Οικογένεια Ουκρανών εισέπραξε 40.000 ευρώ επιδόματα από τη Γερμανία για σχεδόν ένα χρόνο κι ενώ είχε επαναπατριστεί

Freepen.gr - Μια οικογένεια Ουκρανών προσφύγων έχει αποσπάσει περίπου 40.000 ευρώ από γερμανικά επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, παρά το γεγονός ότι επέστρεψε στην πατρίδα της χωρίς να ενημερώσει τις γερμανικές αρχές, γράφει το rmx.news.

Μια μητέρα και ο γιος της έφτασαν στη Γερμανία την άνοιξη του 2022, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία, και υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν Bürgergeld - το επίδομα των Γερμανών πολιτών.

Το ζευγάρι έμεινε αρχικά σε μια οικογένεια υποδοχής στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, προτού του διατεθεί ένα επιδοτούμενο διαμέρισμα και εγκριθεί μια θέση ημερήσιας φροντίδας για τον γιο που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.

Λίγο μετά την άφιξή τους, ο σύζυγος εγκατέλειψε επίσης την Ουκρανία και έμεινε στο διαμέρισμα στη Γερμανία και το ζευγάρι σύντομα περίμενε το δεύτερο παιδί του.

Μετά τη γέννηση του παιδιού, η τετραμελής οικογένεια έπαιρνε προνοιακά επιδόματα ύψους 3.200 ευρώ μηνιαίως, τα οποία περιελάμβαναν Bürgergeld, μειωμένο ενοίκιο και επιδότηση θέρμανσης.

Το Focus Online ανέφερε ότι η οικογένεια αποφάσισε να επιστρέψει στη δυτική Ουκρανία στις αρχές του 2023, όπου έμεινε για σχεδόν ένα χρόνο πριν επιστρέψει στη Γερμανία προς το τέλος του έτους για να αποφύγει τον πικρό ουκρανικό χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια της σχεδόν ετήσιας απουσίας τους, η οικογένεια παρέλειψε να ενημερώσει τις γερμανικές αρχές πως είχε εγκαταλείψει τη χώρα και πως λάμβανε 40.000 ευρώ σε κρατικά επιδόματα που χρηματοδοτούνταν από τους φορολογούμενους.

Η ασυμφωνία έγινε αντιληπτή από την οικοδέσποινα της ουκρανικής οικογένειας στη Γερμανία, με την οποία επικοινώνησαν μετά την επιστροφή τους για βοήθεια στην εξασφάλιση σχολικής θέσης για τον 6χρονο γιο τους, και η οικοδέσποινα, η οποία δήλωσε ότι αισθάνθηκε "διερευνημένη" από την οικογένεια, ειδοποίησε τις αρχές.

Το τοπικό κέντρο εργασίας φέρεται τώρα να έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα και διερευνά πιθανές κατηγορίες για απάτη.

Η υπόθεση ανέδειξε σημαντικές ελλείψεις στο σύστημα παροχών όταν πρόκειται για Ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία πρόβλεψη που να διασφαλίζει ότι οι οικογένειες που λαμβάνουν πληρωμές εξακολουθούν να διαμένουν στη Γερμανία. 

Η οικοδέσποινα δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι "εξαιρετικά δύσκολο" να παρακολουθείται η θέση των Ουκρανών υπηκόων και εξέφρασε την ανησυχία της πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση.

Υπάρχουν αναφορές ότι κυκλοφορούν οδηγίες μεταξύ των Ουκρανών προσφύγων σχετικά με το πώς να παρακάμψουν τις γερμανικές αρχές και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, παραμένοντας παράλληλα δικαιούχοι οικονομικών βοηθημάτων.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης παραδέχτηκε ότι το σύστημα είναι ευάλωτο στην εκμετάλλευση, δηλώνοντας πως οι Ουκρανοί είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται περιοδικά στα κέντρα εργασίας στη Γερμανία, αλλά ότι "τα κέντρα εργασίας αποφασίζουν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά την κρίση τους", πράγμα που σημαίνει πως η κακή διαχείριση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα Ουκρανοί να εγγράφονται για πληρωμές και να μην απαιτείται να αποδείξουν ότι εξακολουθούν να ζουν στη χώρα για μήνες.

Επιπλέον, θα μπορούσαν απλώς να κατευθυνθούν πίσω στη Γερμανία για τη συνέντευξή τους και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Άλλες παγίδες στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αφορούν τις δηλώσεις εισοδήματος και αποταμιεύσεων. Οι Γερμανοί υποχρεούνται να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για τις αποταμιεύσεις και το εισόδημα προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για παροχές, αλλά ενώ ζητούνται αποδείξεις από τους Ουκρανούς υπηκόους, αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Ένας έλεγχος "δεν είναι στην πραγματικότητα δυνατός", εξήγησε η Steffi Ebert, επικεφαλής του κέντρου εργασίας Schmalkalden-Meiningen στη Θουριγγία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail