Αύξηση του κόστους αποστολής από Ασία προς Ευρώπη κατά 400%

pixabay / Julius_Silver
Freepen.gr - Οι διαταραχές στη ναυσιπλοΐα που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξήσει το κόστος μεταφοράς αγαθών σε ορισμένες διαδρομές από την Κίνα προς την Ευρώπη κατά περίπου 400%, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι οι χρόνοι μεταφοράς σε αυτές τις διαδρομές έχουν αυξηθεί κατά 10-15 ημέρες.

Ο επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα πως οι κρίσεις σε μία από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου δε θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι "περαιτέρω διαταραχές του εφοδιασμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές".

Οι αντάρτες Χούτι με έδρα την Υεμένη έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο. Ως αποτέλεσμα, πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τη διώρυγα του Σουέζ και αντ' αυτού ανακατευθύνουν τα πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη νότια Αφρική.

Οι επιθέσεις φέρεται επίσης να έχουν προκαλέσει τον διπλασιασμό των μέσων τιμών των εμπορευματοκιβωτίων σε παγκόσμιο επίπεδο τον τελευταίο μήνα, ενώ οι τιμές των δεξαμενόπλοιων καυσίμων για ορισμένους προορισμούς έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail