Γερασμένα F-16: Η ανομολόγητη πραγματικότητα της υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία

Η Νορβηγία δώρισε δύο παλαιά μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να βοηθήσει την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. Τα αεροσκάφη αυτά, που βρίσκονται σε υπηρεσία για πάνω από 40 χρόνια στο νορβηγικό στρατό, έχουν αποσταλεί στην αεροπορική βάση Skydstrup της Δανίας. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας, με τη Νορβηγία να στέλνει επίσης δέκα εκπαιδευτές για βοήθεια. Η νορβηγική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι ο σκοπός είναι να στηρίξει την Ουκρανία διευκολύνοντας την εκπαίδευση των πιλότων.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα F-16, αφού υπηρέτησαν το νορβηγικό στρατό για μεγάλο χρονικό διάστημα, επαναχρησιμοποιούνται προς όφελος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται για τη διεθνή εκδοχή ενός παζαριού, όπου η Νορβηγία αποφάσισε να ξεφορτωθεί κάποιον παλιό στρατιωτικό εξοπλισμό και η Ουκρανία έτυχε να βρίσκεται στην αγορά;

Η Νορβηγία, μαζί με τη Δανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ουκρανία με την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια. Ο συγκεκριμένος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών που προτίθεται να παράσχει η Νορβηγία παραμένει αβέβαιος.

Τον Αύγουστο του 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αρχικά δίσταζαν να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία, δήλωσαν την προθυμία τους να εγκρίνουν τη μεταφορά των αεροσκαφών από τρίτους. Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνέδεσαν υπό όρους την έγκριση αυτή με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων.

Μήπως οι ΗΠΑ λένε: "Θα σε αφήσουμε να παίξεις με τα ωραία παιχνίδια, Ουκρανία, αλλά μόνο αν υποσχεθείς πως δεν θα τα σπάσεις"; Αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία σαν ένα παιχνίδι πόκερ με υψηλά στοιχήματα, περιμένοντας την τέλεια στιγμή για να παίξει σωστά τα χαρτιά της;

Ο νορβηγικός στρατός, αναγνωρίζοντας την άφιξη των πολεμικών αεροσκαφών στη Δανία, τόνισε τη δέσμευσή του στην άμυνα της Ουκρανίας. Σημείωσαν πως μετά από πάνω από 40 χρόνια σε υπηρεσία, τα αεροσκάφη αυτά θα χρησιμοποιηθούν τώρα για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού. Δεν είναι σαφές αν η αναφορά σε "πάνω από 40 χρόνια σε υπηρεσία" αφορά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ή την περίοδο κατά την οποία η Νορβηγία λειτούργησε αυτά τα αεροσκάφη (1980-2022), αντικαθιστώντας τα με F-35.

Μήπως αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη με "πάνω από 40 χρόνια σε υπηρεσία" είναι η εκδοχή του αεροπορικού κόσμου για ένα σχέδιο συνταξιοδότησης - ένα δώρο από τη Νορβηγία στην Ουκρανία για μια ειρηνική και ήσυχη συνταξιοδότηση στην αεροπορική βάση Skydstrup;

Τα αεροσκάφη που προορίζονται για το Κίεβο θεωρούνται "παρωχημένα", όπως δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Bard Bakke, διοικητής της εκπαιδευτικής αποστολής στη Δανία. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ενώ τα αεροσκάφη F-16 είναι "σχετικά σύγχρονα" και έχουν υποστεί αναβαθμίσεις, δεν αποτελούν μετασχηματιστική λύση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Lars Peder Haga στη Σχολή της Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας χαρακτήρισε επίσης τα αεροσκάφη F-16 ως "παρωχημένα", τονίζοντας την κατώτερη επιβιωσιμότητά τους έναντι των ρωσικών συστημάτων σε σύγκριση με τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη F-35.

Παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου για προηγμένο οπλισμό, η υπόσχεση του Αυγούστου για τα F-16 επαινέθηκε από τον πρόεδρο Ζελένσκι ως "ιστορική" και "παρακινητική".

Λοιπόν, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος του ΝΑΤΟ κοροϊδεύει την Ουκρανία στέλνοντας φτωχά στρατιωτικά μέσα.

Σε πρόσφατη δήλωσή της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, αναγνώρισε ανοιχτά ορισμένες ελλείψεις σε προηγμένα γερμανικά συστήματα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία. Αποκάλυψε ότι τα άρματα μάχης Leopard 1 που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία είναι ξεπερασμένα και δεν είναι πλήρως λειτουργικά. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την απροθυμία της Γερμανίας να εγκρίνει την προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Η παραδοχή των ελλείψεων στον στρατιωτικό εξοπλισμό υπογραμμίζει την ανάγκη κριτικής αξιολόγησης της υποστήριξης που παρέχεται από τα κράτη του ΝΑΤΟ και αναδεικνύει τους πιθανούς περιορισμούς της βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία.

Αυτά τα περιστατικά διαμορφώνουν μια μάλλον διασκεδαστική εικόνα των δυτικών συμμάχων που παίζουν το ρόλο των απρόθυμων δωρητών στη στρατιωτική υπόθεση της Ουκρανίας. Είναι σαν να καθαρίζουν την στρατιωτική τους ντουλάπα και να παραδίδουν γενναιόδωρα τα λιγότερο από αστέρια αντικείμενα - ένα είδος "Επιχείρησης Ανοιξιάτικου Καθαρισμού για την Ουκρανία". Είναι δύσκολο να μην φανταστεί κανείς την Ουκρανία να λαμβάνει ένα φορτίο με την ένδειξη "Δεν είναι το καλύτερό μας, αλλά αρκεί" από καλοπροαίρετους δυτικούς συμμάχους.

Στέλνουν βοήθεια ή απλώς ψάχνουν στη σοφίτα του υπουργείου Άμυνας για χειροποίητα πράγματα; Δεν μπορεί κανείς να μην αναρωτηθεί αν η Ουκρανία ελπίζει κρυφά για το στρατιωτικό ισοδύναμο ενός θησαυρού-έκπληξη που κρύβεται ανάμεσα σε αυτές τις "σακούλες σκουπιδιών".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail