Πόλεμος στη Γάζα: Γιατί η Χαμάς μπορεί να έχει ήδη κερδίσει

Victims of an Israeli army strike outside Kuwait hospital, in Rafah in the southern Gaza Strip, are pictured on 28 December 2023 (Μohammed Αbed/ΑFΡ)
Η Χαμάς δεν είναι μόνο μια στρατιωτική οντότητα - παρουσιάζεται ως κίνημα συνώνυμο του παλαιστινιακού αγώνα. Αυτό το κίνημα δεν μπορεί ποτέ να σκοτωθεί

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς οργάνωσε μια τολμηρή και απελπισμένη επιχείρηση κατά την οποία εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ και κατέλαβε μια σειρά από πόλεις και κιμπούτς, σκοτώνοντας 1.140 ανθρώπους.

Richard Silverstein - middleeasteye.net / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η προσεκτικά συντονισμένη αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια επίθεση της Χαμάς, η οποία είναι απαγορευμένη ως τρομοκρατική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, ήταν συντριπτική σε έκταση. Προκάλεσε κατάπληξη στο Ισραήλ και στον κόσμο.

Έπειτα από σχεδιασμό και εκπαίδευση που διήρκεσε πολύ περισσότερο από ένα χρόνο, 1.000 μαχητές έσπασαν την αμυντική ασπίδα δισεκατομμυρίων δολαρίων που το Ισραήλ είχε στήσει με κόπο γύρω από τη Γάζα επί μια δεκαετία και πλέον.

Η επίθεση έδειξε σε όλους πως όλη η εξελιγμένη τεχνολογία του κόσμου μπορεί να νικηθεί από μια μικρή ανταρτική δύναμη που χρησιμοποιεί παρακολούθηση, σχεδιασμό και τακτικές σμήνους στο πεδίο της μάχης.

Η Χαμάς παραβίασε τα μέτρα ασφαλείας που οι Ισραηλινοί είχαν παραπλανηθεί πιστεύοντας ότι ήταν αδιαπέραστα. Κατέρριψε όλες τις υποθέσεις που είχαν κάνει οι ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη Χαμάς. 

Η Shin Bet και ο ισραηλινός στρατός πίστευαν αυτάρεσκα ότι η Χαμάς είχε πολλά να χάσει για να οργανώσει μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ- πως την ενδιέφερε περισσότερο να διατηρήσει την κυριαρχία της στη Γάζα παρά να ξεκινήσει πόλεμο. Έκαναν μεγάλο λάθος.

Εξέγερση ενάντια στη μοίρα

Το Ισραήλ και η 17χρονη πολιορκία της Γάζας έχουν οδηγήσει τους κατοίκους της σε απόγνωση. Οι περισσότεροι δεν βλέπουν κανέναν ορίζοντα ελπίδας για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον. Ζουν, αλλά με την ανοχή των άλλων.

Οι επιθέσεις ήταν μια εξέγερση ενάντια στη μοίρα - μια διακήρυξη πως ο παλαιστινιακός λαός, ανεξάρτητα από το τεράστιο κόστος, θα πολεμήσει τους καταπιεστές του.

Ο κόσμος, επίσης, είχε φαινομενικά χάσει το ενδιαφέρον του για την Παλαιστίνη. Οι ΗΠΑ είχαν μεθοδεύσει τη Συμφωνία του Αβραάμ με τέσσερα αραβικά κράτη που είχαν προηγουμένως δηλώσει την υποταγή τους στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Μέχρι την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν φλέρταρε τη Σαουδική Αραβία για να ενταχθεί στο κουαρτέτο. Πιθανότατα θα το έκανε. Αλλά η Χαμάς διέλυσε ένα από τα λίγα περιφερειακά επιτεύγματα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι Παλαιστίνιοι βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο. Ανάγκασαν τον κόσμο να αντιμετωπίσει το δράμα τους. Απαίτησαν τα δικαιώματά τους.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπενθύμισε σε όλους ότι οι Παλαιστίνιοι είναι αταλάντευτοι και δεν θα ησυχάσουν- και πως τους αγνοεί με φοβερό κόστος.

Η αιματηρή εισβολή του Ισραήλ, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 22.000 Παλαιστίνιους (και περισσότερους κάθε μέρα), κατέστρεψε την παγκόσμια αντίληψη για το Ισραήλ.

Αντί να θεωρείται δημοκρατία και τεχνολογικός καινοτόμος, ο κόσμος βλέπει τώρα το Ισραήλ ως ένα αιμοδιψές, γενοκτόνο καθεστώς.

Η Χαμάς ανέδειξε για άλλη μια φορά την Παλαιστινιακή Αρχή ως πρότυπο του παλαιστινιακού εθνικισμού. Η Φατάχ είναι πλέον κάτι περισσότερο από ένας διεφθαρμένος συνεργάτης του ισραηλινού εχθρού.

Η Χαμάς κατάφερε ένα χτύπημα, υπενθυμίζοντας στους Παλαιστίνιους πως η ένοπλη αντίσταση, ανεξαρτήτως κόστους, είναι το μόνο που καταλαβαίνει ο κόσμος.

Πόλεμοι σε δύο μέτωπα

Η Χαμάς έχει ενισχύσει το χέρι του Ιράν και του άξονα αντίστασης, ο οποίος έχει οργανώσει επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και ισραηλινών στρατιωτικών και εμπορικών συμφερόντων, από το Ιράκ μέχρι την Υεμένη.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα πολέμους σε δύο μέτωπα: στη Γάζα και στο βορρά εναντίον της Χεζμπολάχ. Αν μη τι άλλο, η τελευταία είναι ένας ακόμη πιο τρομερός εχθρός από τη Χαμάς. Υπήρξαν αψιμαχίες και ισραηλινές επιθέσεις όχι μόνο εναντίον της Χεζμπολάχ, αλλά και εναντίον θέσεων του λιβανέζικου στρατού, με τις τελευταίες να προκαλούν την κριτική των ΗΠΑ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σκόπιμα σε δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ για τη σύγκρουση, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 - μέρος μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης των δημοσιογράφων που καταγράφουν τα ισραηλινά εγκλήματα.

Οι συμμαχικοί με το Ιράν Χούθι στην Υεμένη έχουν πραγματοποιήσει σειρά πυραυλικών επιθέσεων κατά της ναυτιλίας που κατευθύνεται προς το Ισραήλ στις θαλάσσιες οδούς της Ερυθράς Θάλασσας.

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έχουν επιτεθεί σε σκάφη των Χούτι και έχουν καταρρίψει πυραύλους στην Υεμένη και έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Αν και οι ΗΠΑ δε θέλουν να εμπλακούν σε μια παρατεταμένη περιφερειακή σύγκρουση, η σταθερή υποστήριξή τους προς το Ισραήλ τις έχει αναπόφευκτα παρασύρει σε αυτό που επιδιώκουν να αποφύγουν.

Αν δε θέλεις να παρασυρθείς από ένα σύμμαχο που επιδιώκει συμφέροντα που δε μοιράζεσαι, πρέπει να του κάνεις να γνωρίζει τα όρια της σχέσης. Ο Μπάιντεν αρνήθηκε, με πολιτικό κόστος.

Η υποστήριξη της ισραηλινής γενοκτονίας προσφέρει την πολύ πραγματική προοπτική ότι θα μπορούσε να καταψηφιστεί από το Λευκό Οίκο το 2024 και να αντικατασταθεί από έναν πρόεδρο που όχι μόνο θα υπερασπιστεί το Ισραήλ, αλλά θα ενθαρρύνει τον πιο επικίνδυνο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό του.

Μεγάλο κόστος

Η επίθεση στο Ισραήλ αποτέλεσε προειδοποίηση ότι ούτε η Χαμάς, ούτε οι Παλαιστίνιοι γενικά, πιστεύουν στη χίμαιρα της λύσης των δύο κρατών. Όσο ο κόσμος συνεχίζει να στηρίζει αυτό το πτώμα σαν να μπορεί με κάποιο μαγικό ξόρκι να επανέλθει στη ζωή, η Χαμάς θα το εκθέτει ως το ψέμα που είναι.

Κάθε Παλαιστίνιος γνωρίζει πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ένα παλαιστινιακό κράτος. Το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό. Ακόμα και τα λεγόμενα μετριοπαθή ισραηλινά κόμματα αρνούνται να ασχοληθούν με αυτό, πόσο μάλλον να το υποστηρίξουν. Ακόμα και το να μιλάει κανείς για τους Παλαιστίνιους με έναν οριακά σεβαστό τρόπο σηματοδοτεί κάθε πολιτικό πρόσωπο για γελοιοποίηση και πολιτική λήθη.

Ούτε οι Παλαιστίνιοι περιμένουν πολλά από τις ΗΠΑ ή τα ευρωπαϊκά κράτη. Γνωρίζουν ότι κανένα από αυτά δεν είναι πρόθυμο να δαπανήσει το πολιτικό κεφάλαιο που απαιτείται για να ξεπεραστεί η ισραηλινή αντίσταση.       

Σύμφωνα με όλες τις συνήθεις μετρήσεις της ένοπλης σύγκρουσης, το Ισραήλ κερδίζει τον πόλεμό του εναντίον της Γάζας. Έχει σκοτώσει περίπου 8.000 μαχητές της Χαμάς (από τους 30.000).

Αλλά σε διάστημα σχεδόν τριών μηνών, έχει εξουδετερώσει λιγότερο από το 25 τοις εκατό των στρατιωτικών δυνάμεων της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει χιλιόμετρα τούνελ της Χαμάς, αλλά δεν έχει πλησιάσει να εξαλείψει τα 300 χιλιόμετρα τέτοιων υπόγειων καταφυγίων, και αρνείται να στείλει τους στρατιώτες του σε αυτά επειδή το κόστος θα ήταν υψηλό.

Έχει επιβάλει πολιορκία, τόσο για να τιμωρήσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα όσο και για να πιέσει τη Χαμάς: να κάνει τη ζωή δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Έχει την ουσιαστική κυριαρχία της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα που περιβάλλουν τον θύλακα. Λειτουργεί παντού σχετικά ελεύθερα.

Όλα αυτά με μεγάλο κόστος: 500 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί υπέστησαν ακρωτηριασμούς και άλλες σοβαρές αναπηρίες.

Το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο

Ωστόσο, εξακολουθεί να χάνει τον πόλεμο. Μπορεί να είναι αντιαισθητικό να το λέμε αυτό, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση το Ισραήλ να κερδίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε. Το μόνο που έχει να κάνει η Χαμάς για να κερδίσει είναι να επιβιώσει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πει επανειλημμένα πως στόχος της χώρας του είναι να εξαλείψει τη Χαμάς. Ο Μπάιντεν έχει προσθέσει τη δική του υποστήριξη σε αυτόν τον στόχο.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες κατανοούν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό: πρέπει να εξαλείψουν ή να εκδιώξουν ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας. Όχι μόνο το υπουργείο Πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο για να γίνει αυτό με την εκδίωξη των Παλαιστινίων στην έρημο του Σινά, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή για να παρουσιάσει το σχέδιο που επινόησε το Ισραήλ στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Εκείνες, με τη σειρά τους, το απέρριψαν κατηγορηματικά. Δύο Ισραηλινοί βουλευτές δημοσίευσαν στην εφημερίδα Wall Street Journal ένα σχέδιο για την απέλαση όλων των Παλαιστινίων της Γάζας σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες της περιοχής. Αυτό δεν έτυχε καλύτερης υποδοχής.

Το Ισραήλ δε θα εξαλείψει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα, όπως δε θα εξαλείψει και τη Χαμάς. Όλα τα λόγια του Νετανιάχου και του Μπάιντεν είναι τυμπανοκρουσίες - υποσχέσεις που δόθηκαν και δεν μπορούν να τηρηθούν.

Αυτό είναι μέρος της τραγωδίας αυτής της σύγκρουσης. Κανείς δε μιλάει καθαρά και ειλικρινά. Όλοι έχουν αυταπάτες ότι με κάποιο τρόπο η Χαμάς θα συναινέσει, επειδή πρέπει.

Αλλά η Χαμάς δε συνεργάζεται ποτέ. Συνεχίζει να αντιστέκεται. Τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει, όσα ψέματα κι αν ειπωθούν. Όσο περισσότερα ψέματα, τόσο λιγότερο ο κόσμος εμπιστεύεται οτιδήποτε λέει η κυβέρνηση Μπάιντεν ή οι Ισραηλινοί.

Ακόμα και αν το Ισραήλ πετύχαινε την εθνοκάθαρση της Γάζας, δε θα έληγε η σύγκρουση. Η Χαμάς δεν είναι απλώς μια πολιτική ή στρατιωτική οντότητα. Είναι ένα κίνημα που υποτίθεται πως προωθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού.

Δεν μπορείτε να σκοτώσετε ένα τέτοιο κίνημα. Μπορείς να το πολεμήσεις. Μπορείτε να σκοτώσετε τους μαχητές της. Μπορείς να καταλάβεις και να προσπαθήσεις να καθαρίσεις εθνοτικά όλους τους υποστηρικτές του.

Αλλά το κίνημα μπορεί ακόμα να επιβιώσει. Αυτό σημαίνει ισραηλινή αποτυχία και διάβρωση της στρατιωτικής αποτροπής του, καθώς αντιμετωπίζει περιφερειακούς αντιπάλους.

Αυτό θα ενθαρρύνει τους εχθρούς του να εντείνουν την ένοπλη αντίσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή, μέσα ή έξω από τη Γάζα. Μπορείς να νικήσεις ένα κίνημα στο πεδίο της μάχης, αλλά δεν μπορείς να το εξαλείψεις.

Οργή

Το Ισραήλ έχει πληρώσει ακριβά αυτή τη "νίκη", χάνοντας κατά μέσο όρο 10 στρατιώτες κάθε εβδομάδα. Τον περασμένο μήνα, 10 σκοτώθηκαν σε μία μόνο μάχη μετά από ενέδρα μαχητών της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει ομήρους στις μάχες του εναντίον της Χαμάς, σε μια περίπτωση πυροβολώντας κατά λάθος τρεις που είχαν δραπετεύσει από τους απαγωγείς τους.

Ο σάλος που προκλήθηκε μεταξύ των οικογενειών των ομήρων προκάλεσε οργή σε όλο το Ισραήλ. Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το αρχηγείο του στρατού Kirya στο Τελ Αβίβ. Ο αδελφός ενός από τους δολοφονημένους ομήρους κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό πως τον εκτέλεσε.

Το ενιαίο μέτωπο που είχαν δημιουργήσει οι Ισραηλινοί από τις 7 Οκτωβρίου αρχίζει να καταρρέει. Ο Νετανιάχου, με την κυβέρνησή του να βρίσκεται ήδη σε τεντωμένο σχοινί πριν από την επίθεση της Χαμάς, βρίσκεται τώρα σε ακόμη πιο επισφαλή θέση.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να προτιμήσει να προσπαθήσει να παρατείνει τον πόλεμο για να αποφύγει την οργή των Ισραηλινών ψηφοφόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους θέλουν να φύγει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail