Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να τερματίσει αμέσως τις επιθέσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα

Φωτογραφία από το Κίνημα Χούτι μέσω GΕΤΤΥ ΙΜΑGES
Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πραγματικά σοβαρή για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτουν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι για τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, πρέπει να εγκρίνει το είδος της αποφασιστικής στρατιωτικής δράσης που θα αποτρέψει τον ιρανικό πληρεξούσιο από την ανάληψη περαιτέρω επιθέσεων.

Con Coughlin - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια εποχή που το Ιράν είναι απρόθυμο να προκαλέσει μια άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ως απάντηση στην κρίση της Γάζας, η Τεχεράνη επέλεξε να χρησιμοποιήσει τους διάφορους πληρεξουσίους της στη Μέση Ανατολή για να κάνει τη βρώμικη δουλειά της.


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Χεζμπολάχ, η σιιτική μουσουλμανική τρομοκρατική οργάνωση που ελέγχει το Ιράν στο νότιο Λίβανο, να εξαπολύει καθημερινές επιθέσεις κατά του βόρειου Ισραήλ, ενώ οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν στοχεύσει στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ περισσότερες από 100 φορές μόλις από τα μέσα Οκτωβρίου και τουλάχιστον 151 φορές από τότε που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία, για να διώξει τις ΗΠΑ από την πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή.

Η μακράν πιο επιτυχημένη στρατηγική, ωστόσο, ήταν η προσπάθεια του Ιράν να διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενθαρρύνοντας τους Χούτι συμμάχους του στην Υεμένη να εντείνουν τις επιθέσεις τους στην περιοχή.

Οι Χούτι έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο Ιράν για στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη. Η πλειοψηφία των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν οι Χούτι είναι ιρανικής προέλευσης.

Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν τώρα ότι το Ιράν παρέχει στους Χούτι την στρατιωτική βοήθεια που απαιτείται για τη στόχευση της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας να διαταραχθεί η παγκόσμια οικονομία.

Η πλειονότητα των επιθέσεων των Χούτι έχουν λάβει χώρα στο στενό Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ πλάτους 16 μιλίων, που συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό με την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία αποτελεί βασικό σημείο πρόσβασης για τη Διώρυγα του Σουέζ. Υπολογίζεται ότι το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από τη διαδρομή, μια ζωτική δίοδο για τις αποστολές πετρελαίου από τον Κόλπο προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η στόχευση της παγκόσμιας ναυτιλίας είναι μια δοκιμασμένη και αξιόπιστη τακτική του ιρανικού καθεστώτος. Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980, το Ιράν προσπάθησε τακτικά να διαταράξει τη ναυτιλία που διέρχεται από το στενό του Ορμούζ εξαπολύοντας επιθέσεις με ταχύπλοα που επανδρώνονται από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στην είσοδο του Περσικού Κόλπου σε μια προσπάθεια να προκαλέσει ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

Οι Ιρανοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική για να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο που διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ, ενθαρρύνοντας τους αντιπροσώπους τους Χούτι να χρησιμοποιήσουν παρόμοιες τεχνικές στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση των επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στην περιοχή από τρομοκράτες Χούτι χρησιμοποιώντας ταχύπλοα, χρησιμοποιώντας την ίδια τακτική που χρησιμοποίησε το IRGC στα στενά του Ορμούζ τη δεκαετία του 1980.

Επιπλέον, οι Χούτι έχουν χρησιμοποιήσει πυραύλους και drones κατασκευής Ιράν για να επιτεθούν στη ναυτιλία, καθώς και να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Οι Χούτι λένε πως στοχεύουν κατά κύριο λόγο τη ναυτιλία με συνδέσμους με το Ισραήλ, αν και οι περισσότερες από τις επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε πλοία που κατευθύνονται προς άλλους προορισμούς.

Οι επιθέσεις των Χούτι ακολουθούν εκκλήσεις ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων προς τα μέλη του αποκαλούμενου «άξονα αντίστασης» του Ιράν -- μια ετερόκλητη συλλογή ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς -- να αναλάβουν προληπτική δράση ως απάντηση στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα για να καταστρέψει την τρομοκρατική υποδομή της Χαμάς.

Η αύξηση της δραστηριότητας των Χούτι αυτόν τον μήνα ώθησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να εκδώσουν μια σθεναρή δήλωση καταδικάζοντας τις επιθέσεις στη ναυτιλία, προειδοποιώντας ότι οι Χούτι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της δράσης τους εάν δεν σταματήσουν.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, την οποία υπέγραψαν συνολικά 12 χώρες, προειδοποίησε:

"Ας είναι τώρα σαφές το μήνυμά μας: ζητούμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων επιθέσεων και την απελευθέρωση των παράνομα κρατουμένων πλοίων και πληρωμάτων. Οι Χούτι θα φέρουν την ευθύνη των συνεπειών εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και την ελεύθερη ροή εμπόριο στις κρίσιμες πλωτές οδούς της περιοχής».

Εκτός από τις ΗΠΑ, τη δήλωση υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, έχουν ήδη συγκεντρώσει μια ισχυρή ναυτική αρμάδα στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν την απειλή των Χούτι. Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, οι Χούτι έχασαν τουλάχιστον δέκα μαχητές αφού τρία από τα σκάφη τους απωθήθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούτι έχουν επιτεθεί στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα περισσότερες από 20 φορές χρησιμοποιώντας πυραύλους, drones και ταχύπλοα σκάφη.

Παρά την αναστάτωση που προκαλούν οι συνεχείς επιθέσεις, με πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αρνούνται πλέον να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει διστακτική ως προς την έγκριση της αποφασιστικής στρατιωτικής δράσης που απαιτείται για την εξάλειψη της απειλής των Χούτι.

Όπως συνέβη με τη διφορούμενη απάντηση του Μπάιντεν στην κρίση της Ουκρανίας, όπου η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο έχει περιοριστεί από φόβους πρόκλησης της Μόσχας, ο Λευκός Οίκος φαίνεται απρόθυμος να εγκρίνει βίαιη στρατιωτική δράση κατά των Χούτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση με το Ιράν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να καταλάβει πως, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει αυταρχικά κράτη όπως η Ρωσία και το Ιράν, η ωμή βία είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει, ενώ η παραμικρή ένδειξη αδυναμίας θα εκμεταλλευτεί ευχάριστα προς όφελός τους.

Θα ήταν προτιμότερο το Ιράν να ανησυχεί για τη δράση των ΗΠΑ, είτε στρατιωτική είτε για την παραμονή του καθεστώτος στην εξουσία.

Ενώ το Πεντάγωνο αναφέρεται πως έχει σχεδιάσει μια σειρά από επιλογές για χτυπήματα κατά των ανταρτών που εδρεύουν στην Υεμένη, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ συνεργάζονται με συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο για να εξετάσουν άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων μυστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα συνεπάγονταν την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν τις μηχανές των ταχύπλοων σκαφών των Χούτι ή εκρηκτικά για να τα βυθίσουν ενώ βρίσκονται σε λιμάνι.

Υπάρχουν ήδη αναφορές στα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου πως ειδικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή πλοίων των Χούτι που χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν στην παγκόσμια ναυτιλία.

Σίγουρα, με τους Χούτι να μη δείχνουν κανένα σημάδι τερματισμού των επιθέσεών τους και την αναστάτωση στην παγκόσμια ναυτιλία να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει ότι δε θα ανεχθεί τις προσπάθειες του Ιράν να απειλήσει την παγκόσμια οικονομία.

Αντί να ανησυχούν για την απάντηση που θα μπορούσε να προκαλέσει η στρατιωτική δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Ιράν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να δείξουν ότι θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις τρομοκρατικές τακτικές που έχουν υιοθετήσει το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του και θα επιτρέψουν την αδιάλλακτη στρατιωτική δράση που θα τερματίσει τους Χούτι επιθέσεις σε βασικές ναυτιλιακές διαδρομές μια για πάντα.

Ο Con Coughlin είναι συντάκτης Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Telegraph και διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης στο Gatestone Institute.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail