Η ΕΕ δε θα προβεί σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας - Reuters

pixabay / PublicDomainPictures
Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "απίθανο" να κατάσχει τα κεφάλαια της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν δεσμευτεί επί του παρόντος λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, ανέφερε την Τρίτη το Reuters. Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελών για την ριψοκίνδυνη κίνηση, δήλωσαν στο πρακτορείο ανώτεροι αξιωματούχοι του μπλοκ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων το 2022, επικαλούμενες τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη Δύση να κατασχέσει τα κεφάλαια και να τα παραδώσει στην Ουκρανία, ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες, καθώς η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες έχει στερέψει.

"Η κατάσχεση του κεφαλαίου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν υπάρχει συμφωνία επ' αυτού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος περιγράφεται πως έχει εικόνα των συνομιλιών για το θέμα.

Μια τέτοια κατάσχεση κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα ήταν πρωτοφανής. Θα μπορούσε επίσης να τρομάξει τους επενδυτές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανησυχούν ότι τα χρήματά τους δεν θα είναι ασφαλή στην ΕΕ.

"Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτή την πρόταση", δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Vincent van Peteghem στους δημοσιογράφους την Τρίτη. "Νομίζω ότι είναι σημαντικό αυτό που μπορεί να τεθεί στο τραπέζι να είναι νομικά υγιές και να αποφύγουμε οποιαδήποτε επίπτωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα".

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Xavier Bettel δήλωσε στο Reuters ότι είναι "πολύ προσεκτικός" σχετικά με την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. "Φανταστείτε αν αποφασίσουμε πολιτικά να δώσουμε δισεκατομμύρια στην Ουκρανία. Και σε έξι μήνες να έχουμε μια δικαστική απόφαση που λέει πως δεν μας επιτρέπεται να τους τα δώσουμε. Ποιον θα πληρώσουμε [εμείς] τότε;" δήλωσε ο Bettel.

Μια άλλη ανησυχία για το μπλοκ είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων -περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια- βρίσκεται στον οίκο εκκαθάρισης Euroclear με έδρα το Βέλγιο.

"Η ΕΕ δεν μπορεί να διασώσει την Euroclear", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος. "Η Euroclear διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια και η πτώχευσή της θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρέπει να εξισορροπήσουμε τον κίνδυνο και το κέρδος".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail