Γερμανός αναλυτής: Ο Ορμπαν είναι μεγαλύτερη απειλή από τον Πούτιν στα Βαλκάνια

Freepen.gr - Σε συνέντευξή του στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung, ο Adnan Ćerimagić, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης European Stability Initiative με έδρα το Βερολίνο, μίλησε εκτενώς για το πώς πιστεύει ότι ο Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την περιοχή των Βαλκανίων από ό,τι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αναλυτής υποστήριξε πως και μόνο το γεγονός ότι ο Όρμπαν έχει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, γράφει το RΕΜΙΧ.

Ο Όρμπαν αποτελεί πρότυπο για το Βελιγράδι και την Μπάνια Λούκα", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι ο Όρμπαν, μαζί με τον Πούτιν, τιμήθηκε τώρα με την ύψιστη τιμή της Δημοκρατίας Srpska, η οποία αναφέρεται ως "Σερβική Δημοκρατία", μια οντότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που χρησιμεύει ως πατρίδα για τους περισσότερους Σέρβους στη χώρα αυτή.

"Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δέχθηκε να παραλάβει το ανώτατο βραβείο της Σερβικής Δημοκρατίας. Είναι η υπερηφάνεια της Δημοκρατίας και η ευγνωμοσύνη προς έναν άνθρωπο που είναι έτοιμος να μας σεβαστεί ως πραγματικό πολιτικό γεγονός. Ο λαός μου και εγώ έχουμε παρακολουθήσει όσα έχετε συνεισφέρει στη Δημοκρατία Srpska. Έχουμε έναν φίλο όπως ποτέ άλλοτε", δήλωσε ο Ντόντικ στις 9 Ιανουαρίου. Παρόλο που ο Orbán δεν ήταν παρών για να παραλάβει το βραβείο, συμφωνήθηκε πως θα το παραλάβει προσωπικά αργότερα μέσα στο μήνα.

Ο Όρμπαν έχει επίσης εμποδίσει τις προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στον Ντόντικ, ο οποίος έχει ήδη υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο για τις υποτιθέμενες προσπάθειές του κατά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο Ćerimagić εξήγησε ότι η υποστήριξη του Όρμπαν στον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Milorad Dodik δίνει στον Σέρβο πολιτικό της Βοσνίας πολιτικό κεφάλαιο, γεγονός που πιστεύει πως δείχνει ότι "ο Όρμπαν είναι πιο καταστροφικός στην περιοχή από τον Πούτιν". Ο αναλυτής της δεξαμενής σκέψης του Βερολίνου κάλεσε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να "δείξουν στον Όρμπαν και τον Βούτσιτς πού είναι η κόκκινη γραμμή".

Υποστήριξε πως ο Όρμπαν, ο Ντόντικ και ο Βούτσιτς συνδέονται επίσης με τον τρόπο που σκέφτονται για το δημογραφικό και τη μετανάστευση.

Ο κομβικός ρόλος της Ουγγαρίας στην ΕΕ

Ο Ćerimagić δήλωσε ότι η Ουγγαρία και η Σερβία αποτελούν τους δύο βασικούς μοχλούς πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή:

"Οι μοχλοί που διαθέτουν οι Βρυξέλλες είναι η Σερβία και η Ουγγαρία. Ο Ντόντικ μπορεί να κερδίσει τους θεσμούς στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας για μια πιθανή απόσχιση μόνο εάν έχει ορατή εξωτερική υποστήριξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να δείξουν στη Βουδαπέστη και το Βελιγράδι τις κόκκινες γραμμές. Η Ουγγαρία είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτή τη ρύθμιση, διότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να προστατεύσει τη Σερβία από τις κυρώσεις και τις επεμβάσεις της ΕΕ".

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail