Η Ουκρανία επιδιώκει 1 τρισ. δολάρια από τη Ρωσία - βοηθός του Ζελένσκι

pixabay / Maklay62
Freepen.gr - Τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που έχουν παγώσει από τη Δύση δε θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ζημιές που έχει υποστεί η Ουκρανία λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Όλεγκ Ουστένκο, κατά τη διάρκεια εθνικού τηλεμαραθωνίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RBK.

"Δεν μιλάμε για το ποσό των 300-350 δισεκατομμυρίων δολαρίων των αποθεμάτων τους σε χρυσό και συνάλλαγμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν στο Κίεβο, μιλάμε για 750 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες απώλειες. Αν προσθέσουμε και τις έμμεσες απώλειες, αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει το ποσό στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια", αναφέρθηκε ο Ustenko.

Στα μέσα του 2022, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ είχε ήδη κατονομάσει το ποσό που θα χρειαζόταν για την αποκατάσταση της Ουκρανίας, υπολογίζοντας το σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια και λέγοντας τότε πως η βασική πηγή για τα κεφάλαια θα πρέπει να προέλθει από τα "κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη Ρωσία και τους Ρώσους ολιγάρχες".

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε αργότερα ότι οι αναγκαίες αποζημιώσεις υπολογίζονται σε 600-800 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα τέλη του 2023, το ουκρανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης απέκλεισε το ενδεχόμενο σύναψης ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία χωρίς να λάβει αποζημιώσεις για τις ζημίες που υπέστη από τη σύγκρουση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail