Η στροφή του Μπάιντεν από τη Μέση Ανατολή στο δράμα της Κορέας

Εν μέσω της παγκόσμιας εστίασης στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η πρόσφατη ανταλλαγή πυρών πυροβολικού μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στις 5 Ιανουαρίου εφιστά την προσοχή σε ένα παραμελημένο μέτωπο στις συνεχιζόμενες παγκόσμιες εντάσεις. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα πυροβολικού σε ύδατα κοντά σε δύο νησιά υπό νοτιοκορεατική κατοχή, που βρίσκονται κατά μήκος της Βόρειας Οριακής Γραμμής (ΒΟΓ), ενός αμφισβητούμενου θαλάσσιου συνόρου.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το περιστατικό αυτό διέλυσε την εύθραυστη συμφωνία του 2018 για την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ), μια περιοχή όπου αντιπαρατίθενται σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατευμάτων. Η τοποθεσία της ανταλλαγής πυροβολικού, που είχε προηγουμένως αποτελέσει το σημείο μιας θανατηφόρας σύγκρουσης το 2010, έγινε και πάλι σημείο ανάφλεξης, γεγονός που ώθησε τη Νότια Κορέα να ανακοινώσει τις δικές της ασκήσεις ναυτικών πυρών.

Ενώ ο κόσμος είναι απορροφημένος σε πιο ευρέως προβεβλημένες συγκρούσεις, είναι η συνοριακή αψιμαχία των Κορεατών το σκοτεινό άλογο της διεθνούς έντασης ή απλά γινόμαστε μάρτυρες μιας απελπισμένης κραυγής για λίγη προσοχή από τα φώτα της δημοσιότητας;

Μετά την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τώρα οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς την Ανατολική Ασία, όπου οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα συνεργάζονται για τον εκσυγχρονισμό περίπου 100 τακτικών πυρηνικών όπλων. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία καθοδηγείται από τις ανησυχίες σχετικά με μια αντιληπτή αυξανόμενη απειλή από την Πιονγκγιάνγκ, έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή.

Έτσι, αφού βαρέθηκαν το δράμα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ μεταφέρουν την παράστασή τους στην Ανατολική Ασία. Πρόκειται για ένα είδος παγκόσμιας περιοδείας για την αναμόχλευση των εντάσεων ή απλώς προσπαθούν να συλλέξουν σφραγίδες διαβατηρίου;

Για να μην αναφέρουμε ότι το λόμπι του πολέμου στις ΗΠΑ, η RAND Corporation διατηρεί άμεση επιρροή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τροφοδοτούμενη από τη χρηματοδότηση από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και των αμυντικών εργολάβων.

Η τελευταία πρόταση της RAND προσθέτει μια εντυπωσιακή τροπή στο ρεπερτόριό της: υποστηρίζει την αύξηση της πυρηνικής έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών Asan, η RAND συνιστά τον εκσυγχρονισμό περίπου 100 τακτικών πυρηνικών όπλων για την οχύρωση της Νότιας Κορέας έναντι των αντιληπτών απειλών από τις αυξανόμενες πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε τώρα την πρόθεσή της να επαναλάβει τις στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν προηγουμένως διακοπεί βάσει ενός συμφώνου ασφαλείας του 2018 με τη Βόρεια Κορέα. Η απόφαση έρχεται ως απάντηση στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων πυρών πυροβολικού κοντά στα σύνορα. Ο στρατός της Νότιας Κορέας γνωστοποίησε τα σχέδια για την επανέναρξη των πολεμικών ασκήσεων, που περιλαμβάνουν ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά και επιχειρήσεις κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί της Βόρειας Κορέας σε περιοχές που έχουν οριστεί ως απαγορευμένες από τη συμφωνία του 2018 συνεπάγονται την ακύρωση του συμφώνου. Η κλιμάκωση ακολουθεί τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά που διεξήγαγαν μηχανοκίνητες μονάδες των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ κατήγγειλε ως "απερίσκεπτες πολεμικές ασκήσεις". Η Βόρεια Κορέα αντιλαμβάνεται τις ασκήσεις αυτές ως πρόβες για μια εισβολή πλήρους κλίμακας, υποσχόμενη αντίμετρα.

Η επανάληψη των στρατιωτικών ασκήσεων υπογραμμίζει τον εύθραυστο χαρακτήρα του συμφώνου ασφαλείας του 2018 και την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Οι tit-for-tat ενέργειες μεταξύ των δύο Κορεών, σε συνδυασμό με τους εξωτερικούς ελιγμούς, συμβάλλουν σε ένα επισφαλές περιβάλλον ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, που ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Βόρειας Κορέας, επιδιώκει να διαλύσει αυτή την αυξανόμενη ισχύ, συμμετέχοντας σε μια στρατηγική συνεργασία με τη Νότια Κορέα.

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ανταλλάσσει τα φώτα της Μέσης Ανατολής με ένα κορεατικό encore, το σκηνικό είναι έτοιμο για μια συναρπαστική γεωπολιτική παράσταση. Προσδεθείτε, παιδιά, το δράμα της κορεατικής χερσονήσου μόλις αρχίζει και η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη για το κοντινό της πλάνο!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail