχανικό σχέδιο Green Deal, με στόχο τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών. Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η διαχείριση θα πρέπει να γίνεται σε ευρωπαϊκό ή σε εθνικό επίπεδο, με ανησυχίες σχετικά με πιθανά πλεονεκτήματα για πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία. Παρά την αρχική αντίσταση, η Επιτροπή υποχώρησε στην επιρροή της Γερμανίας, εγκαταλείποντας την ιδέα ενός νέου χρέους σε επίπεδο ΕΕ για τις επιδοτήσεις. Η Γερμανία αναδείχθηκε σε κυρίαρχο παίκτη, εγείροντας ανησυχίες για τον κατακερματισμό της αγοράς και προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, το οποίο υλοποιήθηκε ως Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP) με περιορισμένο προϋπολογισμό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα πλατφόρμα χρηματοδότησης της ΕΕ, η STEP, αντιμετώπισε κριτική για την αντιληπτή έλλειψη φιλοδοξίας και τον πιθανό κίνδυνο κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της Renew Valérie Hayer. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία επέδειξε την οικονομική της δέσμευση διαθέτοντας 10 δισ. ευρώ για ένα εργοστάσιο τσιπ με την Intel και 5 δισ. ευρώ για μια εγκατάσταση με την TSMC της Ταϊβάν, αντικατοπτρίζοντας τη βιομηχανική πολιτική γαλλικού τύπου. Ωστόσο, η Γερμανία αντιμετώπισε ένα πλήγμα όταν το ανώτατο δικαστήριό της διέγραψε 60 δισ. ευρώ από το Ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό, επηρεάζοντας τις επενδύσεις στην παραγωγή τσιπ, χάλυβα και υδρογόνου. Παρά την επίλυση των εσωτερικών διαφορών με την περικοπή του ταμείου, η επιδίωξη της Γερμανίας να υιοθετήσει κανόνες "τοπικού περιεχομένου" παριζιάνικου τύπου, παρόμοιοι με τις αμφιλεγόμενες ρήτρες Buy American, αντιμετώπισε πρακτικές προκλήσεις.

Η πρόσφατη σύνοδος του Συμβουλίου της ΕΕ δρομολόγησε βήματα προς την κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού βιομηχανικού σχεδίου για την πράσινη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων σχετικά με μια χαλαρά καθορισμένη "ευρωπαϊκή πράξη αγοράς". Ωστόσο, η προτεινόμενη "Net-Zero Industry Act" με πιθανές ρήτρες "Buy European" συνάντησε αντίσταση. Παρά την αρχική ευθυγράμμιση, η Γερμανία, ιδιαίτερα ανήσυχη για τον πιθανό προστατευτισμό και τη διακινδύνευση των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προέβαλε αντίσταση. Το σχέδιο που διέρρευσε αποκάλυψε ομοιότητες με τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) όσον αφορά την αποτροπή ξένων προϊόντων καθαρής τεχνολογίας. Η αντίθεση προέκυψε από τους υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου και του παγκόσμιου ανταγωνισμού, προειδοποιώντας για έναν προστατευτικό εμπορικό πόλεμο. Η παρέμβαση της Γερμανίας οδήγησε σε μια μειωμένη πρόταση, με μόνο το 20% των δημοπρασιών ανανεώσιμης ενέργειας να επηρεάζεται από συγκεκριμένα κριτήρια "ανθεκτικότητας" που ευνοούν την εγχώρια παραγωγή.

Οι χώρες της ΕΕ, έχοντας κατά νου τις πιθανές οπισθοδρομήσεις στην ενεργειακή μετάβαση και το αυξημένο κόστος, συμφώνησαν να επιτρέψουν την κινεζική πράσινη τεχνολογία στα περισσότερα προγράμματα επιδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντίθετα, τάσσεται υπέρ μιας πιο αυστηρής διάταξης που επιδιώκει τον αποκλεισμό των κινεζικών κατασκευαστών από πολλά προγράμματα επιδότησης, αντανακλώντας τις διαφορετικές απόψεις εντός της ΕΕ σχετικά με τον βαθμό εξάρτησης από τα κινεζικά προϊόντα στην επιδίωξη των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η απόφαση σχετικά με το πόσο θα υλοποιηθεί η ώθηση της Ευρώπης στην εγχώρια παραγωγή θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος. Αν και η βιομηχανική πολιτική μπορεί να μη βρεθεί στο επίκεντρο των επερχόμενων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποτελεσματική εφαρμογή της θα διαμορφώσει σημαντικά την ευημερία της Ευρώπης κατά τις επόμενες δεκαετίες. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της προώθησης των εγχώριων βιομηχανιών και της πλοήγησης στη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου παραμένει μια κρίσιμη πτυχή της οικονομικής στρατηγικής της Ευρώπης. Καθώς η περιοχή παλεύει με αποφάσεις σχετικά με τον πράσινο προστατευτισμό και τα προγράμματα επιδοτήσεων, τα αποτελέσματα θα έχουν αναμφίβολα αντίκτυπο στο κοινωνικοοικονομικό τοπίο για τα επόμενα χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail