Οι ΗΠΑ οδεύουν προς την ύφεση, έτσι μεγαλώνει η επιθυμία για proxy πόλεμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βαδίζουν στην κόψη του ξυραφιού. Χρειάζονται ένα νέο πόλεμο για να επιλύσουν την εσωτερική τους κρίση. Ας δούμε τους αριθμούς. Συγκρίνοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ και το χρέος των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2023, διαπιστώνουμε ότι η αμερικανική οικονομία παράγει λιγότερα από 1 δολάριο ανάπτυξης για κάθε δολάριο νέου χρέους. Το έλλειμμα των ΗΠΑ, τον περασμένο Δεκέμβριο, αυξήθηκε κατά 129,4 δισεκατομμύρια, δηλαδή κατά 40 δισεκατομμύρια περισσότερα από τις μέσες εκτιμήσεις που ανέμεναν 87,5 δισεκατομμύρια και πάνω απ' όλα πάνω από 50% αύξηση σε σχέση με το έλλειμμα του προϋπολογισμού του Δεκεμβρίου 2022 που ήταν 85 δισεκατομμύρια. Βρισκόμαστε στα επίπεδα του 2020, όταν ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός είχε εξαρτηθεί από την έκτακτη ανάγκη πανδημίας. Ωστόσο, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Wall Street πανηγυρίζει για την πρωτοφανή ανάπτυξη.

Γράφει ο Piero Messina - southfront.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο λόγος αυτής της ευφορίας στο χρηματιστήριο εξηγείται γρήγορα. Για να αντιμετωπίσει την τοπική τραπεζική κρίση που γονάτιζε τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η Fed είχε εισαγάγει ένα σύστημα επιδοτούμενων δανείων, το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης (The Bank Term Funding Program - BTFP).

Όπως εξηγεί το επίσημο σημείωμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, "το BTFP ήταν ένα νέο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή στις 12 Μαρτίου 2023, για να αντιμετωπιστεί ο πανικός μεταξύ των καταθετών που τους είχε οδηγήσει να βγάλουν τα μετρητά τους από μια σειρά από τράπεζες, σε ορισμένες περιπτώσεις ουσιαστικά μέσα σε λίγες ημέρες, οδηγώντας στην κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών, της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic, όπου όλοι οι καταθέτες αποζημιώθηκαν από την FDIC, αλλά οι επενδυτές καταστράφηκαν. Μια τέταρτη τράπεζα, η Silvergate Capital, η οποία είχε βιώσει το πρώτο bank run σε τράπεζα σε αυτόν τον κύκλο, εκκαθαρίστηκε υπό πίεση, αλλά χωρίς χρηματοδότηση από το FDIC".

Το BTFP θα ανασταλεί στις 11 Μαρτίου. Με ποιες συνέπειες; Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επιβιώνουν μόνο χάρη στο BTFP, το ταμείο στήριξης της Fed, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον για ποσά που υπερβαίνουν τα 148 δισεκατομμύρια εβδομαδιαίως. Δεν είναι εύκολο να περιηγηθείς στους τρελούς κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι απολύτως σαφές. Χωρίς αυτή τη χρηματοδοτική στήριξη, ο βασιλιάς της Wall Street θα μπορούσε να εμφανιστεί γυμνός και όλα συνηγορούν σε μια ακόμη κρίση με επίκεντρο, για άλλη μια φορά, τον τομέα των ακινήτων.

Διότι στην πραγματικότητα, βάζοντας στην άκρη τους χρηματιστηριακούς δείκτες, η πραγματική οικονομία των ΗΠΑ αντιθέτως αγκομαχάει. Στις 11 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της ετήσιας τάσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο του 2023, τα οποία βρέθηκαν στο 3,4%, επομένως 0,2 μονάδες υψηλότερα από την εκτίμηση που ανέφερε το Bloomberg, το οποίο συγκεντρώνει τις εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς της Wall Street.

Την επόμενη ημέρα, στις 12 Ιανουαρίου, άρχισαν οι αεροπορικές-ναυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών και των Βρετανών στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας που γειτνιάζει με την Υεμένη, στο σημαντικό στενό εισόδου και διέλευσης της Ερυθράς Θάλασσας προς τη διώρυγα του Σουέζ. Μια κατάσταση που υποδηλώνει αβέβαιες και επιδεινούμενες προοπτικές για το εμπόριο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός των σεναρίων κρίσης καθιστά όλο και πιο πιθανό ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί και πάλι, με τιμές 110-120 δολάρια. Ένα τέτοιο γεγονός θα καθιστούσε ανεξέλεγκτο το φαινόμενο του πληθωρισμού, με τιμές που μέσα σε λίγα χρόνια θα ξεπερνούσαν και πάλι τον μέσο πληθωρισμό του 7%. Μια κατάσταση που θα ήταν αδύνατο να ελεγχθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να βγει εκτός ελέγχου.

Για το λόγο αυτό, οικονομολόγοι μεγάλων τραπεζών, όπως η Citigroup, η Deutsche Bank και η JPMorgan Chase, θεωρούν πως η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να εισέλθει σε ύφεση τους επόμενους 18 μήνες. Αν και τεχνικά δεν είναι ενδεικτικό μιας ύφεσης, η οποία οδηγεί σε αρνητική οικονομική ανάπτυξη, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι η οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ θα αυξηθεί μόλις κατά 1,4% το 2024, που θα είναι η ασθενέστερη ανάπτυξη από το 2009, εκτός αν η τάση αντιστροφής του 2020 προκληθεί από την πανδημία.

"Μια ήπια ύφεση δεν είναι ένα ήπιο γεγονός και θα δημιουργούσε ένα σημαντικά πιο δυσμενές αποτέλεσμα από μια ήπια προσγείωση με αργή ανάπτυξη", εξήγησε ο Bruce Kasman, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan, στις προβλέψεις του για το 2024.

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: μπορεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να αντιμετωπίσει δέκα μήνες εκλογικής εκστρατείας με οικονομική κρίση στην αυλή της; Η απάντηση είναι, φυσικά, όχι. Για το λόγο αυτό είναι λογικό να περιμένουμε μια αναζωπύρωση των πολέμων μεσολάβησης [proxy wars]. Και στην πραγματικότητα, η αμερικανική κυβέρνηση έκλεισε επίσημα την ουκρανική υπόθεση, ανακοινώνοντας το τέλος της στρατιωτικής βοήθειας, θέτοντας την ΕΕ πολιτικά εκτός έδρας. Τώρα έχει προχωρήσει σε δράση προς τον μεγάλο στόχο. Λίγες ώρες μετά την πρώτη επίσημη αναφορά του Τζο Μπάιντεν στο Ιράν, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επιτέθηκαν σε θέσεις ανταρτών Χούτι στην Υεμένη ως αντίδραση στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Η απάντηση ήταν άμεση. Τα αντίποινα θα είναι σοβαρά. Εννοώ, είμαστε σε πόλεμο τώρα. Ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί στο όνομα της οικονομικής τρέλας. Με τη Γάζα τώρα μακριά, μεταμορφωμένη σε πολιτικό επιχείρημα και αναμέτρηση από ένα διεθνές δικαστήριο. Όλα είναι έτοιμα για την"έκπληξη του Μαρτίου".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail