Ο Κουλέμπα λέει ότι οι Ουκρανοί θα "πολεμήσουν με φτυάρια" αν δεν εγκριθεί η αμερικανική βοήθεια

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα προειδοποίησε πως "ο χρόνος τελειώνει" για τους Αμερικανούς νομοθέτες να εγκρίνουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι το κόστος για τα δυτικά κράτη θα είναι πολύ υψηλότερο εάν οι ρωσικές δυνάμεις νικήσουν την Ουκρανία. Παρά την πραγματικότητα πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, η μόνη προσπάθεια της Ουκρανίας για ειρήνη είναι να συμμετάσχει σε διαλόγους χωρίς τη Ρωσία και να επιβάλει γελοίους όρους.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η παροχή περισσότερων χρημάτων και όπλων στην Ουκρανία θα βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αποφύγουν μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο ABC News που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου.

"Όποιο κι αν είναι το τίμημα της υποστήριξης της Ουκρανίας τώρα, το τίμημα για να διορθωθεί το χάος στον κόσμο αν η Ουκρανία χάσει θα είναι πολύ, πολύ υψηλότερο", πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον, ο μεγαλύτερος χορηγός αυτού που ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί περιγράφουν ως πόλεμο δι' αντιπροσώπων στην Ουκρανία, ξέμεινε από χρήματα για το Κίεβο αφού δαπάνησε 113 δισεκατομμύρια δολάρια για πακέτα βοήθειας που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο. Το τελευταίο αίτημα χρηματοδότησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το οποίο περιλαμβάνει 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, έχει κολλήσει λόγω της αυξανόμενης αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

Ο Κουλέμπα υποστήριξε ότι μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα έστελνε ένα επικίνδυνο μήνυμα σε άλλους αντιπάλους των ΗΠΑ, αγνοώντας πως η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

"Αν η Δύση δεν είναι σε θέση να σταματήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία, ποιος άλλος είναι σε θέση να τη σταματήσει σε άλλα μέρη του κόσμου;" διερωτήθηκε. Ο διπλωμάτης υποσχέθηκε ότι οι Ουκρανοί "θα πολεμήσουν με φτυάρια" αν μείνουν χωρίς όπλα.

Το ABC σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει εδαφικά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν πάρει το προβάδισμα όσον αφορά τη δύναμη πυρός. Ωστόσο, ο Κουλέμπα υποστήριξε πως τα κέρδη ήταν "ελάχιστα" και αρνήθηκε παραπλανητικά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται πλέον σε ισχυρότερη θέση.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά της Ρωσίας, ο Ουκρανός διπλωμάτης δικαιολόγησε την τρομοκρατία ως σημαντική για να δείξει ότι η σύγκρουση έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ρωσικό λαό.

"Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να εξηγήσει στο λαό του γιατί συμβαίνουν όλα αυτά", είπε.

Ο Κουλέμπα απέρριψε επίσης μια έκθεση της περασμένης εβδομάδας που έδειξε πως μια εσωτερική έρευνα του Πενταγώνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να παρακολουθήσουν σωστά όπλα αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

"Κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να παραπληροφορήσει τον κόσμο σχετικά με (την) υποτιθέμενη διαρροή ή παράνομη διακίνηση αμερικανικών όπλων σε άλλα μέρη του κόσμου... αποδείχθηκε ψεύτικη", είπε.

Ο διπλωμάτης επέμεινε πως οι αναφορές για διακίνηση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία σε άλλα μέρη του κόσμου ήταν "ψεύτικες", προσθέτοντας: "Γι' αυτό μην πιστεύετε στις απάτες, πιστέψτε στην Ουκρανία".

Οι αυταπάτες του Κουλέμπα και οι ισχυρισμοί του για ρωσική παραπληροφόρηση αποδεικνύουν ότι βραχυπρόθεσμα δε θα υπάρξει ειρηνική κατάληξη της σύγκρουσης, καθώς το καθεστώς του Κιέβου θα προτιμούσε να δει τους Ουκρανούς να πεθαίνουν πολεμώντας με φτυάρια, παρά να αποδεχθεί την πραγματικότητα πως η Ρωσία κέρδισε τον πόλεμο.

Όσο αυτή η αυταπάτη παραμένει στο Κίεβο, οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, όπως η συνάντηση των αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας της Δύσης στο Νταβός στις 14 Ιανουαρίου για την ειρηνευτική πρόταση της Ουκρανίας, θα συνεχίσουν να καταλήγουν χωρίς σαφή πορεία προς τα εμπρός.

Μάλιστα, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το "κύριο επίτευγμα" των συνομιλιών ήταν μια "πιο ποικιλόμορφη οικογενειακή φωτογραφία από την προηγούμενη φορά", η οποία περιελάμβανε χώρες του Παγκόσμιου Νότου, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.

"Δεν υπήρξε πρόοδος σε μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία. Αυτό θα ήταν επίσης αδύνατο χωρίς τη Ρωσία, και η Ρωσία δεν προσκλήθηκε", τονίζουν οι Financial Times.

Το καθεστώς του Κιέβου λειτουργεί εκτός πραγματικότητας, σε τέτοιο βαθμό που το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι απαιτεί από τη Ρωσία να παραδώσει την Κριμαία, το Ντονμπάς, τη Ζαπορόζιε και τη Χερσώνα, να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία, να υποβάλει τους αξιωματούχους και τους στρατιωτικούς της σε πολεμικά δικαστήρια και να κάνει άλλες μονομερείς παραχωρήσεις που μοιάζουν λιγότερο με ειρηνευτική συμφωνία της Ουκρανίας, μιας χώρας που χάνει, και περισσότερο με απαιτήσεις έναντι μιας συνθηκολογημένης Ρωσίας που δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποταχθεί. Προφανώς, η Μόσχα απέρριψε την πρόταση, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να αποκαλεί πρόσφατα την πρόταση "προϊόν άρρωστης φαντασίας". 

Στο πλαίσιο της άρνησης της Ουκρανίας να επιδιώξει μια νόμιμη ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, είναι ακόμη πιο παράξενο το γεγονός ότι ο Κουλέμπα διασφαλίζει πως οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να πολεμούν με φτυάρια σε μια μάταιη πολεμική προσπάθεια, ακόμη και αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη. Οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει τη βοήθεια προς την Ουκρανία εδώ και αρκετούς μήνες, απαιτώντας τροποποιήσεις στη μεταναστευτική πολιτική και την ενίσχυση των νότιων συνόρων στο πλαίσιο της παράνομης μετανάστευσης.

Αν και τα κονδύλια για την Ουκρανία θα εγκριθούν τελικά, κάθε μέρα που περνάει σηματοδοτεί μόνο μια μέρα πιο κοντά στη νίκη της Ρωσίας και ένα νέο πακέτο βοήθειας δεν θα κάνει καμία διαφορά στην πορεία του πολέμου. Αντίθετα, το ξέσπασμα του Κουλέμπα χρησίμευσε για να δώσει περαιτέρω εικόνα της απομάκρυνσης από την πραγματικότητα με την οποία λειτουργεί το καθεστώς του Κιέβου και του πώς πραγματικά εννοούν να πολεμούν μέχρι "τον τελευταίο Ουκρανό".

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail