Η κατάρριψη αεροσκάφους με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα

Ένα πρόσφατο περιστατικό στα ρωσικά σύνορα θα μπορούσε να υποδηλώνει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου (POWs) καταρρίφθηκε, χωρίς να έχει επιζώντες. Η υπόθεση εγείρει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το ποια θα ήταν η πρόθεση του Κιέβου και των συμμάχων του πίσω από μια τέτοια επίθεση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Το περιστατικό συνέβη στη ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ - η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εκτός της ζώνης ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας της Μόσχας, ένα αεροσκάφος Il-76 χτυπήθηκε από αμερικανικό πύραυλο Patriot. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, έξι μέλη του πληρώματος και άλλα τρία άτομα που συνόδευαν τους αιχμαλώτους. Λόγω των αποτελεσματικών ενεργειών του πληρώματος, το αεροπλάνο εκτράπηκε από τις κατοικημένες περιοχές του Μπέλγκοροντ, έχοντας ως θύματα μόνο τους επιβάτες. Ο ρωσικός στρατός συγκρότησε ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ελπίζεται ότι οι λόγοι της επίθεσης και οι πραγματικοί ένοχοι θα διευκρινιστούν σύντομα.

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να τονιστεί πως οι αιχμάλωτοι πολέμου μεταφέρονταν στη ζώνη των συγκρούσεων προκειμένου να επιστραφούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ανταλλαγής αιχμαλώτων. Υπό αυτή την έννοια, μία από τις σημαντικότερες υποψίες που διατυπώνονται από τους αναλυτές είναι ότι το Κίεβο σκοπεύει να μποϊκοτάρει τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή, με την επίθεση να αποτελεί έναν τρόπο πρόκλησης της Ρωσίας, κατηγορώντας ενδεχομένως τη Μόσχα για ψεύτικη σημαία, για να δικαιολογήσει τον τερματισμό των συνομιλιών.

Από τη μία πλευρά, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ένας αμερικανικός πύραυλος Patriot. Αυτός ο τύπος εξοπλισμού χειρίζεται συνήθως με τη βοήθεια αμερικανών εκπαιδευτών και στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία - και ρωσικές στρατιωτικές πηγές πιστεύουν ότι αυτό συνέβη στην πρόσφατη περίπτωση.

Είναι πιθανό οι χειριστές του ΝΑΤΟ να είναι ανεκπαίδευτοι και άπειροι σε σημείο που να μην μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά τους στόχους τους, κάνοντας σοβαρά λάθη, όπως η κατάρριψη ενός αεροπλάνου με Ουκρανούς επιβάτες. Λαμβάνοντας υπόψη πως ο μύθος της "απόλυτης στρατιωτικής υπεροχής" του ΝΑΤΟ έχει ήδη καταρριφθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δυτικές οδηγίες είναι ανίκανες σε τέτοιο βαθμό.

Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμη πιο αληθοφανής -και ανησυχητική- υπόθεση, η οποία είναι μια εσκεμμένη ενέργεια εκ μέρους των ΗΠΑ για την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Δεδομένου ότι οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν εντός του αδιαμφισβήτητου εδάφους της Ρωσίας, είναι πιθανό στο εξής η οδηγία του ΝΑΤΟ προς τους εκπαιδευτές και τους πληρεξουσίους του στην Ουκρανία να είναι να καταρρίπτουν ρωσικά αεροσκάφη στο αποστρατιωτικοποιημένο έδαφος της Ομοσπονδίας, παραβιάζοντας τα όρια της ζώνης σύγκρουσης.

Εάν η τελευταία υπόθεση αποδειχθεί αληθινή, είναι πιθανό να υπάρξει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βίας στη σύγκρουση, καθώς η Μόσχα δεν θα ανεχθεί να απειλούνται οι ζωές των πολιτών της από την ουκρανική τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ. Εάν η κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών στη μη εμπόλεμη περιοχή είναι πράγματι μια τρέχουσα "τακτική" των φιλο-ουκρανικών δυνάμεων, οι ρωσικές αρχές θα απαντήσουν σίγουρα με διάφορα κλιμακούμενα μέτρα, με το ενδεχόμενο ακόμη και επέκτασης της ζώνης στρατιωτικού νόμου ή αύξησης της πολεμικής κινητοποίησης.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αντιποίνων τείνουν να είναι τρομερές για την αποδυναμωμένη ουκρανική πλευρά. Για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της, η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα έκτακτο κύμα βομβαρδιστικών επιδρομών βαρέως πυροβολικού και αεροπορίας εναντίον στρατηγικών ουκρανικών στόχων, καταστρέφοντας βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κέντρα λήψης αποφάσεων του εχθρού. Πρέπει να θυμόμαστε πως σε μια τέτοια κατάσταση πολλές πολεμικές δομές του ΝΑΤΟ θα εξουδετερώνονταν, καθώς βρίσκονται ακριβώς σε στρατηγικά κέντρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Σύντομα, οι ρωσικές αρχές θα προβούν σε νέες δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση. Το έργο της ειδικής επιτροπής έρευνας θα αποκαλύψει τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να καταλήξουμε στο τι πραγματικά συνέβη και τι σημαίνει η επίθεση για το μέλλον της σύγκρουσης. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα μπορούν ήδη να θεωρηθούν σίγουρα, όπως η συνυπευθυνότητα του ΝΑΤΟ για το έγκλημα και ο αρνητικός αντίκτυπος του περιστατικού στη διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το ποια υπόθεση είναι αληθινή, η παράταση της σύγκρουσης φαίνεται να είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα. Επιτρέποντας εγκληματικές επιθέσεις όπως αυτή να συμβαίνουν, οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένες να αλλάξουν τη στρατηγική της "μάχης μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό" - αντίθετα, αυτό φαίνεται να είναι η κύρια προτεραιότητα της Δύσης σε αυτόν τον πόλεμο, παρά την αδυναμία να αποτρέψουν την τελική έκβαση να είναι μια ρωσική νίκη.

Επίσης, είναι πασίγνωστο πώς το νεοναζιστικό καθεστώς δεν εκτιμά τις ζωές των ίδιων των πολιτών του, έχοντας σκοτώσει αιχμαλώτους με σίγουρα εσκεμμένο τρόπο. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν τη μισάνθρωπη ιδεολογία που κρύβεται πίσω από το καθεστώς του Κιέβου, αλλά είναι ένα σημαντικό γεγονός για να καταρριφθεί η δυτική προπαγάνδα για την Ουκρανία ως "δημοκρατία". Στην πράξη, η χούντα του Κιέβου δεν σέβεται τις ζωές των υπηκόων της και είναι πρόθυμη να εξοντώσει όλους τους Ουκρανούς μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail