Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου: δημοσιεύματα

Freepen.gr - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια για να συζητήσει την εμβάθυνση του διμερούς εμπορίου και μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Reuters και το Middle East Eye.

Η Άγκυρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι από το 2020.

Μια χειραψία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών στο Κατάρ το 2022 επέφερε την εξομάλυνση των σχέσεών τους αρκετά γρήγορα.

Και οι δύο χώρες διόρισαν έναν πρεσβευτή στην πρωτεύουσα της άλλης τον Ιούλιο.

Η Τουρκία εξακολουθεί να φιλοξενεί στελέχη της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ασκήσει πιέσεις στα ειδησεογραφικά πρακτορεία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Τουρκίας για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση του Σίσι.

Ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσει τρόπους εμβάθυνσης του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και μια συμφωνία για την οριοθέτηση των ενεργειακών γραμμών στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα συνεργάζεται επίσης με το Κάιρο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για να πείσει το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ομάδες που ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Το Middle East Eye ανέφερε, επικαλούμενο πηγές στην Άγκυρα, ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να σχεδιάζει να επισκεφθεί την περιοχή της Ράφα για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, καθώς τόσο η Τουρκία όσο και η Αίγυπτος συντονίζουν τις προσπάθειες ανακούφισης για πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail