Η Νούλαντ απευθύνει τελεσίγραφο στην Τουρκία για το F-35

pixabay / Military_Material
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μόνο εάν συμφωνήσει να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δήλωσε η εκτελούσα χρέη αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Victoria Nuland. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον μπορεί ακόμη και να άρει τις κυρώσεις κατά του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα είναι πιο δεκτική.

Μιλώντας στην τηλεόραση CNNTurk τη Δευτέρα, η Νούλαντ δήλωσε πως η Άγκυρα θα μπορούσε να επανέλθει από το κρύο στο πρόγραμμα F-35, αν έλυνε τη διαμάχη, αφού η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα το 2019 λόγω της απόκτησης των S-400 από τη Ρωσία.

"Εάν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το θέμα των S-400, πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκική Δημοκρατία πίσω στην οικογένεια των F-35", δήλωσε. "Αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το θέμα, τότε το θέμα CAATSA θα εξαφανιστεί και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια συζήτηση για τα F-35", πρόσθεσε η Νούλαντ, αναφερόμενη στις αμερικανικές κυρώσεις που στοχεύουν την εξοπλιστική βιομηχανία της Τουρκίας.

Αν και παραμένει ασαφές αν η Άγκυρα θα αποδεχθεί την προσφορά της Νούλαντ να αποχωρήσει από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, αξιωματούχοι έχουν προηγουμένως απορρίψει την ιδέα, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει ότι η αγορά ήταν μια "τελειωμένη συμφωνία". Ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Haluk Gorgun πρόσθεσε αργότερα ότι η χώρα του "κατασκευάζει δικά της συστήματα αεράμυνας", λέγοντας πως "δεν χρειαζόμαστε S-300 [ή] S-400".

Εκτός από την αποπομπή από το πρόγραμμα F-35, στο πλαίσιο του οποίου η Άγκυρα παρήγαγε εκατοντάδες εξαρτήματα αεροσκαφών, ο Λευκός Οίκος είχε επίσης αρνηθεί να εγκρίνει την πώληση αναβαθμίσεων των F-16 για την τουρκική πολεμική αεροπορία. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν το πράσινο φως για μια συμφωνία για 79 κιτ εκσυγχρονισμού την περασμένη εβδομάδα, αν και μένει να δούμε αν η κίνηση αυτή σημαίνει κάποια ευρύτερη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ.

"Η περίοδος των 15 ημερών ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής. Μετά από 15 ημέρες, αυτή η περίοδος κοινοποίησης θα λήξει και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση", συνέχισε η Νούλαντ. "Όπως καταλαβαίνω, ο εκσυγχρονισμός ξεκινάει αμέσως. Ειλικρινά, δεν γνωρίζω εκ των έσω πότε θα είναι έτοιμα τα νέα αεροσκάφη, αλλά είναι προφανές ότι αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ να αποκτήσει η Τουρκία αυτά τα αεροσκάφη το συντομότερο δυνατό".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail