Η στρατιωτική επιστράτευση 500.000 Ουκρανών θα μπορούσε να κοστίσει 34 δισ. δολάρια - οικονομικός εμπειρογνώμονας

ΑΡ Photo/ Εfrem Lukatsky
Freepen.gr - Το κόστος της επιστράτευσης μισού εκατομμυρίου νέων νεοσύλλεκτων για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πιθανότατα θα ξεπεράσει το ποσό που ανέφερε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι και θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 34 δισ. δολάρια, δήλωσε ο Ουκρανός οικονομικός εμπειρογνώμονας Yevgeny Dubogryz σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Espreso, γράφει το ΤΑΣΣ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Ζελένσκι εκτίμησε νωρίτερα πως θα χρειαστούν 500 δισεκατομμύρια γρίβνα (πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια) για την επιστράτευση 500.000 ατόμων, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Verkhovna Rada (κοινοβούλιο) Ροκσολάνα Πιντλάσα δήλωσε ότι θα κοστίσει περίπου 720 δισεκατομμύρια γρίβνα (πάνω από 19 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, και οι δύο αυτοί αριθμοί υποτιμούν το πραγματικό κόστος, επιμένει ο Dubogryz.

"Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, μόνο το χρηματικό επίδομα, ο εξοπλισμός και τα τρόφιμα για 400.000 νέους επιστρατευμένους ανθρώπους θα απαιτούσαν περίπου 360 δισεκατομμύρια γρίβνες (πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως. Αυτό δεν περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την υλικοτεχνική υποδομή και τα έργα για την κατασκευή ή τον εξοπλισμό νέων [εκπαιδευτικών ή υλικοτεχνικών] κέντρων, καθώς και την πληρωμή εκπαιδευτών ή την αγορά νέων όπλων. Αυτό τοποθετεί το πραγματικό ποσό σε [οπουδήποτε] 1,2 τρισεκατομμύρια γρίβνια έως 1,3 τρισεκατομμύρια γρίβνια [περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια], ή τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο [από την εκτίμηση της κυβέρνησης]", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Το Κίεβο μπορεί κάλλιστα να αρχίσει να τυπώνει χρήμα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, καθώς μια νέα κινητοποίηση είναι αναπόφευκτη για την Ουκρανία, ακόμη και αν δεν έχει τα χρήματα για να την πραγματοποιήσει, υποστήριξε. "Αν δεν έχουμε τα χρήματα, θα πρέπει να τα τυπώσουμε".

"Θα πρέπει να πούμε στους δυτικούς εταίρους μας ότι η οικονομία μας δεν πάει καλά, πως αντιμετωπίζουμε προβλήματα και ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους", κατέληξε ο Dubogryz.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail