Το Ιράν μετέφερε πετρέλαιο αξίας 2,8 δισ. δολαρίων το 2023 κάτω από τη μύτη της Ουάσινγκτον

(Photo credit: Maxar Technologies)
Freepen.gr - Το Ιράν μπόρεσε να μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πελάτες το 2023, χρησιμοποιώντας ασφάλιση από εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν οι New York Times (NYT) στις 16 Φεβρουαρίου, γράφει το thecradle.co.

Το πετρέλαιο μεταφέρθηκε με 27 δεξαμενόπλοια, χρησιμοποιώντας ασφάλιση αστικής ευθύνης που αποκτήθηκε από την American Club με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Τα δεξαμενόπλοια συνήθως απαιτείται να έχουν ασφάλιση αστικής ευθύνης για να εισέλθουν σε διεθνή λιμάνια, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να εμποδίσει την πώληση αυτού του πετρελαίου απαιτώντας από την American Club να ανακαλέσει την ασφάλιση των δεξαμενόπλοιων.

Οι NYT αναφέρουν ότι τα 27 δεξαμενόπλοια ήταν σε θέση να μεταφέρουν φορτία σε τουλάχιστον 59 ταξίδια κατά τη διάρκεια του 2023.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με το αν γνώριζε πως τα πλοία είχαν μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο ενώ ήταν ασφαλισμένα από την American Club.

Για τον εντοπισμό των φορτίων, οι NYT βασίστηκαν σε δεδομένα παρακολούθησης που παρείχαν οι TankerTrackers.com, SynMax και Pole Star.

Η έρευνα έδειξε ότι τα δεξαμενόπλοια συμμετείχαν σε δραστηριότητες που υποδηλώνουν πως μπορεί να εμπλέκονται στην παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων. Τα πλοία ανήκουν σε εταιρείες βιτρίνας, είναι παλαιότερα από τον μέσο όρο των δεξαμενόπλοιων και χρησιμοποιούν "spoofing" για να αποκρύψουν τις τοποθεσίες τους.

Σε απάντηση στην έρευνα, ο Daniel Tadros, COO της American Club, δήλωσε ότι είναι δύσκολο για την εταιρεία του να προσδιορίσει αν ένα δεξαμενόπλοιο μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο και πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στη διερεύνηση δραστηριοτήτων που ενδέχεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις της.

"Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε σε καθημερινή βάση τι ακριβώς κάνει κάθε πλοίο, πού πηγαίνει, τι μεταφέρει, ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του", δήλωσε ο Tedros. "Θα ήθελα να πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες, ανθρώπινο δυναμικό, πόρους για να το παρακολουθούν αυτό".

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε σε δήλωσή του: "Το Υπουργείο Οικονομικών παραμένει επικεντρωμένο στην στόχευση των πηγών παράνομης χρηματοδότησης του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης των δικτύων φοροδιαφυγής και της διακοπής δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα".

Οι νομοθέτες στις ΗΠΑ έχουν επικρίνει τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για την αποτυχία τους να περιορίσουν τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και για την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων από κατασχεθέντα έσοδα από το ιρανικό πετρέλαιο στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων αυτό το καλοκαίρι.

Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες υποστηρίζουν πως το Ιράν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τις απελευθερωμένες πωλήσεις πετρελαίου για να υποστηρίξει την "τρομοκρατία".

Το Ιράν παρέχει ουσιαστική υποστήριξη σε διάφορες ένοπλες ομάδες σε όλη τη Δυτική Ασία, συλλογικά γνωστές ως Άξονας της Αντίστασης, μεταξύ άλλων στο Ιράκ, το Λίβανο, τη Γάζα και την Υεμένη. Αυτές οι ομάδες έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, την αμερικανική κατοχή της Συρίας και την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

"Είναι πολύ ανησυχητικό", δήλωσε η γερουσιαστής Maggie Hassan, Δημοκρατική του New Hampshire, η οποία έχει καταθέσει νομοσχέδιο για την ενίσχυση της επιβολής των κυρώσεων.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους για να εντοπίσουν, να σταματήσουν και να επιβάλουν κυρώσεις σε αυτούς τους κακοποιούς", είπε. "Αυτές οι νέες αποκαλύψεις αναδεικνύουν το διακύβευμα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail