Η επίθεση του ISIS στις Φιλιππίνες θα μπορούσε να ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική των ΗΠΑ

Government forces display 11kg of high grade Methamphetamine Hydrochloride "Shabu", worth 110 to 250 million pesos ($2.2 to 5 million USD), and the ISIS flag recovered by troops from the Maute group in a conflict area in Marawi City, Philippines June 19, 2017. REUTERS/Romeo Ranoco
Η Μανίλα ίσως χρειαστεί να επανατοποθετήσει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει την εγχώρια απειλή

Το Ισλαμικό Κράτος στις Φιλιππίνες επέστρεψε - και αυτό θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για τον υπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων.

Emily Milliken - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου ήταν επικεντρωμένο στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, μια επίθεση στις αρχές Δεκεμβρίου στις Φιλιππίνες, την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), συγκέντρωσε ελάχιστη διεθνή προσοχή. Αλλά το να αγνοήσουμε την απειλή της πιο επικίνδυνης τρομοκρατικής ομάδας στον κόσμο στις Φιλιππίνες είναι κοντόφθαλμο.

Η επίθεση στις 2 Δεκεμβρίου είχε ως στόχο μια καθολική λειτουργία στο γυμναστήριο του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μιντανάο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Η βομβιστική επίθεση, η οποία είχε προγραμματιστεί για την έναρξη των ετήσιων εορτασμών της Εβδομάδας Ειρήνης του Μιντανάο, είχε ως στόχο ενορίτες που είχαν συγκεντρωθεί για την πρωινή λειτουργία. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο Μαράουι, την ίδια πόλη όπου ομάδες προσκείμενες στο ISIS ηγήθηκαν μιας πεντάμηνης πολιορκίας το 2017, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι.

Και ενώ μια επίθεση του ISIS σε μια ασιατική χώρα με καθολική πλειοψηφία φαίνεται να αποτελεί χαμηλή προτεραιότητα σε μια εποχή που το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εισβολή στη Γάζα, οι υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις των Χούτι επιτίθενται σε θαλάσσια συμφέροντα και οι δυτικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από μια σειρά αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί από τον τζιχαντισμό, για να μην αναφέρουμε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η επίθεση στο Marawi είναι άκρως ανησυχητική.

Η επίθεση δεν είναι μεμονωμένη. Στην πραγματικότητα, της βομβιστικής επίθεσης είχαν προηγηθεί αρκετές άλλες επιχειρήσεις που είχε κηρύξει το ISIS στην ευρύτερη περιοχή της Αυτόνομης Περιφέρειας Bangsamoro στο μουσουλμανικό Μιντανάο από τον Αύγουστο. Επιπλέον, το ISIS δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του Al-Naba λίγο μετά την επίθεση, παρουσιάζοντας τις Φιλιππίνες ως "πεδίο τζιχάντ" που αξίζει μεγαλύτερη υποστήριξη από τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο και προτρέποντας τους μουσουλμάνους να ταξιδέψουν στη χώρα για να συμμετάσχουν στο τζιχάντ.

Το ISIS διατηρεί επιχειρήσεις στη νησιωτική χώρα μέσω των διασυνδέσεών του με διάφορες τοπικές τζιχαντιστικές ομάδες όπως οι Maute, Abu Sayyaf, Bangsamoro Islamic Freedom Fighters και Ansar Khalifa Philippines. Όλες αυτές οι ομάδες ορκίστηκαν πίστη στην ομάδα το 2014 και το 2015 και αναγνωρίστηκαν από το ISIS ως μία θυγατρική το 2016. Παρόλο που ο αριθμός των μαχητών που συνδέονται με το ISIS εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει τις μερικές εκατοντάδες, οι μαχητές είναι σε θέση να αξιοποιούν τις διασυνδέσεις τους με τοπικές φυλές, πολιτικούς και εγκληματικά στοιχεία για να συντηρούνται.

Υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητά τους, η τελευταία σειρά επιθέσεων ήρθε στην πραγματικότητα αφού οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον Abu Zacharia - τον ηγέτη του Maute που φημολογείται ότι ήταν ο εμίρης του ISIS στη χώρα - τον Ιούνιο. Και ενώ οι εντατικοποιημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν αποτρέψει τις θυγατρικές του ISIS από το να κρατήσουν εδάφη προς το παρόν, θα μπορούσαν εύκολα να επωφεληθούν από την επανατοποθέτηση των τοπικών δυνάμεων για να εδραιώσουν μια πιο διαρκή παρουσία.

Οι Φιλιππίνες όχι μόνο έλαβαν την σπάνια αναγνώριση του ονόματος ενός σημαντικού μη ΝΑΤΟϊκού συμμάχου πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά η Ουάσινγκτον και η Μανίλα αναβίωσαν πρόσφατα τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας τους, η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά το 2014 και δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε συνολικά 13 στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων. Οι περισσότερες από αυτές τις βάσεις βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γεγονός που τις καθιστά πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ που αποσκοπούν στον στρατιωτικό περιορισμό ή την καταπολέμηση της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Γενικότερα, η Μανίλα έχει επίσης υπογράψει ή ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία για νέες αμυντικές συμφωνίες από τις αρχές του 2023.

Εάν το ISIS συνεχίσει τη σειρά επιθέσεων με στόχο το Marawi και την ευρύτερη περιοχή Bangsamoro, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ήδη απειλούμενη εκεί ειρηνευτική διαδικασία ενόψει των πρώτων εκλογών στην περιοχή το επόμενο έτος. Και αν ο πόλεμος επιστρέψει στην περιοχή αυτή, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων θα πρέπει πιθανότατα να επανεξετάσει τυχόν σχέδια για την επανατοποθέτηση των ενόπλων δυνάμεών της για την εδαφική άμυνα, καθώς και τις συνεισφορές της στις κοινές συμφωνίες ασφαλείας με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι οποίες είναι πιο σημαντικές τώρα -με την Ουάσινγκτον να μετατοπίζει το ενδιαφέρον της πίσω στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξημένων απειλών εκεί- από ποτέ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail