Το ανάλογο του συστήματος SWIFT της Ρωσίας παρουσιάζει συνεχή αύξηση της κίνησης

Photo: Nikolay Gyngazov/Global Look Press
Είκοσι χώρες εντάσσονται στο ανάλογο της Ρωσίας στο σύστημα SWIFT

Freepen.gr - Είκοσι χώρες έχουν ενταχθεί στο Σύστημα για τη Μεταφορά Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων (γνωστό για τα ρωσικά αρχικά ως SPFS) - ένα ρωσικό ανάλογο του SWIFT, ανέφερε ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Vladimir Chistyukhin κατά την παρουσίαση στη Διεθνή Έκθεση και Φόρουμ "Ρωσία", γράφει η pravda.ru.

Είκοσι χώρες συμμετέχουν στο ρωσικό ανάλογο του SWIFT

"Σύστημα για τη μεταφορά χρηματοοικονομικών μηνυμάτων: 557 τράπεζες και εταιρείες, εκ των οποίων οι 159 είναι μη κάτοικοι από 20 χώρες", αναφέρεται στην παρουσίαση.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε πως το SPFS περιλαμβάνει 150 μη κατοίκους από 16 χώρες, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν μόλις πάνω από 100.

Το 2014, όταν οι δυτικές χώρες απείλησαν για πρώτη φορά να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, η Ρωσία άρχισε να αναζητά ένα εναλλακτικό σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί αυτού. Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας αποσυνδέθηκαν από το SWIFT. Από τότε η κίνηση του SPFS παρουσιάζει αυξανόμενη κίνηση.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Mohsen Karimi, δήλωσε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη είχαν συνδέσει τα συστήματα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων τους. Οι τράπεζες των δύο χωρών "δεν χρειάζονται πλέον την Ελβετία" για να επικοινωνούν μεταξύ τους, δήλωσε ο Karimi.

Το SWIFT είναι ένα διεθνές διατραπεζικό σύστημα για τη διαβίβαση πληροφοριών και την πραγματοποίηση πληρωμών. Περισσότεροι από 11.000 μεγαλύτεροι οργανισμοί σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου είναι συνδεδεμένοι με το SWIFT. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν το κύριο σύστημα για τη διεκπεραίωση σχεδόν όλων των τραπεζικών συναλλαγών στον κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail