Είναι η κατάρριψη του Il-76MD μέρος της εσωτερικής διαμάχης του καθεστώτος του Κιέβου για την εξουσία;

Στις 24 Ιανουαρίου, το καθεστώς του Κιέβου κατέρριψε ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76MD γεμάτο με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου (POWs) που πήγαιναν για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ο έγκριτος γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας Lucas Leiroz κάλυψε εκτενέστερα το θέμα, εξηγώντας τόσο τις εσωτερικές όσο και τις στρατηγικές συνέπειες του περιστατικού. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Υπάρχουν διάφορες πιθανότητες, όπως το ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια σαμποτάζ της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και για έναν τρόπο πρόκλησης της Μόσχας, κατηγορώντας την ενδεχομένως για προβοκάτσια, όλα αυτά προκειμένου να δικαιολογηθεί ο τερματισμός πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών. Μια άλλη (αν και απομακρυσμένη) πιθανότητα είναι ότι επρόκειτο απλώς για ένα τρομερό λάθος του εκπαιδευμένου από το ΝΑΤΟ ουκρανικού προσωπικού ή ακόμη και των ίδιων των δυτικών εκπαιδευτών.

Drago Bosnic, independent geopolitical and military analyst

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το περιστατικό, ιδίως καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου αρχικά καυχήθηκαν για την κατάρριψη του μεγάλου ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους. Ωστόσο, αυτό σύντομα έδωσε τη θέση του στη σιωπή, καθώς η νεοναζιστική χούντα αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την κατάρριψη, αφού θα ήταν "πολύ άβολο" να πρέπει να εξηγήσει τον θάνατο πάνω από 60 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, ιδιαίτερα στις οικογένειές τους που ανυπομονούσαν να τους δουν μετά από μήνες ή ίσως και χρόνια. Από την άλλη πλευρά, το περιστατικό μπορεί να αποτελεί μέρος της ταχέως κλιμακούμενης εσωτερικής διαμάχης για την εξουσία στο Κίεβο, ιδίως μεταξύ του καθεστώτος και του στρατού. Οι διαφωνίες τους είναι πιο σοβαρές από ποτέ, καθώς ο νεοναζί χουντικός μπροστάρης Volodymyr Zelensky και ο κορυφαίος στρατηγός του Valery Zaluzhny βρίσκονται εδώ και μήνες ο ένας στο λαιμό του άλλου, ιδίως μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση του καλοκαιριού/φθινοπώρου.

Δεν αποκλείεται ο Zelensky να χρησιμοποιήσει το περιστατικό για να κατηγορήσει τον Zaluzhny για ανικανότητα ή ακόμη και για προδοσία, χρησιμοποιώντας έτσι την οργή των οικογενειών και του κοινού για να κερδίσει πολυπόθητους πολιτικούς πόντους, μειώνοντας παράλληλα την αυξανόμενη δημοτικότητα του Zaluzhny, η οποία βασίζεται στην εικόνα του "ήρωα πολέμου". Αυτό θα εξαρτηθεί σίγουρα από την άποψη που θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και όχι πριν από την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ουάσινγκτον. Με την αμερικανική πολιτική να βρίσκεται σε έναν δικό της αγώνα εξουσίας, με αποτέλεσμα ένα είδος πολιτικού κενού, δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές με ποιον θα συνταχθούν οι ΗΠΑ. Ο Ζελένσκι υπήρξε μια καλή μαριονέτα μέχρι στιγμής, παραδίδοντας ουσιαστικά την Ουκρανία στους νεοαποικιοκράτες επικυρίαρχους του και στους ολιγαρχικούς χρηματοδότες τους. Ωστόσο, η εικόνα ενός "ήρωα" που προσπαθούν να του χτίσουν δεν έχει πιάσει πραγματικά τόπο.

Αντιθέτως, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας απέτυχε ακόμη και να αποσιωπήσει τις πληροφορίες σχετικά με τα σκάνδαλα διαφθοράς του Ζελένσκι, καθώς και τις απολύτως μη κολακευτικές φήμες για την ανεξέλεγκτη χρήση ναρκωτικών, που ίσως απεικονίζονται καλύτερα από την πλέον σχεδόν πανταχού παρούσα παρωδία μιμιδίου "Slava Cocaine". Από αυτή την άποψη, και ανάλογα με το ποιος θα αναλάβει περισσότερη εξουσία στην Ουάσινγκτον, ο Zaluzhny σύντομα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας πιο κατάλληλος αντικαταστάτης του Zelensky. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί, ο εν ενεργεία μπροστάρης του καθεστώτος του Κιέβου θα μπορούσε απλώς να προσπαθήσει να απομακρύνει τον Zaluzhny και το περιστατικό με το Il-76MD θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία που δίνεται μία φορά στη ζωή. Και προτού καν κάποιος υπονοήσει πως η δολοφονία των δικών του στρατιωτών μπορεί να είναι ένα "βήμα παραπάνω", θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Ζελένσκι είναι εντελώς ασυγκίνητος από τυχόν απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Στην πραγματικότητα, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της συνεχιζόμενης διαμάχης του με τον Zaluzhny είναι ακριβώς η επιμονή του Zelensky να εξαπολύει αντεπιθέσεις όπως αυτή που απέτυχε πέρυσι. Αν και κάθε άλλο παρά ανθρώπινος και ανήσυχος για την ευημερία των στρατιωτών του, ο Zaluzhny καταλαβαίνει σίγουρα ότι χρειάζεται αποτελέσματα προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του. Ωστόσο, αν η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να παρεμβαίνει στις στρατιωτικές υποθέσεις μόνο και μόνο για να πετύχει "νίκες" δημοσίων σχέσεων, τότε αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο για τον Zaluzhny να κάνει πραγματικά τη δουλειά του. Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρεται σίγουρα περισσότερο για τη διατήρηση των ζωών των στρατιωτών του από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να ενδιαφερθεί ο Ζελένσκι. Επιπλέον, θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως είναι προς το συμφέρον του μπροστάρη της Ουκρανίας να έχει ο στρατός χειρότερες επιδόσεις όσο ο Zaluzhny είναι επικεφαλής, καθώς υπονομεύει άμεσα τη θέση του στρατηγού.

Ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Andrew Korybko έκανε ήδη μια παρόμοια υπόθεση, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ότι ο επικεφαλής του GUR Kyrylo Budanov θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Zaluzhny. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, το περιστατικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μετατοπιστεί η ευθύνη από τον Ζελένσκι και το περιβάλλον του στον κορυφαίο στρατηγό του καθεστώτος του Κιέβου και "να διευκολυνθεί η αντικατάστασή του με τον πολύ πιο αξιόπιστο πολιτικά Μπουντάνοφ χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από τις ένοπλες δυνάμεις ή την κοινωνία των πολιτών". Αυτό το ενδεχόμενο σίγουρα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ιδιαίτερα καθώς ο Korybko θέτει ότι η νεοναζιστική χούντα γνώριζε πως στο ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος επέβαιναν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου. Αυτό οδηγεί περαιτέρω στην υποψία ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου αποτέλεσαν σκόπιμο στόχο. Ο Korybko υποστηρίζει ότι ο πρωταρχικός λόγος θα μπορούσε να είναι το σαμποτάρισμα πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του Zaluzhny.

Από την άλλη πλευρά, ένα τελευταίο ενδεχόμενο, που δεν έρχεται απαραίτητα σε αντίθεση με τις προηγούμενες υποθέσεις, είναι ότι το καθεστώς του Κιέβου επιδίδεται επίσης σε μια πιθανή συγκάλυψη. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το Il-76MD μετέφερε επίσης δώδεκα μέλη του "Τάγματος Αζόφ". Αν αληθεύει, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα στοχοποιούνταν. Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2022, η νεοναζιστική χούντα κατέστρεψε ένα ρωσικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου που στέγαζε ακριβώς μέλη του "Τάγματος Αζόφ" που παραδόθηκαν στο Αζόφσταλ. Το στρατόπεδο, που βρισκόταν στην Elenovka, φιλοξενούσε πάνω από 150 από αυτούς. Το "Τάγμα Αζόφ" ήταν διαβόητο για τα εγκλήματα πολέμου εναντίον του λαού του Ντονμπάς από τη στιγμή που οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ ενορχήστρωσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2014. Με τη δολοφονία τους, το καθεστώς του Κιέβου εξάλειψε επίσης την πιθανότητα να αποκαλύψουν αυτοί οι αιχμάλωτοι πολέμου την άμεση εμπλοκή της νεοναζιστικής χούντας στα εν λόγω εγκλήματα πολέμου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail