Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Σύμφωνα με το Bloomberg, η μυστικότητα της συνάντησης είχε ως στόχο, εν μέρει, να κάνει τις συμμετέχουσες χώρες να αισθάνονται πιο άνετα να συμμετάσχουν, καθώς πιστεύεται ότι το μικρότερο σχήμα θα επέτρεπε μια πιο ελεύθερη και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης για την Ουκρανία. Ωστόσο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη συνάντηση και ερωτήθηκαν από το Bloomberg, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος, καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στην G7 συνέχισαν να αντιστέκονται στις εκκλήσεις των χωρών του Παγκόσμιου Νότου να εμπλακούν άμεσα με τη Ρωσία.
Παρόλο που ανώτεροι αξιωματούχοι από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία συμμετείχαν στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στο Ριάντ, άλλα σημαντικά έθνη του Παγκόσμιου Νότου που συμμετείχαν σε ορισμένες από τις προηγούμενες μεγαλύτερες συνόδους - όπως η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - δεν έστειλαν εκπροσώπους τους.
Η Βραζιλία, η οποία προεδρεύει της G20 φέτος, συνέβαλε στη μυστική συνάντηση μόνο με μια γραπτή δήλωση που συνέταξε ο σύμβουλος Διεθνών Υποθέσεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Celso Amorim. Η Βραζιλία είχε προσκληθεί αλλά δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω ασυμβατότητας στην ατζέντα του Αμορίμ.
Σύμφωνα με την στήλη του Jamil Chade στη βραζιλιάνικη πύλη UOL, ο Αμορίμ έστειλε επιστολή στις αρχές που μεσολάβησαν για τη συνάντηση του Δεκεμβρίου στο Ριάντ και διευκρίνισε την απογοήτευση της Βραζιλίας για τη διεξαγωγή της διαδικασίας, καθώς στις συναντήσεις δεν υπάρχει το άλλο απαραίτητο μέρος, η Ρωσία, για την επίτευξη συμφωνίας.
"Αρχικά, ενθαρρυνθήκαμε από το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της περιορισμένης μορφής αυτής της ομάδας, η οποία θα μπορούσε τελικά να χρησιμεύσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο συγκρουόμενων πλευρών [...]. Η συμβολή μας αποσκοπούσε στην προώθηση του άμεσου ή έμμεσου διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών [...]", δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
"[Αλλά] καθώς η σύγκρουση ετοιμάζεται να εισέλθει στον τρίτο χρόνο της, δεν υπάρχει ακόμη άνοιγμα για διάλογο ή αξιόπιστη προοπτική για τερματισμό των εχθροπραξιών [...] η προθυμία των μερών να συμμετάσχουν σε συνομιλίες είναι κρίσιμη για την επιτυχία των διπλωματικών μας προσπαθειών", δήλωσε ο Αμορίμ, επισημαίνοντας ότι ακριβώς αυτή η διάθεση ήταν που επέτρεψε να αποτραπεί η ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας από το να εξελιχθεί σε θερμό πόλεμο.
Όταν επικοινώνησε με το UOL, ο Αμορίμ εξήγησε ότι "εξετάζει" αν θα πάει στο Νταβός, αλλά δεν ήταν σίγουρος.
"Στην αλληλεπίδρασή μας με τη Ρωσία και την Ουκρανία, τονίζουμε συνεχώς την πεποίθησή μας ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για να φέρει αποτελέσματα αυτή η διαδικασία. Τους καλούμε να δημιουργήσουν διπλωματικές ευκαιρίες [...] Η Βραζιλία παραμένει δεσμευμένη να ανανεώσει τη συμμετοχή της στη διαδικασία της Κοπεγχάγης, μόλις τα μέρη είναι πρόθυμα να ξεκινήσουν έναν αυθεντικό διάλογο [...]", πρόσθεσε η βραζιλιάνικη κυβέρνηση στην επιστολή.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έχει ήδη προειδοποιήσει τον Ζελένσκι πως μια ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να είναι μονομερής, ενώ άλλες αναδυόμενες χώρες, κυρίως από τον Παγκόσμιο Νότο, έχουν επιμείνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να εγκριθεί το ουκρανικό σχέδιο χωρίς τη συμμετοχή των Ρώσων στις συζητήσεις, γράφει η πύλη.
Στις 14 Ιανουαρίου, η Ελβετία και η Ουκρανία θα φιλοξενήσουν την τέταρτη συνάντηση στο Νταβός για να εργαστούν για μια λύση στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, η ατζέντα της συνάντησης θα περιοριστεί στο μη ρεαλιστικό ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δε θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Μόσχας, εξασφαλίζοντας έτσι την αποτυχία της.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Βραζιλία δε χάνει χρόνο σε αποτυχημένες πρωτοβουλίες, ειδικά όταν οι εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία γνωρίζουν άνθηση. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 80%, φθάνοντας για πρώτη φορά τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας (IBGE).
Η Βραζιλία αγόρασε αγαθά από τη Ρωσία στα τέλη του περασμένου έτους συνολικής αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που αποτέλεσε τον μεγαλύτερο όγκο αγορών στη σύγχρονη ιστορία. Το κυριότερο εισαγόμενο αγαθό ήταν τα παράγωγα πετρελαίου, σε αξία ρεκόρ 1,1 δισ. δολαρίων. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής της νοτιοαμερικανικής χώρας σε αυτό το εμπόρευμα.
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν θα θυσιάσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία ούτε θα χάσει χρόνο με αποτυχημένες πρωτοβουλίες που δε θα υλοποιηθούν ποτέ, επειδή ο Ζελένσκι έχει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις για τον τρόπο επίτευξης της ειρήνης, όπως η πλήρης αποχώρηση του ρωσικού κράτους από τα πρόσφατα απελευθερωμένα εδάφη, ακόμη και από την Κριμαία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κανένα μοχλό πίεσης για να προβάλει τέτοιες απαιτήσεις. Κατ' αυτόν τον τρόπο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η μυστική συνάντηση στο Ριάντ προοριζόταν μόνο για αποτυχία.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr