Ο ουκρανικός στρατός δυσαρεστημένος από τις κακές επιδόσεις των αμερικανικών οχημάτων Bradley

Για την αποτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου το 2023, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έστειλαν εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία το 2022 και το 2023, από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού μέχρι άρματα μάχης. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το CNN, "δεκάδες" οχήματα μάχης Bradley υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν σε μάχες εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, αποκαλύπτοντας την κακή απόδοσή τους. Αυτό θα συμβάλει στην αντίσταση των Ρεπουμπλικανών σε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, οι Ουκρανοί χειριστές των Bradley είναι δυσαρεστημένοι με τις χειμερινές επιδόσεις των οχημάτων και την κατάσταση ορισμένων που παρέλαβαν από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τα Μπράντλεϊ χρησίμευσαν ως "αιχμή του δόρατος κατά την περσινή ατυχή ουκρανική αντεπίθεση".

Παρά την υπερβολή των υποτιθέμενων δυνατοτήτων του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης να "αμβλύνει τα κύματα των ρωσικών επιθέσεων", το CNN κατήγγειλε πως, από τα περίπου 200 Bradley που υποσχέθηκε η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία, "δεκάδες έχουν υποστεί ζημιές και έχουν καταστραφεί στη μάχη".

"Τα ουκρανικά πληρώματα, αν και θαυμαστές της ισχύος του Bradley, έχουν επίσης επικρίνει την ικανότητά του να αντέχει τον σκληρό ουκρανικό χειμώνα και την κατάσταση ορισμένων από τα παλαιότερα οχήματα που έχουν αποσταλεί από τις ΗΠΑ", προσθέτει το άρθρο.

Υπεραμυνόμενοι των οχημάτων μεταφοράς πεζικού και υποστήριξης πυρός που κατασκευάζει η Bae Systems, τα ουκρανικά στρατεύματα ανέφεραν ωστόσο στο CNN πως υπερτερούν έναντι των ρωσικών δυνάμεων, καθώς είναι σε θέση να εκτοξεύσουν ένα βλήμα πυροβολικού για κάθε δέκα βλήματα που εκτοξεύουν οι ρωσικές δυνάμεις.

"Ο "Τέρεν", ο διοικητής μιας κοντινής μονάδας αναγνώρισης με drone, είπε ευθέως ότι η Ουκρανία δεν έχει αρκετά όπλα και εξοπλισμό για να νικήσει τη Ρωσία", εξηγεί το δημοσίευμα.

Πρόσφατα, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον τα μέσα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, με νέα πακέτα βοήθειας να απαιτούν την έγκριση νέων κονδυλίων από το Κογκρέσο.

"Η βοήθεια που παρείχαμε έχει πλέον σταματήσει. Οι επιθέσεις που διεξάγουν οι Ρώσοι αυξάνονται", δήλωσε.

Ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο στο Κογκρέσο εδώ και μήνες λόγω της αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών. Παρόλο που το πακέτο βοήθειας θα εγκριθεί πιθανότατα σύντομα, η μεγάλη καθυστέρηση έχει προκαλέσει την μετατροπή μιας δεινής κατάστασης στην Ουκρανία σε απελπιστική.

Το συμπληρωματικό αίτημα της Ουάσινγκτον για εθνική ασφάλεια ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει την αποστολή σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια προς την Ουκρανία, χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων και σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς το Ισραήλ και χρηματοδότηση για την Ταϊβάν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει σπαταλήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό και την υποστήριξη της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση το Φεβρουάριο του 2022 και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Έχουμε ακούσει αναφορές από την ουκρανική κυβέρνηση, από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας και το γενικό επιτελείο τους, πως ανησυχούν, καθώς πιστεύουν ότι οι μονάδες δεν έχουν τα αποθέματα και τις αποθήκες και τα πυρομαχικά που χρειάζονται", δήλωσε η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα διεθνούς ασφάλειας, στις 23 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί για την ανάγκη να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν την υπεράσπιση της Ουκρανίας, ιδίως καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιστέκεται στις εκκλήσεις για ενίσχυση των νότιων συνόρων των ΗΠΑ.

Εκτιμάται πως 300.000 άνθρωποι πέρασαν παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό τον Δεκέμβριο του 2023, ο υψηλότερος αριθμός καταγεγραμμένων διελεύσεων στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού που έχει καταγραφεί ποτέ. Για το λόγο αυτό, στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον ηγήθηκε αντιπροσωπείας 60 Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων για να επισκεφθεί τα σύνορα στο Eagle Pass του Τέξας.

"Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει ένα συμπληρωματικό νομοσχέδιο για τις δαπάνες με επίκεντρο την εθνική ασφάλεια, καλύτερα να ξεκινήσει με την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής", δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στα σύνορα.

Μια σημαντική ομάδα Ρεπουμπλικανών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων αντιτίθεται στην πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία και τα νέα για την καταστροφή αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως του Bradley, θα ενισχύσουν την έκκλησή τους.

Υπάρχει, βέβαια, και το πρόσθετο ζήτημα της διαφθοράς, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή κριτικής κατά της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής JD Vance στις 24 Ιανουαρίου κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να απορρίψουν οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία, αφού μια πρόσφατη έκθεση του Πενταγώνου ανέδειξε το γεγονός ότι όπλα αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που στάλθηκαν στη χώρα δεν παρακολουθούνταν αποτελεσματικά.

"Απλώς δεν έχουμε ιδέα πού πήγαν πολλά από τα χρήματά μας στην Ουκρανία. Η διαφθορά είναι εκτός ελέγχου. Ένας ακόμη λόγος για να απορρίψουμε περαιτέρω βοήθεια", δήλωσε. "Οι ισχυρισμοί περί ριζικής διαφάνειας και παρακολούθησης των αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία δεν είναι απλώς ακριβείς".

Η αποκάλυψη των κακών επιδόσεων του Μπράντλεϊ στην Ουκρανία, κάτι που δεν είναι καλό για την αμερικανική στρατιωτική αμυντική βιομηχανία, θα ενισχύσει τις εκκλήσεις και θα προστεθεί στους πολλαπλούς λόγους για τους οποίους οι Ρεπουμπλικάνοι αντιστέκονται σε ένα νέο πακέτο βοήθειας. Αν και το πακέτο θα περάσει πιθανότατα μόλις ο Μπάιντεν υποχωρήσει στο θέμα των νότιων συνόρων, τα άλλα ζητήματα θα τεθούν και θα χρησιμοποιηθούν για να μπλοκάρουν ένα νέο πακέτο όταν έρθει αυτή η ώρα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail