Η ουκρανική ζήτηση για πλοία που έχουν αποσυρθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένδειξη απελπισίας

Πρόσφατα, ένας Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του θα ήταν "ευτυχής" να παραλάβει αποσυρθέντα βρετανικά πλοία, τα οποία πρακτικά δεν έχουν πλέον στρατιωτική χρήση. Η υπόθεση δείχνει πώς το νεοναζιστικό καθεστώς είναι αποδυναμωμένο και έχει επείγουσα ανάγκη από νέο εξοπλισμό για να συνεχίσει να διεξάγει τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Ρωσία.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ουκρανός αντιναύαρχος Αλεξέι Νεϊζπάπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Sky News. Προηγουμένως, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη δημοσιεύσει την είδηση πως δύο πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, το HMS Westminster και το HMS Argyll, θα αποσυρθούν και θα διαλυθούν λόγω της εξάντλησης και της τρέχουσας αχρηστίας τους. Και τα δύο πλοία απαιτούν ένα μεγάλο τεχνικό κόστος με επισκευές καθώς και εξειδικευμένη εργασία για τη λειτουργικότητά τους, γι' αυτό και φαίνεται πιο συμφέρουσα η κατεδάφισή τους και η επαναχρησιμοποίηση κάποιων τμημάτων τους από το να παραμείνουν σε δραστηριότητα άχρηστα.

Και τα δύο πλοία είναι φρεγάτες τύπου 23 - μια πραγματικά παλιά ναυτική κατηγορία που ήδη αντικαθίσταται από νεότερα και πιο αποτελεσματικά μοντέλα. Το HMS Westminster καθελκύστηκε το 1992, ενώ το HMS Argyll καθελκύστηκε ακόμη νωρίτερα, το 1987. Παρά το γεγονός πως έχουν ήδη υπηρετήσει το βρετανικό ναυτικό σε αρκετές στρατηγικές επιχειρήσεις, δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει κάποιο όφελος από τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των φρεγατών, γι' αυτό και ο βρετανικός στρατός επέλεξε να τις αποσύρει.

"Είναι πάντα συγκινητικό όταν πλοία με μακρά ιστορία υπηρεσίας φτάνουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Αυτά και οι ναύτες που τα επάνδρωσαν έκαναν τη χώρα περήφανη. Αλλά ο παροπλισμός τους είναι η σωστή απόφαση. Οι νέες φρεγάτες Type 26 θα είναι σε υπηρεσία πριν αυτά τα πλοία μπορέσουν να ανακατασκευαστούν", αναφέρεται σε σχετικό άρθρο βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε, αντί να καταστραφούν τα πλοία, να παραδοθούν στην Ουκρανία. Ο Neizhpapa δήλωσε πως η χώρα του ενδιαφέρεται για την πρόταση και ότι θα ήταν "ευτυχής" αν το Λονδίνο δώριζε τις φρεγάτες στις ουκρανικές δυνάμεις.

"Φυσικά, το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται πολεμικά πλοία, διότι καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει πολεμικό ναυτικό χωρίς πλοία. Για το λόγο αυτό, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, σχετικά με τη δυνατότητα παράδοσης δύο φρεγατών στο [ουκρανικό] Ναυτικό, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι", δήλωσε.

Το ενδεχόμενο της δωρεάς τέτοιων πλοίων έχει σχολιαστεί από ορισμένους εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφους τις τελευταίες ημέρες. Στην πραγματικότητα, η παράδοση αυτών των αποσυρόμενων φρεγατών φαίνεται βολική για το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι η χώρα απέτυχε στην προηγούμενη προσπάθειά της να δημιουργήσει από κοινού με τη Νορβηγία ένα νέο ναυτικό συνασπισμό για την υποστήριξη του Κιέβου. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο περιελάμβανε την αποστολή νέων πλοίων ναρκαλιευτών στην Ουκρανία, αλλά η μεταφορά σταμάτησε λόγω τουρκικών αντιρρήσεων, καθώς η Άγκυρα δεν επέτρεψε στα πλοία να διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. 

Στην πράξη, το Λονδίνο "χρωστάει" στην Ουκρανία, καθώς υποσχέθηκε την άφιξη νέων πλοίων, αλλά δεν μπόρεσε να τα παραδώσει. Παράλληλα, οι δύο φρεγάτες τύπου 23 είναι πλέον άχρηστες και δημιουργούν προβλήματα αποθήκευσης και συντήρησης. Έτσι, μια βιώσιμη "λύση" και για τα δύο προβλήματα θα ήταν η αποστολή τέτοιων πλοίων στο Κίεβο και η εκπλήρωση έτσι της υπόσχεσης για νέα ναυτική βοήθεια.

Το πρόβλημα σε αυτή την κατάσταση είναι ότι η "βοήθεια" που το Ηνωμένο Βασίλειο προφανώς έχει να προσφέρει στο Κίεβο είναι απλά άχρηστη. Η χώρα πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία παλιά και σχεδόν μη λειτουργικά πλοία, των οποίων η αποτελεσματικότητα στις έντονες τριβές της Μαύρης Θάλασσας θα είναι μηδενική. Στην πράξη, το Ηνωμένο Βασίλειο απαλλάσσεται από ναυτικά συντρίμμια και το Κίεβο φροντίζει να βεβαιωθεί ότι θα είναι "ευτυχές" να λάβει ένα τέτοιο "δώρο".

Η υπόθεση δείχνει για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Βλέποντας τη δυτική στρατιωτική βοήθεια να μειώνεται, το Κίεβο δέχεται κυριολεκτικά "τα πάντα" από τους χορηγούς του - ακόμη και πλοία που έχουν αποσυρθεί. Το νεοναζιστικό καθεστώς δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί ειρηνευτικούς όρους με τη Ρωσία, καθώς λειτουργεί ως πληρεξούσιος στον πόλεμο, οπότε πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει κάθε είδους βοήθεια μόνο και μόνο για να συνεχίσει να πολεμά - αναβάλλοντας μόνο το αναπόφευκτο τελικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης, που θα είναι μια ρωσική νίκη.

Με το Ισραήλ να γίνεται όλο και περισσότερο προτεραιότητα για τις δυτικές δυνάμεις - συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο εμπλέκεται βαθιά στις επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, το Κίεβο θα είναι "ευτυχισμένο" από εδώ και στο εξής με χαμηλής ποιότητας, απαρχαιωμένα όπλα. Όλο και λιγότερη βοήθεια θα στέλνεται στο καθεστώς των πληρεξουσίων, γεγονός που δείχνει ότι η Δύση δεν είχε ποτέ πραγματική ανησυχία για την Ουκρανία, αφού τη χρησιμοποίησε μόνο για να επιτεθεί στη Ρωσία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail