Από τον συντάκτη προσωπικού της Press TV / Παρουσίαση Freepen.gr
Από τον συντάκτη προσωπικού της Press TV "Στα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση, η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν πέρα από τα χωρικά ύδατα ήταν αδιανόητη, αλλά τώρα το Πολεμικό Ναυτικό κάνει ένα ταξίδι 360 μοιρών σε όλο τον κόσμο με δύναμη και σθένος και επιστρέφει στη χώρα με υπερηφάνεια", δήλωσε.
Μια επιχείρηση σε γαλάζια ύδατα ολοκληρώθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν δύο ιρανικά πολεμικά πλοία, το πλοίο προωθημένης βάσης Makran και το αντιτορπιλικό Dena, επέστρεψαν στην πατρίδα τους από έναν περίπλου 236 ημερών και 63.000 χιλιομέτρων.
"Μια μέρα, δεν ήταν δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα μπορούσε να είναι παρόν στην Κασπία Θάλασσα, αλλά τώρα τα αντιτορπιλικά κατασκευάζονται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και πλέουν εκεί", σημείωσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, παρουσία κορυφαίων ένοπλων αξιωματούχων.
Με την ευκαιρία αυτή, ένα νέο αντιτορπιλικό εντάχθηκε στο στόλο των ναυτικών δυνάμεων του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα.
Μιλώντας στην τελετή, ο αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Mohammad Hossein Baqeri, δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό Deylaman είναι "ένα από τα πιο προηγμένα αντιτορπιλικά" του ιρανικού ναυτικού και "δεν στερείται τίποτα από τα κορυφαία αντιτορπιλικά του κόσμου".
"Το Πολεμικό Ναυτικό έδειξε, με την παρουσία του σε ανοικτά και διεθνή ύδατα και με το ιστορικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο, καθώς και με την κατασκευή του αντιτορπιλικού Deylaman, πως μπορούν να επιτευχθούν αμέτρητες επιτυχίες στηριζόμενο στο εγχώριο δυναμικό κατά την περίοδο των [δυτικών] κυρώσεων [στο Ιράν]", υποστήριξε.
Ο ανώτατος διοικητής του ιρανικού στρατού υποστράτηγος Abdolrahim Mousavi, ο διοικητής του ναυτικού αντιναύαρχος Shahram Irani και πολλοί άλλοι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ήταν επίσης παρόντες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
"Αναμφίβολα, η θαλάσσια πολιτική του Ιράν θα ανοίξει το δρόμο για την παροχή ηρεμίας και ασφάλειας στον ιρανικό λαό", δήλωσε ο υποναύαρχος Irani στις παρατηρήσεις του.
Deylaman - νέα προσθήκη στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού
Το Deylaman είναι το πέμπτο πλοίο των αντιτορπιλικών κλάσης Mowj (Wave-class), από τα συνολικά επτά που έχουν προγραμματιστεί. Είναι επίσης γνωστό ως κλάση Jamaran, αφού το πρώτο πλοίο της σειράς τέθηκε σε υπηρεσία το 2010.
Σχεδιάστηκε από το ιρανικό ναυτικό και κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό Ναυτιλιακών Βιομηχανιών του Ιράν, θυγατρική του ιρανικού υπουργείου Άμυνας.
Όλα τα πλοία αυτής της κλάσης έχουν εκτόπισμα 1.500 τόνων και είναι η μεγαλύτερη κλάση εγχώριων πολεμικών πλοίων, μετά τα αεροπλανοφόρα drones. Λόγω της λειτουργίας τους, ταξινομούνται ως αντιτορπιλικά, αν και μπορούν επίσης να αποκαλούνται φρεγάτες.
Τα πλοία έχουν μήκος 94 μ., πλάτος 11,1 μ., βύθισμα 3,25 μ., ταχύτητα 30 κόμβων (56 χλμ/ώρα) και ναυπηγούνται στα ναυπηγεία Bandar Abbas στον Περσικό Κόλπο και Bandar Anzali στην Κασπία Θάλασσα.
Τέθηκαν σε λειτουργία με διαστήματα αρκετών ετών και δεν έχουν ομοιόμορφες δυνατότητες, διότι κάθε πλοίο αντιπροσωπεύει πρόοδο σε σχέση με το προηγούμενο, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων σχεδιασμού, πιο προηγμένων όπλων, ραντάρ κ.λπ.
Όπως συνέβη και με τους τρεις προκατόχους του, το Deylaman διαθέτει επίσης πολλαπλές αναβαθμίσεις και είναι εξοπλισμένο με διάφορους τύπους αμυντικών συστημάτων και εξοπλισμού εγχώριας κατασκευής.
Το Deylaman, όπως και το προηγούμενο εγχώριας κατασκευής αντιτορπιλικό Dena, διαθέτει τέσσερις κινητήρες, τέσσερις άξονες και τέσσερις έλικες, καθώς και προωθητήρες πλώρης για αυξημένη ευελιξία, σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα που διέθεταν μόνο δύο άξονες και δύο έλικες, χωρίς εγκάρσια πρόωση.
Όσον αφορά τα όπλα, το αντιτορπιλικό Deylaman είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο Fajr-27 των 76 χιλιοστών στην πλώρη, έξι πυροβόλα Oerlikon των 20 χιλιοστών στην πλώρη, την πρύμνη και τις πλευρές του πλοίου, οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους Qader και Qadir με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και έξι τορπίλες Mark-46.
Στο αντιτορπιλικό σχεδιάζεται να εγκατασταθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το σύστημα κάθετης εκτόξευσης Navvab και οι πύραυλοι Sayyad, καθώς είναι ήδη σε λειτουργία στο πολεμικό πλοίο Shahid Soleimani.
Το αντιτορπιλικό Deylaman στο πίσω μέρος του είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα άμυνας σημείου Kamand (Lasso) για την αντιμετώπιση των πυραύλων cruise, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει 4.000 έως 7.000 βλήματα ανά λεπτό και να προσβάλει στόχους από απόσταση 2 χιλιομέτρων.
Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το Deylaman από τα άλλα αντιτορπιλικά της κατηγορίας του είναι ο επανασχεδιασμένος ιστός του. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του στην κλάση, ο ιστός του Deylaman έχει μια μοναδική τετράπλευρη ολοκληρωμένη σχεδίαση.
Ο ιστός περιέχει το ραντάρ φασικής συστοιχίας Cheshm Oqab (Eagle Eye) με εμβέλεια 200 χιλιομέτρων και με συνολικά 4.000 κεραίες (1.000 σε κάθε μία από τις τέσσερις πλευρές), ικανό να ανιχνεύσει 100 στόχους και να εμπλέξει 13 στόχους.
Αυτό το ραντάρ έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και να παρακολουθεί επιφανειακούς και εναέριους στόχους, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, σκαφών επιφανείας και πυραύλων επιφανείας-επιφανείας και επιφανείας-αέρος.
Πάνω από το σύστημα Eagle Eye βρίσκεται το σύστημα Mersad για την ηλεκτρονική πληροφόρηση, ενώ το αντιτορπιλικό χρησιμοποιεί επίσης το σύστημα αυτοάμυνας Chaf Joshan για την αντιμετώπιση πυραύλων καθοδηγούμενων από ραντάρ.
Σε σύγκριση με τους προκατόχους του, το αντιτορπιλικό Deylaman διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο με αυξημένη επιφάνεια. Μέχρι τώρα, αυτό το πολεμικό πλοίο κλάσης Mowj είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει μόνο ελικόπτερα Bell 212, αλλά το Deylaman μπορεί να μεταφέρει το Sikorsky SH-3 Sea King.