Η εξάρτηση της Αυστρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο εκτοξεύεται στο 98% - Υπουργός Ενέργειας

pixabay / Ratfink1973
Freepen.gr - Το μερίδιο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας από τη Ρωσία συνέχισε να αυξάνεται, φθάνοντας σε ποσοστό ρεκόρ 98% τον Δεκέμβριο, δήλωσε η αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρ Γκέβεσλερ. Το μερίδιο ήταν 76% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την υπουργό.

Ενώ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ μείωσαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Αυστρία, η οποία καλύπτει περίπου το 80% της εγχώριας κατανάλωσής της με καύσιμα από τη χώρα που πλήττεται από κυρώσεις, αύξησε στην πραγματικότητα τις αγορές της.

Η Βιέννη επιδιώκει να τερματίσει την επί δεκαετίες εξάρτησή της από το προσιτό ρωσικό φυσικό αέριο από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές, καθώς οι εισαγωγές από άλλες χώρες αποδείχθηκαν πολύ πιο ακριβές.

"Η αγορά και οι ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτήν δεν εκπληρώνουν την ευθύνη τους να μειώσουν επαρκώς την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου μας προχωρά πολύ αργά", δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα των Πρασίνων, στους δημοσιογράφους στη Βιέννη τη Δευτέρα.

Η Gewessler δήλωσε ότι το υπουργείο της ανέθεσε στην οικονομική δεξαμενή σκέψης Wifo να εκπονήσει μελέτη έως το καλοκαίρι σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε ο τερματισμός της σύμβασης του αυστριακού ενεργειακού κολοσσού OMV με τη ρωσική Gazprom. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για την έξοδο από τις μακροχρόνιες συμβάσεις της OMV", τόνισε η ίδια.

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει επίσης να καταστήσει υποχρεωτική για τις εταιρείες που πωλούν φυσικό αέριο στην Αυστρία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση του ποσοστού του ρωσικού φυσικού αερίου στο μείγμα τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail