Ο Τραμπ είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αλλά το "βαθύ κράτος" έχει το δικό του σχέδιο, λέει ο συντάκτης του Chronicles

Είναι βέβαιο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά είναι επίσης βέβαιο πως το κατεστημένο, γνωστό ως το αμερικανικό "βαθύ κράτος", δεν θα του επιτρέψει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δρα Σρντζά Τριφκόβιτς, συντάκτη εξωτερικής πολιτικής του αμερικανικού περιοδικού Chronicles.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα, ενώ ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Στις εκλογές προσήλθε πάνω από το 60% των ψηφοφόρων και ο Τραμπ έλαβε το 50,6% των ψήφων, ενώ ο Ντεσάντις το 21,4% των ψήφων. Πίσω τους βρέθηκε η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και φανατικό γεράκι του πολέμου Νίκι Χέιλι.

Με τις εσωκομματικές εκλογές στην Αϊόβα ξεκίνησε επίσημα η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ και ο Τραμπ είναι σαφώς δημοφιλής στους ψηφοφόρους, αλλά μισητός στην κορυφή του κόμματος.

"Η δημοτικότητα των πολυάριθμων διεκδικητών με τη μορφή του κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis ή της πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Nikki Haley δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δημοτικότητα που απολαμβάνει ο Trump μεταξύ των φιλο-Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και των μελών του κόμματος στη βάση", δήλωσε ο Trifković.

"Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, δηλαδή η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου, καθώς και στον μηχανισμό της κορυφής του κόμματος, είναι ενθουσιασμένη με τον Τραμπ - το αντίθετο", τόνισε. 

Ο συντάκτης τόνισε, ως παράδειγμα, πως ο αείμνηστος γερουσιαστής Τζον Μακέιν ανήκε στην πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που είχε το σύνθημα - "Ποτέ Τραμπ". Η κληρονομιά του Μακέιν εξακολουθεί να είναι παρούσα και σήμερα, αλλά είναι προφανές ότι μεταξύ των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων, η δημοτικότητα του Τραμπ παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Παρ' όλα αυτά, αυτό δεν θα απαλλάξει τον Τραμπ από το να αντιμετωπίσει τεράστιες αντιδράσεις, στην προσπάθειά του να γίνει ξανά πρόεδρος, από το Δημοκρατικό Κόμμα, το FBI, το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Trifković, πρόκειται για διαφορετικούς κλάδους του "βαθέος κράτους" και συνωμοτούν για να εμποδίσουν τον Τραμπ να κατέβει στις πολιτείες-κλειδιά, με "ένα πείραμα" που έχει ήδη γίνει στο Κολοράντο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της εν λόγω πολιτείας, το οποίο ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, απέκλεισε τον Τραμπ από την κούρσα για την προεδρία.

"[Το δικαστήριο] χρησιμοποίησε μια σκοτεινή τροποποίηση του Συντάγματος του 1866 που είχε ρητό σκοπό να εμποδίσει αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας να θέσουν υποψηφιότητα για δημόσια αξιώματα μετά τη νίκη του Βορρά στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο", ανέφερε ο συντάκτης, προσθέτοντας πως η απόδοση ευθυνών στον Τραμπ για την επίθεση στο Καπιτώλιο το 2021 ήταν "παράλογη, αλλά στον πολιτικοποιημένο κόσμο της αμερικανικής δικαιοσύνης όλα είναι πιθανά".

Δεν αποκλείεται, δεδομένου ότι ο Τραμπ κατηγορείται σήμερα για 92 πλημμελήματα, οι αντίπαλοι του πρώην προέδρου να χρονομετρήσουν κάποιες δικαστικές αποφάσεις λίγο πριν από τις εκλογές, ώστε να αποκλειστεί την τελευταία στιγμή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνια ή της Τζόρτζια, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί. Αυτό θα σήμαινε ότι δε θα μπορούσε να εμφανιστεί στα ψηφοδέλτια των εν λόγω πολιτειών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Atlanta Journal-Constitution και του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, ο Τραμπ (45%) προηγείται του προέδρου Τζο Μπάιντεν (37%) στην πολιτεία της Τζόρτζια. Ο Μπάιντεν κέρδισε οριακά τη Τζόρτζια το 2020, την πρώτη φορά που Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος κέρδισε την πολιτεία από το 1992, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι στις φετινές εκλογές θα κερδίσει Ρεπουμπλικάνος. Για τον λόγο αυτό, το "βαθύ κράτος" προσπαθεί να αποκλείσει τον Τραμπ από τέτοιες πολιτείες-κλειδιά.

Εάν ο Τραμπ δεν μπορέσει να αποτραπεί από το να γίνει ξανά πρόεδρος με τον αποκλεισμό του από τις πολιτείες-κλειδιά, ο Trifković δήλωσε πως υπάρχει ένα "Σχέδιο Β", το οποίο είναι να επαναληφθεί "η κλοπή από τον Νοέμβριο του 2020, όταν γίναμε μάρτυρες του παράξενου θεάματος ότι στις πόλεις-κλειδιά των πολιτειών-κλειδιά, η καταμέτρηση σταμάτησε γύρω στις τρεις το πρωί και στη συνέχεια στις έξι το πρωί συνεχίστηκε με επιπλέον δεκάδες χιλιάδες ψήφους για τον Μπάιντεν που δημιουργήθηκαν μυστηριωδώς από μια δεξαμενή επιστολικών ψήφων".

"Ήταν μια κραυγαλέα κλοπή που είναι στατιστικά απολύτως ανεξήγητη, αλλά δεν μπορείς να το πεις αυτό δημόσια στην Αμερική σήμερα, επειδή ο ίδιος ο ισχυρισμός ότι οι εκλογές εκλάπησαν ποινικοποιείται και δαιμονοποιείται", πρόσθεσε.

Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από το 70% των Ρεπουμπλικάνων θα ήταν ικανοποιημένοι με τον Τραμπ ως υποψήφιο σε σύγκριση με το 57% των Δημοκρατικών που θα ένιωθαν το ίδιο για τον Μπάιντεν ως επιλογή του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Μπάιντεν είναι μετά βίας η πρώτη επιλογή των Δημοκρατικών, γεγονός που καθιστά εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί δεν είναι συνολικά η πρώτη επιλογή των Αμερικανών ως πρόεδρος.

Κάθε πρόσφατη δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες θα ψήφιζαν τον Τραμπ σε μια αναμέτρηση με τον Μπάιντεν. Καθώς ο Τραμπ θα τερμάτιζε γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα αποκλιμάκωνε σιγά σιγά τις εντάσεις με τη Μόσχα, το "βαθύ κράτος" προσπαθεί απεγνωσμένα να διασφαλίσει πως δε θα έρθει στην εξουσία.

Εν κατακλείδι, ο Trifković δήλωσε: "Η παράνοια με την οποία το κατεστημένο αντιμετωπίζει όσους αμφισβητούν τη νομιμότητα των εκλογών δείχνει ήδη τον βαθμό στον οποίο ήταν αμφίβολο".

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail