Η Ρωσία έτοιμη να υποδεχτεί τα F-16 στην Ουκρανία

Freepen.gr - Η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία. Οι καθημερινές μαζικές επιθέσεις από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους δοκιμάζουν την αμυντική υποδομή στα αεροδρόμια στα βάθη των ουκρανικών μετόπισθεν, γράφει το southfront.press.

Τη νύχτα της 25ης Δεκεμβρίου, ρωσικά UAV Geran στην περιοχή της Οδησσού έπληξαν αρκετές εγκαταστάσεις. Ένας από τους στόχους ήταν οι λιμενικές υποδομές του Τσερνομόρσκ και της Οδησσού, όπου ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να μεταφορτώσει στρατιωτικό φορτίο. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσης ζημιές από συντρίμμια σε ορισμένες αποθήκες στα βορειοδυτικά της Οδησσού. Ωστόσο, τοπικές πηγές ανέφεραν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου Shkolny.

Μια σειρά από πλήγματα έπληξαν το αεροδρόμιο στην Τσερνομπάγιεβκα στην περιοχή της Χερσώνας. Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, καταστράφηκε τουλάχιστον ένας εκτοξευτής δυτικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας, καθώς και αποθήκες πυρομαχικών.

Τα αεροδρόμια της πρώτης γραμμής είναι απίθανο να χρησιμοποιούνται από πολύτιμους ξένους μαχητές, χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και τη μεταφορά καυσίμων και στρατιωτικού εξοπλισμού στις γραμμές του μετώπου. Ο ουκρανικός στρατός συνήθιζε επίσης να εκτοξεύει από αυτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτίθεται στο ρωσικό στρατό και στους πολίτες στα μετόπισθεν.

Χθες το βράδυ, εκρήξεις βροντοφώναξαν και πάλι στην πόλη Kropyvnytskyi, όπου βρίσκεται το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο Kanatovo. Περισσότερα πλήγματα αναφέρθηκαν στην περιοχή του Dnepropetrovsk, όπου ο στόχος θα μπορούσε να είναι το αεροδρόμιο Dnepr. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός πλήττει αυτά τα αεροδρόμια σχεδόν καθημερινά.

Ένα άλλο κύμα μαζικών επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξε το αεροδρόμιο Staroknstantinov στην περιοχή Khmelnitsky. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την καταστροφή των εκτοξευτών των νορβηγικών συστημάτων NASAMS και των γαλλικών Crotale-NG σε αυτό το αεροδρόμιο, το οποίο το Κίεβο προσπαθεί να εξοπλίσει για την ανάπτυξη μαχητικών F-16.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να μεταφέρει την πρώτη παρτίδα των 18 F-16 στην Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ο ουκρανικός στρατός να προετοιμάσει αεροπορικές βάσεις και επαρκή αριθμό εκπαιδευμένου προσωπικού.

Νωρίτερα, η Εσθονία ανέφερε ότι τα πρώτα F-16 θα σταλούν στην Ουκρανία φέτος. Διάφοροι δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν επίσης πως τα μαχητικά θα μπορούσαν να φθάσουν στην Ουκρανία εντός μιας εβδομάδας. Ωστόσο, κρίνοντας από τα πολυάριθμα επιτυχημένα πλήγματα στα ουκρανικά οπίσθια αεροδρόμια, το Κίεβο δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει την ασφάλεια στις βάσεις αυτών των πολύτιμων ξένων αεροσκαφών.

Την ίδια στιγμή, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι έως και 12 μαχητικά και έως 3 εκπαιδευτικά αεροσκάφη F-16 βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Ουκρανίας. Εκπαιδευτικές πτήσεις των μαχητικών αυτών έχουν ήδη εντοπιστεί πάνω από τη Ρουμανία και τη Δυτική Ουκρανία. Ωστόσο, δεν έχουν εμπλακεί ακόμη στις μάχες.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας υπολόγισε πως οι δυνάμεις αεράμυνας της Ρωσίας είναι σε θέση να καταρρίψουν όλα τα F-16 που μπορεί να προμηθεύσει η Δύση στο Κίεβο μέσα σε περίπου 20 ημέρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail