Κι αν οι δουλειές με 1-2 κλικς σε οδηγούν σε μια κόλαση που δε φαντάζεσαι;

pixabay / Pexels
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε παρέχει τη δυνατότητα δουλειές που χρειάζονταν κάποιο χρόνο για να γίνουν, πλέον να διεκπεραιώνονται άμεσα χωρίς καν να χρειαστεί κανείς να μετακινηθεί.

Του Στρατή Μαζίδη

Αρκετός κόσμος εμφανίζεται ευχαριστημένος επειδή γλιτώνει χρόνο. Δε χρειάζεται να μεταβεί κανείς στην εφορία, δεν είναι απαραίτητο να πάει στην τράπεζα, δεν πηγαίνει πια στο ταχυδρομείο ενώ πολλοί έχουν καταργήσει ακόμη και το σούπερ μάρκετ.

Άλλοι πάλι έχουν καταργήσει όχι απλά το φυσικό χρήμα αλλά ακόμα και τις κάρτες χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο στο οποίο πλέον αρκετοί έχουν κατεβάσει την αστυνομική τους ταυτότητα για να απαλλαχθούν από πράγματα που ποτέ δεν τους ήταν βάρος.

Στον αντίποδα όμως έχουμε αναρωτηθεί που οδηγούν όλα αυτά;

Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που χρειάστηκε να πάτε στην εφορία; Πόσο συχνά πάτε πλέον στην τράπεζα σε σχέση με παλαιότερα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε στο ταχυδρομείο;

Η τεχνολογία λοιπόν αναπτύσσεται αλλά παράλληλα έχει κάποια συνέπειες. Οι άνθρωποι κάνουμε πλέον τα πάντα από ένα τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή, αν και η αλήθεια είναι ότι για την ώρα όλα φαίνεται να οδηγούν[ται] στο κινητό τηλέφωνο και τις διάφορες "έξυπνες" εφαρμογές. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε αποξενωθεί μεταξύ μας αφού ανθρώπους με τους οποίους είχαμε επαφές, πλέον δεν χρειάζεται να τους δούμε. Παλιά αν προέκυπτε ένα φορολογικό πρόβλημα, μπορούσες να πας στην εφορία να συναντήσεις κάποιον άνθρωπο και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημά σου. Σήμερα με την ΑΑΔΕ δεν μπορείς να βγάλεις άκρη διότι την θέση των ανθρώπων με τα καλά τους και τα στραβά τους την έχει διαδεχθεί κάτι απρόσωπο.

Πήγαινες στην τράπεζα, γνώριζες το προσωπικό κι αν προέκυπτε κάτι ήξερες πού να πας και ποιον να ρωτήσεις. Σήμερα πρέπει να περιμένεις αρκετή ώρα στο τηλέφωνο για να μιλήσεις με κάποιον που δεν γνωρίζεις αφού πρώτα απαντήσεις μια σειρά ερωτήσεις στον τηλεφωνητή, κι αν θες να κλείσεις ραντεβού για να πας στο το κατάστημα πρέπει να περιμένεις αρκετές ημέρες.

Παράλληλα όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες θέσεις εργασίας να μην είναι πλέον απαραίτητες. Αυτό σημαίνει λιγότερες δουλειές για όλους. Προσέξτε πόσο εύκολα κλείνουν υποκαταστήματα τραπεζών αφού πλέον μέσω του διαδικτύου και των ΑΤΜ κάνεις τη δουλειά σου.

Ταυτόχρονα το πέρασμα τον πάντων μέσω κινητών τηλεφώνων είναι ένα ακόμα σκαλί προς την παγκόσμια ηλεκτρονική δικτατορία, η οποία έχει πρόσβαση στα πάντα και μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι κάνει ο καθένας καταργώντας κάθε όριο ιδιωτικότητας.

Μήπως τώρα που μας περισσεύει χρόνος θα πρέπει να σκεφτούμε αν αυτή η αντικατάσταση των ανθρώπων από περισσότερους αυτοματισμούς και εφαρμογές σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της ελευθερίας μας, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία λύνει;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail