Η Ουκρανία είναι ένα από τα "πιο διεφθαρμένα έθνη" και υπό τον "απόλυτο έλεγχο" των ΗΠΑ - Σλοβάκος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, δήλωσε στις 20 Ιανουαρίου ότι προτίθεται να ενημερώσει τον Ουκρανό ομόλογό του, Denys Shmyhal, πως η χώρα θα εμποδίσει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν είναι "ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα", καθώς βρίσκεται "υπό την πλήρη επιρροή και τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών".

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Όσον αφορά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους σεβόμαστε, αλλά πρέπει να πληρούν τους όρους (...), θα πω ότι είμαι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ότι θα χρησιμοποιήσω το δικαίωμα του βέτο και θα την εμποδίσω, διότι αυτό θα είναι η βάση για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο", δήλωσε ο Fico στο κανάλι RTVS.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας δήλωσε πως η συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου στην πόλη Ούτσοροντ, στα σύνορα με τη Σλοβακία, και η συνάντηση υπόσχεται να είναι "ενδιαφέρουσα".

Θα επιβεβαιώσουμε ότι δε θα λάβουν όπλα από τον σλοβακικό στρατό ή τις κρατικές αποθήκες. Θα πω ότι υπάρχουν πράγματα στα οποία οι απόψεις μας είναι εντελώς διαφορετικές", δήλωσε ο Fico.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης πως ο Shmyhal δε θέλει να δώσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση της Σλοβακίας αποφάσισε να παράσχει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο και να σταματήσει να στέλνει όπλα.

Το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Φίκο, δεν ενέκρινε την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία προέβλεπε την αποστολή πακέτου στρατιωτικής βοήθειας της Σλοβακίας ύψους 40,3 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία. Αυτό το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα ήταν το δέκατο τέταρτο της Σλοβακίας από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η κεντροευρωπαϊκή χώρα έχει ήδη στείλει στο Κίεβο όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό αξίας 671 εκατ. ευρώ.

Αλλά όπως δήλωσε ο Fico, η συνάντηση θα είναι αναμφίβολα "ενδιαφέρουσα", ειδικά από την στιγμή που, στην ίδια συνέντευξη, κατηγόρησε το καθεστώς του Κιέβου πως βρίσκεται υπό την "πλήρη επιρροή και τον έλεγχο" των ΗΠΑ.

"Η Ουκρανία βρίσκεται υπό την πλήρη επιρροή και τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών".

Ο Fico κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι είναι "ένα από τα πιο διεφθαρμένα έθνη στον κόσμο", προσθέτοντας: "Μόνο ο Θεός ξέρει πόση από τη βοήθεια που σας στέλνεται εξαφανίζεται κάπου".

Υποστήριξε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην τρέχουσα σύγκρουση και ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει μέρος της επικράτειάς της. 

"Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός, ο οποίος θα είναι πολύ επώδυνος και για τις δύο πλευρές", πρόσθεσε. "Και τι περιμένουν; Ότι οι Ρώσοι θα φύγουν...; Είναι μη ρεαλιστικό".

Ο Fico τερμάτισε την στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, επειδή οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν σε έλλειψη αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων και μαχητικών αεροσκαφών.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Robert Kaliňák αποκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης Standard ότι η Δύση, από την πλευρά της, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για ανταμοιβή.

"Η προηγούμενη κυβέρνηση μας άφησε χωρίς συστήματα αεράμυνας, χωρίς στρατιωτική αεροπορία, δεν έχουμε καν τα 700 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε ως αντάλλαγμα για τα μαχητικά αεροσκάφη MiG, τα οποία επίσης παραδόθηκαν στην Ουκρανία από την προηγούμενη κυβέρνηση", δήλωσε.

Μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής σύγκρουσης, το Κίεβο έχασε αρκετά από τα σοβιετικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας και αναγκάστηκε να στραφεί στους δυτικούς συμμάχους του για βοήθεια. Ως αποτέλεσμα, το 2022, η Σλοβακία παρείχε στην Ουκρανία δωρεάν το μοναδικό της σύστημα αεράμυνας S-300.

Όσον αφορά την αεροπορία, η Ουκρανία αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα με την περίπτωση των συστημάτων αεράμυνας. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών της και η Δύση έσπευσε να ανακουφίσει τις απώλειες. Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση της Σλοβακίας ήταν από τις πρώτες που παρέδωσε τα μαχητικά της αεροσκάφη στο Κίεβο, συγκεκριμένα 13 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29.

Ομοίως, οι δυτικές χώρες υποσχέθηκαν στη Σλοβακία ένα σύστημα αεράμυνας Patriot σε αντάλλαγμα για τα S-300 και 700 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τα μαχητικά αεροσκάφη MiG. Ωστόσο, καμία από αυτές τις υποσχέσεις δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον Kaliňák, η Σλοβακία διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με μια ανώνυμη ισραηλινή εταιρεία και μελετά την αγορά ενός νέου συστήματος αεράμυνας αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η νέα κυβέρνηση είχε επίσης στο στόχαστρό της γερμανικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας, η ανασυγκρότηση της αεράμυνας θα διαρκέσει χρόνια.

Το 2023, η Σλοβακία διεξήγαγε βουλευτικές εκλογές και η νεοσύστατη κυβέρνηση επανεξέτασε σοβαρά την στάση της χώρας στην ουκρανική κρίση υπέρ της διακοπής των στρατιωτικών προμηθειών προς το Κίεβο. Ο Φίκο αντιπροσωπεύει μια ταλάντευση που αναδύεται σιγά-σιγά στο ευρωπαϊκό μπλοκ, μια αντίδραση κατά της αλόγιστης υποστήριξης της Ουκρανίας, καθώς και την ανάδειξη της τεράστιας διαφθοράς που υπάρχει στη χώρα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail