Η Ουκρανία προετοιμάζει αεροδρόμια για μαχητικά αεροσκάφη F-16

Freepen.gr - Στην Ουκρανία διεξάγονται δύσκολες και επίπονες εργασίες για την προετοιμασία της υποδομής του αεροδρομίου για την υποδοχή μαχητικών αεροσκαφών F-16, ανακοίνωσε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αντιστράτηγος Oleksandr Pavliuk στο κανάλι του στο Telegram, γράφει η ziare.com.

Σύμφωνα με τον Pavliuk, η Ουκρανία εργάζεται για την υλοποίηση ενός "fast track" προγράμματος μέχρι το τέλος του 2024.

"Τα αεροδρόμια για μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου έχουν αξιολογηθεί εντός των ορίων της. Επίσης, οι πιλότοι και οι μηχανικοί μας εκπαιδεύονται στα F-16 από τον Αύγουστο του 2023 για ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων", δήλωσε ο Pavliuk.

Σημείωσε πως η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε συνθήκες όπου υπάρχει συνεχής φθορά των υποδομών των αεροδρομίων και όπου οι μηχανικοί και οι πιλότοι εκτελούν αποστολές μάχης όλο το εικοσιτετράωρο.

Το Bloomberg ανέφερε ότι η άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία στην Ουκρανία έχει καθυστερήσει κατά περίπου μισό χρόνο. Στα μέσα Αυγούστου, η Δανία δεσμεύτηκε να προμηθεύσει την Ουκρανία με 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16, με την πρώτη παρτίδα των έξι να παραδίδεται μέχρι το τέλος του 2023 και τα υπόλοιπα μέχρι το 2025, στο πλαίσιο μιας συμμαχικής προσπάθειας για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας απέναντι στην αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας. 

"Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, η δωρεά θα πρέπει να παραδοθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024", ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Δανίας σε δελτίο Τύπου στο AFP. Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται επί του παρόντος στο έδαφος της Δανίας.

"Πρόκειται κυρίως για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του ουκρανικού προσωπικού που θα χειρίζεται τα αεροσκάφη μετά τη δωρεά αυτή", ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Δανία, η οποία αντικαθιστά τα F-16 της με υπερσύγχρονα F-35, έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία 19 αεροσκάφη. Η Ολλανδία, η οποία επίσης εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους, δήλωσε ότι θα δωρίσει 42 τέτοια αεροσκάφη, αλλά δεν έχει δημοσιοποιήσει το χρονοδιάγραμμά της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail