Εμφύλιος πόλεμος 2.0: Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κλιμάκωση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τέξας;

Christian Torres/Anadolu via GΕΤΤΥ ΙΜΑGES
Μια διαμάχη για την κρίση στα σύνορα της χώρας έχει γίνει μια δοκιμασία για το αν μια πολιτεία μπορεί να αψηφήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να προστατεύσει τον εαυτό της

Η κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ για την κρίση στα σύνορα της χώρας έχει αναδειχθεί σε μια σημαντική δοκιμασία για το πού τελειώνει η ομοσπονδιακή εξουσία και πότε μια πολιτεία μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της - όχι σε αντίθεση με το αδιέξοδο που προκάλεσε τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Το θέμα είναι η ανάπτυξη από τον Άμποτ στρατιωτών της Εθνοφρουράς και πολιτειακών αστυνομικών για να σταματήσουν το ρεύμα των παράνομων αλλοδαπών που κατακλύζουν το Τέξας, αψηφώντας την ομοσπονδιακή δικαιοδοσία για την επιβολή των συνόρων. Τα πολιτειακά στρατεύματα κατέλαβαν τον έλεγχο ενός πάρκου στα σύνορα Τέξας-Μεξικού νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εμποδίζοντας την πρόσβαση των αξιωματικών της αμερικανικής συνοριοφυλακής στην περιοχή και τοποθετώντας σύρμα ακορντεόν για να σφραγίσουν ένα δημοφιλές σημείο διέλευσης για τους παράνομους μετανάστες. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν κέρδισε τη Δευτέρα μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία επικύρωσε το δικαίωμα των ομοσπονδιακών αρχών να διαλύσουν τα φράγματα στα σύνορα που έστησε η πολιτεία.

Ο Άμποτ καθόρισε τις γραμμές μάχης του την Τετάρτη, ανακοινώνοντας ότι το Τέξας θα συνεχίσει να αψηφά τον Μπάιντεν όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων -ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου- επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε το συνταγματικό της καθήκον να υπερασπίζεται τις πολιτείες. Αντί η Ουάσινγκτον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, υποστήριξε ο κυβερνήτης, το δικαίωμα της πολιτείας στην αυτοάμυνα "υπερισχύει" όλων των ομοσπονδιακών νόμων.

'Ξένη εισβολή'

Το νομικό επιχείρημα του Άμποτ βασίζεται στη δήλωσή του ότι το Τέξας βρίσκεται υπό "εισβολή". Η αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπερασπιστεί τις πολιτείες του έθνους από αυτή την εισβολή ενεργοποίησε μια συνταγματική ρήτρα βάσει της οποίας το Τέξας μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης. "Αυτή η εξουσία είναι ο υπέρτατος νόμος της χώρας και υπερισχύει κάθε αντίθετου ομοσπονδιακού νόμου".

Ως εκ τούτου, η Εθνική Φρουρά του Τέξας και οι πολιτειακοί αστυνομικοί θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ασφάλεια των συνόρων, δήλωσε ο Άμποτ. Το Στρατιωτικό Τμήμα του Τέξας, στο οποίο ανήκουν οι μονάδες της Εθνοφρουράς της πολιτείας, εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση στην οποία δεσμεύεται να "κρατήσει τη γραμμή" για να αποτρέψει τις παράνομες διελεύσεις στα σύνορα. "Παραμένουμε αποφασισμένοι στις ενέργειές μας για την ασφάλεια των συνόρων μας, τη διατήρηση του κράτους δικαίου και την προστασία της κυριαρχίας της πολιτείας μας".

Ένας νέος νόμος που υπέγραψε ο Άμποτ τον Δεκέμβριο επιτρέπει στην αστυνομία του Τέξας να συλλαμβάνει και να φυλακίζει μετανάστες που περνούν παράνομα στην πολιτεία. Επιτρέπει επίσης στους πολιτειακούς δικαστές να εκδίδουν εντολές απέλασης.

Οι υπερασπιστές της συνοριακής πολιτικής του Μπάιντεν έχουν υποστηρίξει πως η συνταγματική ρήτρα που επικαλέστηκε ο Άμποτ ισχύει για εισβολές ξένων στρατών και όχι για μεγάλη εισροή μεταναστών. Η κυβέρνηση επέμεινε ότι μόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αρμοδιότητα για την επιτήρηση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης και της απέλασης παράνομων αλλοδαπών, και ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι άφησε πίσω του ένα διαλυμένο σύστημα μετανάστευσης.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι τείνουν προφανώς περισσότερο να πιστέψουν την εκτίμηση του Άμποτ για την κατάσταση. Μια δημοσκόπηση της Rasmussen Reports που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι το 65% των ψηφοφόρων πιστεύει πως το ζήτημα των συνόρων δεν είναι απλώς μια κρίση, αλλά μια "εισβολή". Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε κάθε δημογραφική και πολιτική κατηγορία, συμπεριλαμβανομένου του 55% των Δημοκρατικών, συμφώνησε ότι η χώρα τους δέχεται εισβολή.

Οι αριθμοί

Οι πράκτορες της συνοριοφυλακής αντιμετώπισαν περισσότερους από 300.000 παράνομους μετανάστες που πέρασαν στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό για ένα μόνο μήνα. Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021 και άρχισε να διαλύει τις πολιτικές του Τραμπ. Σχεδόν 2,48 εκατομμύρια παράνομοι αλλοδαποί συναντήθηκαν στα σύνορα στο τελευταίο οικονομικό έτος της κυβέρνησης, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με μόλις 458.000 κατά τη διάρκεια του τελευταίου πλήρους οικονομικού έτους της θητείας του Τραμπ. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν εκατομμύρια των λεγόμενων "φυγάδων" που πέρασαν στη χώρα χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν άφησε ελεύθερους σχεδόν 1,4 εκατομμύρια παράνομους αλλοδαπούς στις ΗΠΑ κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, αφήνοντάς τους σε πολλές περιπτώσεις να παραμείνουν στη χώρα ενώ περίμεναν δικαστικές ακροάσεις για αμφίβολες αξιώσεις ασύλου, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης στην Ουάσινγκτον. Η συσσώρευση των υποθέσεων είναι τόσο μεγάλη που ορισμένοι αιτούντες άσυλο μπορεί να περιμένουν στη χώρα για δεκαετίες πριν τους δοθεί δικάσιμος και πολλοί απλά επιλέγουν να μην εμφανιστούν στην ακρόασή τους όταν τελικά φτάσει η ώρα.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών έχουν επίσης υποστηρίξει ότι οι πολιτικές "ανοιχτών συνόρων" του Μπάιντεν θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Περισσότεροι από 172 παράνομοι μετανάστες που συνάντησαν οι αξιωματικοί της Συνοριοφυλακής κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος είχαν καταγραφεί στη λίστα παρακολούθησης τρομοκρατών της χώρας. Αυτό συγκρίνεται με μόνο τρεις τέτοιες συναντήσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της θητείας του Τραμπ.

Οι επικριτές έχουν κατηγορήσει την κρίση στα σύνορα για την αύξηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων, επίσης. Περισσότεροι από 112.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, κυρίως από φαιντανύλη και άλλα συνθετικά οπιοειδή. "Κάθε πολιτεία είναι μια συνοριακή πολιτεία υπό την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν και οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικανοί πληρώνουν με τη ζωή τους", δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η γερουσιαστής των ΗΠΑ Κέιτι Μποντι Μπριτ, Ρεπουμπλικανή από την Αλαμπάμα.

Το αίνιγμα του Μπάιντεν

Η αντιπαράθεση με το Τέξας φέρνει τον Μπάιντεν σε δύσκολη πολιτική θέση σε μια περίοδο που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του αργότερα φέτος και οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις του στην επιβολή των συνόρων. Ουσιαστικά βρίσκεται μπροστά στην επιλογή να υποχωρήσει, κάτι που θα εξοργίσει τους ψηφοφόρους του που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης, ή να ομοσπονδοποιήσει την Εθνοφρουρά του Τέξας και να γκρεμίσει τα σύνορα της πολιτείας, κάτι που θα διευκολύνει τους παράνομους αλλοδαπούς να παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο.

"Ο Άμποτ έχει βάλει τον Μπάιντεν σε δύσκολη θέση", δήλωσε την Τετάρτη ο παρουσιαστής του αμερικανικού podcast Matt Walsh. "Τι θα κάνει ο Μπάιντεν, θα στείλει τον στρατό να ανοίξει βίαια τα σύνορα, σε μια χρονιά εκλογών; Είμαι σίγουρος πως θα το ήθελε, και θα το έκανε αν μπορούσε να τη γλιτώσει, αλλά αυτό θα στρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας εναντίον του".

Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το αν θα ομοσπονδιοποιηθεί η Εθνική Φρουρά του Τέξας, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. "Μιλήσαμε γι' αυτό τις προάλλες", είπε. "Δεν έχω καμία απόφαση για να μιλήσω εκ μέρους του προέδρου. Δεν έχω τίποτα σχετικά με αυτό".

Ο πρώην βουλευτής Μπέτο Ο'Ρουρκ, ένας Δημοκρατικός από το Τέξας, παρομοίασε τη διαμάχη με την εποχή που ο κυβερνήτης του Αρκάνσας Όρβαλ Φάουμπους ανέπτυξε στρατεύματα της Εθνοφρουράς για να εμποδίσει εννέα μαύρους μαθητές να εισέλθουν στο Κεντρικό Λύκειο του Λιτλ Ροκ μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1957 για τον φυλετικό διαχωρισμό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ διέταξε την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του αμερικανικού στρατού στο Λιτλ Ροκ για να διασφαλίσει ότι οι μαύροι μαθητές θα μπορούσαν να φοιτήσουν στο μέχρι τότε αμιγώς λευκό σχολείο, όπως είχε διατάξει το δικαστήριο.

"Ο Μπάιντεν πρέπει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα τολμηρής και αποφασιστικής ηγεσίας για να τερματιστεί αυτή η κρίση προτού χειροτερέψει", δήλωσε ο Ο'Ρουρκ, ο οποίος έχασε τις εκλογές του 2022 για τη θέση του κυβερνήτη από τον Άμποτ.

Ιστορική προοπτική

Η μάχη για την άρση του διαχωρισμού στο Αρκάνσας είναι ίσως το καλύτερο και πιο πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο για μια πολιτεία που προσπαθεί να αψηφήσει την εξουσία της Ουάσινγκτον σε ένα θέμα ομοσπονδιακής δικαιοδοσίας. Στις προηγούμενες περιπτώσεις περιλαμβανόταν η προσπάθεια του Κεντάκι να ακυρώσει έναν ομοσπονδιακό νόμο του 1798 που επέτρεπε στην κυβέρνηση να απελαύνει αλλοδαπούς που θεωρούνταν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η Νότια Καρολίνα ψήφισε πολιτειακό νόμο το 1832 προσπαθώντας να ακυρώσει τους ομοσπονδιακούς δασμούς που επιβάρυναν δυσανάλογα τις νότιες πολιτείες.

Οι πολιτείες έχασαν αυτές τις μάχες. Στην περίπτωση της Νότιας Καρολίνας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Άντριου Τζάκσον απείλησε να στείλει ομοσπονδιακά στρατεύματα εάν η πολιτεία αρνιόταν να συμμορφωθεί με τον ομοσπονδιακό νόμο. "Η διάσπαση της ένωσης με ένοπλη δύναμη είναι προδοσία", έγραψε. "Είστε πραγματικά έτοιμοι να αναλάβετε την ενοχή της;" Ένας συμβιβασμός επιτεύχθηκε ένα χρόνο αργότερα, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τσίμπησε τους δασμούς της και η πολιτεία κατήργησε τη νομοθεσία της.

Οι νότιες πολιτείες ήταν πρόθυμες να υποστούν τις συνέπειες της ένοπλης εξέγερσης στα τέλη του 1860 και στις αρχές του 1861, όταν αποσχίστηκαν από την Ένωση για "αγεφύρωτες διαφορές", ιδίως για τη δουλεία. Ο εμφύλιος πόλεμος που προέκυψε άφησε πίσω του περίπου 750.000 Αμερικανούς νεκρούς.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Ο Άμποτ ουσιαστικά έβαλε το μπαλάκι στο γήπεδο του Μπάιντεν να διεκδικήσει την ομοσπονδιακή εξουσία με τη βία, να εγκαταλείψει το θέμα ή να αναζητήσει συμβιβασμό. Ο πρόεδρος προσπαθεί επί του παρόντος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων με αντάλλαγμα την έγκριση πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για τη σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Κατά πάσα πιθανότητα, ένας πολιτικός συμβιβασμός με τους Ρεπουμπλικάνους θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τέξας. Ο Άμποτ έχει προσπαθήσει να αυξήσει την πίεση στον Μπάιντεν και άλλους Δημοκρατικούς για την κρίση στα σύνορα, μεταφέροντας με λεωφορεία παράνομους αλλοδαπούς σε πόλεις που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς. Οι προσπάθειες αυτές έφεραν το μεταναστευτικό ζήτημα στο προσκήνιο σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς προειδοποίησε πως η εισροή μεταναστών "θα καταστρέψει" την πόλη του και επέκρινε τον Μπάιντεν για την αποτυχία του να ανακουφίσει την κρίση.

Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, όπως οι αντιπρόσωποι Chip Roy από το Τέξας και Clay Higgins από τη Λουιζιάνα, χειροκρότησαν την περιφρόνηση του Abbott προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο Χίγκινς έφτασε στο σημείο να πει: "Οι ομοσπονδιακοί στήνουν εμφύλιο πόλεμο και το Τέξας πρέπει να σταθεί στο ύψος του". Η κυβερνήτης του Αρκάνσας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε: "Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν δε μας υπερασπιστεί, οι πολιτείες θα πρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Το Αρκάνσας στέκεται στο πλευρό του Τέξας".

Όσο συγκρουσιακά και αν είναι αυτά τα σχόλια, οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί έχουν σταματήσει να καλούν σε απόσχιση. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν λιγότερο συγκρατημένοι.Το hashtag #Texit έχει γίνει trending στο X (πρώην Twitter) από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε εναντίον της πολιτείας τη Δευτέρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail