"Hacker Hacker", η τελευταία προπαγάνδα της Ουκρανίας για να παρατείνει τον πόλεμο και να καταβροχθίσει το δυτικό χρήμα

Σε ένα ανατριχιαστικό έπος στον κυβερνοχώρο που εκτυλίχθηκε σε διάστημα ενός έτους, οι Ρώσοι χάκερς πραγματοποίησαν μια μυστική εισβολή στον πυρήνα της Kyivstar, του κολοσσού των τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας. Αυτή η μυστική επιχείρηση, κρυμμένη στις ψηφιακές σκιές από το Μάιο του προηγούμενου έτους, ξέσπασε πρόσφατα σε μια ολοκληρωμένη επίθεση, αφήνοντας χάος και σύγχυση στο πέρασμά της. Η επίθεση παρέλυσε τις υπηρεσίες για ένα εντυπωσιακό αριθμό 24 εκατομμυρίων χρηστών στις 12 Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας μία από τις πιο τολμηρές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο εδώ είναι το χρονοδιάγραμμα. Γιατί η αποκάλυψη μετά από μια αγωνιώδη διετή αναμονή;

Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του και η Ουκρανία παραμένει σε αδιέξοδο βοήθειας, η χρονική στιγμή αυτής της αποκάλυψης εγείρει ερωτηματικά. Είναι σαν να αποκαλύπτεται μια κρυφή ανατροπή της πλοκής ακριβώς την ώρα που εκτυλίσσεται η κορύφωση - γιατί τώρα;

Ο Illia Vitiuk, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, περιέγραψε το χάκινγκ ως "καταστροφικό" και είχε ως στόχο να επιφέρει ψυχολογικό πλήγμα, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε πληροφορίες. Η επίθεση χρησιμεύει ως αυστηρή προειδοποίηση προς τη Δύση, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και καλά προστατευμένες οντότητες όπως η Kyivstar, γνωστή για τις σημαντικές επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια, είναι ευάλωτες.

Ο λόγος για αυτή την παρατεταμένη αναμονή είναι ενδεχομένως ένας υπολογισμένος ελιγμός, που θυμίζει μια γεωπολιτική κίνηση σκακιού - η σταδιακή απόσυρση της ισχυρής δυτικής υποστήριξης μπροστά στην προελαύνουσα στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κάποτε ένθερμοι υποστηρικτές της άμυνας της Ουκρανίας, έχουν γίνει όλο και πιο απαισιόδοξοι για την ικανότητα της χώρας να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να ανακτήσει τα ανατολικά εδάφη της. Αυτός ο σκεπτικισμός έχει ρίξει μια σκιά πάνω από τα πακέτα βοήθειας, διαμορφώνοντάς τα σύμφωνα με τις εξελισσόμενες γεωπολιτικές πραγματικότητες και μια λεπτή παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και για να συνεχίσει να έρχεται η βοήθεια, η Ουκρανία έπαιξε αυτή την στρατηγική κίνηση.

Για παράδειγμα, το σχέδιο του προέδρου Μπάιντεν για την ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, το οποίο αρχικά είχε προβλεφθεί σε ένα φιλόδοξο ποσό των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει υποστεί σημαντική μείωση και τώρα ανέρχεται σε ένα πιο μετριοπαθές ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Άμυνας, ύψους έως 250 εκατομμυρίων δολαρίων, υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών αντιδράσεων στις συγκρούσεις. Το πακέτο ήταν γελοία μικρό για μια χώρα που βιώνει ένα σοβαρό πόλεμο. Αντανακλά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία κατά τη συνεχιζόμενη κρίση.

Σε μια διπλωματική ανατροπή, η Γαλλία έπαιξε αριστοτεχνικά το παιχνίδι της βοήθειας. Η Γαλλία προτείνει μια ιδιότυπη λύση - γιατί να μην εγκαταστήσετε βιομηχανίες στο έδαφός σας; Μια κίνηση που φωνάζει διπλωματική φινέτσα, είναι σαν να λέτε: "Σίγουρα, θα δώσουμε ένα χεράκι, αλλά τι θα λέγατε να αναλάβετε εσείς τη βαριά δουλειά;". Αυτό το διπλωματικό βαλς, ωστόσο, μπορεί να είναι περισσότερο καπνός και καθρέφτες παρά ουσία. Πρόκειται για ένα διπλωματικό αριστούργημα, μια λεπτή ισορροπία υποσχέσεων και απίθανων προτάσεων.

Όσον αφορά τη Γερμανία, σε πρόσφατη δήλωσή της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, αναγνώρισε ανοιχτά ορισμένες ελλείψεις σε προηγμένα γερμανικά συστήματα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία. Αποκάλυψε πως τα άρματα μάχης Leopard 1 που στάλθηκαν στην Ουκρανία είναι ξεπερασμένα και δεν είναι πλήρως λειτουργικά. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την απροθυμία της Γερμανίας να εγκρίνει την προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus. Η Γερμανία παραδέχεται κυριολεκτικά ότι παραδίδει "σακούλες σκουπιδιών" στην Ουκρανία.

Η μετατόπιση της δυτικής υποστήριξης είναι απτή, εμφανής στην αναπροσαρμογή της στρατιωτικής στρατηγικής και της διπλωματικής προσέγγισης της Ουκρανίας. Αντιμέτωπη με τη φθίνουσα βοήθεια, η Ουκρανία είναι αναγκασμένη να προσαρμόσει την τακτική της, υπογραμμίζοντας τους διπλωματικούς διαύλους και τις στρατηγικές συνωμοσίες. Η μείωση της στρατιωτικής βοήθειας και της οικονομικής στήριξης αντανακλά μια ρεαλιστική αναγνώριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και μια αναγνώριση ότι οι προηγούμενες στρατηγικές μπορεί να απαιτούν προσαρμογή.

Ως εκ τούτου, η πρόσφατη αλλαγή στην επικοινωνιακή στρατηγική της Ουκρανίας, η οποία προειδοποιεί τη Δύση για πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο που ενορχηστρώνει η Ρωσία, αποτελεί μια προσέγγιση τρομολαγνείας, καθώς η αξιοπιστία αυτών των προειδοποιήσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Οι προειδοποιήσεις της Ουκρανίας είναι μόνο μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο φόβος για να εξασφαλιστεί αυξημένη βοήθεια. Το αν οι προειδοποιήσεις της Ουκρανίας θεωρούνται πραγματικές ανησυχίες ή στρατηγικά τυχερά παιχνίδια θα επηρεάσουν όχι μόνο την άμεση βοήθεια που λαμβάνει αλλά και την ευρύτερη αφήγηση γύρω από τη συνεχιζόμενη κρίση. Οι επόμενες ημέρες θα αποκαλύψουν την πραγματική έκταση των απειλών στον κυβερνοχώρο και τις επιπτώσεις της επικοινωνιακής στρατηγικής της Ουκρανίας στο διπλωματικό τοπίο. Αυτό σίγουρα θα είναι η τελευταία προπαγάνδα της Ουκρανίας για να παρατείνει τον πόλεμο και να καταβροχθίσει τα δυτικά χρήματα, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της απώλειας του πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail