Επίθεση με drones καμικάζι σε τρεις βάσεις των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ

Freepen.gr - Στις 5 Ιανουαρίου, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI), μια ομάδα-ομπρέλα ένοπλων φατριών που υποστηρίζονται από το Ιράν, επιτέθηκε σε τρεις βάσεις του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας.

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο την αεροπορική βάση al-Harir στην επαρχία Erbil της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, ενώ η δεύτερη και η τρίτη επίθεση είχαν στόχο τη βάση al-Shaddadi στην επαρχία al-Hasakah και τη βάση Green Village στην επαρχία Deir Ezzor στη βορειοανατολική και ανατολική Συρία.

Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, το IRI ανέφερε ότι οι επιθέσεις ήταν μια πράξη "αντίστασης" κατά της "αμερικανικής κατοχής" και μια απάντηση στις "ισραηλινές σφαγές" κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δεν σχολίασε τις επιθέσεις. Ωστόσο, αποκάλυψε σε ανακοίνωσή της πως η ιρακινή αστυνομία στην κεντρική επαρχία Βαβυλώνα ανακάλυψε έναν πύραυλο κρουζ χερσαίας επίθεσης που χρησιμοποιήθηκε σε απόπειρα επίθεσης κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση δείχνει ένα μυστηριώδη πύραυλο κρουζ που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από το Ιράν και χαρακτηρίζεται ως τύπος "351" από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πύραυλος, τον οποίο οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι (Ansar Allah) στην Υεμένη αποκαλούν "Quds", έχει βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα και φέρει κεφαλή βάρους 450 κιλών.

"Η χρήση των πυρομαχικών που προμηθεύονται οι Ιρανοί από τρομοκρατικές ομάδες εντός του Ιράκ και της Συρίας θέτει σε κίνδυνο τις δυνάμεις του Συνασπισμού και τους κατοίκους της περιοχής", ανέφερε η CENTCOM στην ανακοίνωσή της. "Ο Συνασπισμός εκτιμά τις προσπάθειες των νόμιμων δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ για τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail