Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται ότι η Ουκρανία έλαβε μόνο το 30% των βλημάτων πυροβολικού που υποσχέθηκε η ΕΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παραπονέθηκε πως μόνο το 30% του ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε, γεγονός που συμβάλλει στην ταχεία κατάρρευση του ουκρανικού στρατού, ιδιαίτερα τώρα που οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να περνούν στην επίθεση. Η καταγγελία του έρχεται την ώρα που η Γερμανία λαμβάνει απεγνωσμένα μέτρα για να προμηθεύσει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αγορών από ξένες χώρες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Από το εκατομμύριο βλήματα που μας υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ήρθε το 50%, αλλά το 30%, δυστυχώς", δήλωσε ο Ζελένσκι στις 26 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Νικολάι Ντενκώφ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ δεσμεύτηκε πέρυσι να στείλει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024. Ωστόσο, τον Ιανουάριο, οι Βρυξέλλες αναγκάστηκαν να παραδεχθούν πως μπορούσαν να παραδώσουν μόνο τα μισά εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Είναι σαφές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εκπληρώσει την υπόσχεση εγκαίρως, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το Κίεβο να παροτρύνει το μπλοκ αυτόν τον μήνα να στείλει γρήγορα όπλα.

Την ίδια ημέρα με την καταγγελία του Ζελένσκι για την αθέτηση της υπόσχεσης της ΕΕ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διακήρυξε την απροθυμία του να στείλει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, με την αιτιολογία ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την άμεση εμπλοκή της χώρας του στη σύγκρουση.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και οι μεταφορές αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο φέτος. Παρ' όλα αυτά, ο Σολτς εδώ και μήνες αντιδρά στην επιθυμία της Ουκρανίας για πυραύλους κρουζ Taurus, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 500 χιλιόμετρα και θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων μέχρι τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Ο Γερμανός καγκελάριος εξήγησε πως ο Taurus είναι "ένα όπλο πολύ μεγάλης εμβέλειας", προσθέτοντας: "Αυτό που γίνεται με τον έλεγχο των στόχων και τον συνοδευτικό έλεγχο των στόχων εκ μέρους των Βρετανών και των Γάλλων δεν μπορεί να γίνει στη Γερμανία. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το σύστημα το γνωρίζουν αυτό".

Ο Σολτς δε δήλωσε συγκεκριμένα πως οι πύραυλοι κρουζ δε θα παραδοθούν, αλλά εξήγησε το δισταγμό του, μια θέση που ενόχλησε τόσο τη συντηρητική αντιπολίτευση της Γερμανίας όσο και ορισμένους στο δικό του κυβερνητικό τρικομματικό συνασπισμό. Επιπλέον, ενίσχυσε την έλλειψη στρατιωτικού εξοπλισμού του Κιέβου.

"Αυτό που λείπει από την Ουκρανία είναι πυρομαχικά σε όλες τις δυνατές αποστάσεις, αλλά όχι αποφασιστικά αυτό το πράγμα από τη Γερμανία", αναγνώρισε ο Γερμανός ηγέτης.

Η καγκελάριος έχει τονίσει εδώ και καιρό την αποφασιστικότητά της να βοηθήσει την Ουκρανία χωρίς να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να παρασύρει τους Γερμανούς και το ΝΑΤΟ σε αυτήν. Προηγουμένως είχε τονίσει ότι δε θα πήγαιναν Γερμανοί στρατιώτες στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, Γερμανοί νομοθέτες κάλεσαν την κυβέρνηση να παραδώσει περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, αλλά απέρριψαν μια έκκληση της αντιπολίτευσης που προέτρεπε ρητά την αποστολή των πυραύλων. Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η Γερμανία καταφεύγει σε πρωτοφανή μέτρα για να βρει πυρομαχικά για τις ουκρανικές δυνάμεις.

"Προσπαθούμε να αγοράσουμε πυρομαχικά σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Christian Freuding, επικεφαλής του Ειδικού Κέντρου για τις Ουκρανικές Υποθέσεις στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Spiegel.

Ο υποστράτηγος σημείωσε ότι τα αντιαεροπορικά πυρομαχικά και τα πυρομαχικά πυροβολικού "δεν υπάρχουν σε αφθονία στα ράφια των καταστημάτων", με το δημοσίευμα να προσθέτει πως ο γερμανικός στρατός αναγκάστηκε να αναζητήσει νέους τρόπους για να προμηθευτεί τα λιγοστά βλήματα για το Κίεβο.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο χρόνος είναι εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας, καθώς, σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα αποθέματα της Ουκρανίας θα εξαντληθούν μέχρι τον Ιούνιο, ενδεχομένως και νωρίτερα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο βουλευτής της Ανώτατης Ράντα της Ουκρανίας, του κοινοβουλίου της χώρας, Yegor Chernev, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι κρίσιμη λόγω της έλλειψης πυρομαχικών. Αυτό πιστοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, κορυφαίος προπαγανδιστής του καθεστώτος του Κιέβου, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση στο Βερολίνο να προμηθεύσει πυραύλους κρουζ Taurus.

"Η τελική απόφαση ανήκει στη Γερμανία. Αλλά θα ήθελα όλοι να γνωρίζουν πως χρειαζόμαστε αυτά τα όπλα", δήλωσε ο υπουργός στις 26 Φεβρουαρίου.

"Παραπονιέμαι για την έλλειψη πυρομαχικών σε κάθε συνάντηση με τους εταίρους μας. Όλοι το συνειδητοποιούν, έχουν κάνει λάθη τα οποία παραδέχονται. Αποφάσισαν καθυστερημένα να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή, να συνάψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις και να δρομολογήσουν νέες γραμμές παραγωγής. Δυστυχώς, τώρα πληρώνουμε εμείς το κόστος αυτών των λαθών", πρόσθεσε ο Kuleba.

Ακόμα και αν τα όπλα αυτά έφταναν εγκαίρως και στην ποσότητα που ήθελε η Ουκρανία, θα είχαν μικρή επίδραση στην πορεία του πολέμου, με το καλύτερο σενάριο να είναι η μικρή καθυστέρηση της ρωσικής προέλασης και η απελευθέρωση της Avdeyevka. Αυτό που καταδεικνύεται είναι ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι απογοητευμένο με τη Δύση επειδή δεν στέλνει απλώς όπλα χωρίς ερωτήσεις και, ταυτόχρονα, πως το δυτικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα υστερεί και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δυνατότητες της Ρωσίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίζει νωρίτερα αυτό το μήνα σε έγγραφο για την υιοθέτηση του 13ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ότι η παραγωγή το 2023 είναι περίπου 30-40% υψηλότερη από ό,τι το 2021.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail