Η ΕΕ είναι έτοιμη να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας για την Ουκρανία - FT

pixabay / JStolp
Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να διακόψει κάθε χρηματοδότηση προς τη Βουδαπέστη σε μια προσπάθεια να πλήξει "τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη" εάν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνεχίσει να εμποδίζει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times, επικαλούμενοι έγγραφο στρατηγικής από αξιωματούχους της ΕΕ.

Τον περασμένο μήνα, η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (55 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από την ΕΕ για την Ουκρανία, με τον Όρμπαν να υπόσχεται να φρενάρει κάθε μελλοντικό χρηματοδοτικό πακέτο σε έκτακτη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ σχεδιάζει τώρα να στοχεύσει σκόπιμα στα οικονομικά τρωτά σημεία της Ουγγαρίας, να θέσει σε κίνδυνο το νόμισμά της και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Βουδαπέστη.

"Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη [σύνοδο κορυφής] της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημοσίως πως υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού... δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα παρασχεθούν κονδύλια της ΕΕ" στη Βουδαπέστη, αναφέρουν οι Financial Times στο έγγραφο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι χωρίς τη χρηματοδότηση, "οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ενδέχεται να ενδιαφερθούν λιγότερο να επενδύσουν στην Ουγγαρία". Αυτό θα μπορούσε "να προκαλέσει γρήγορα περαιτέρω αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του δημόσιου ελλείμματος και πτώση του νομίσματος", σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τρεις διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στους FT ότι πολλές χώρες υποστηρίζουν το σχέδιο. "Το διακύβευμα είναι υψηλό. Πρόκειται για εκβιασμό", σύμφωνα με έναν από τους διπλωμάτες.

Ο Ούγγρος υπουργός ΕΕ, Janos Boka, σχολίασε λέγοντας ότι, αν και δεν γνωρίζει για την οικονομική απειλή, η Ουγγαρία δε θα "υποκύψει στις πιέσεις".

"Η Ουγγαρία δεν εγκαθιδρύει σύνδεση μεταξύ της υποστήριξης προς την Ουκρανία και της πρόσβασης σε κονδύλια της ΕΕ και απορρίπτει άλλα μέρη που το κάνουν", δήλωσε. "Η Ουγγαρία συμμετείχε και θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail