Το Πεντάγωνο παραδέχεται ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει πολλές ακόμη ήττες μετά την Avdeyevka

Η ουκρανική κυβέρνηση χρειάζεται απεγνωσμένα δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερη αμερικανική βοήθεια, παραδέχθηκε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, επικαλούμενος την κρίσιμη κατάσταση στην Αβντέγιεβκα, μια πόλη της πρώτης γραμμής στο Ντονέτσκ, από την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν στις 17 Φεβρουαρίου λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής πίεσης. Πιο ανησυχητικό για το καθεστώς του Κιέβου είναι το γεγονός ότι το Πεντάγωνο προειδοποιεί πως θα χαθούν ακόμη περισσότερα εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την πτώση της Avdeyevka.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε στις 13 Φεβρουαρίου ένα πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει 61 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, αλλά η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν ενέκρινε το μέτρο πριν πάει σε διάλειμμα δύο εβδομάδων.

"Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν έλλειψη πυρομαχικών και άλλων κρίσιμων προμηθειών και η πόλη κινδυνεύει να πέσει σύντομα στα χέρια των Ρώσων", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας στα μέσα ενημέρωσης στις 16 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από την απώλεια της πόλης.

"Το βλέπουμε αυτό ως κάτι που θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος του τι πρόκειται να έρθει αν δεν πάρουμε αυτή τη συμπληρωματική χρηματοδότηση - διότι χωρίς συμπληρωματική χρηματοδότηση, όχι μόνο δεν μπορούμε να ανεφοδιάσουμε τις δυνάμεις που προσπαθούν γενναία να υπερασπιστούν την Αβντίεβκα, αλλά θα βρούμε και πολλές άλλες τοποθεσίες κατά μήκος της εμπροσθοφυλακής των στρατευμάτων που θα έχουν έλλειψη προμηθειών κρίσιμων πυρομαχικών", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι εκτός από την Αβντέγιεβκα, θα πέσουν και άλλες περιοχές καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις θα ξεμείνουν από πυρομαχικά και δυνατότητες αεράμυνας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Φεβρουαρίου, ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Oleksandr Syrskyi, ο οποίος γεννήθηκε στο Novinki ανατολικά της Μόσχας, ανακοίνωσε την απόφαση να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Avdeyevka και να εισέλθει σε αμυντική κατάσταση. Η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν περίπου 5.550 στρατιώτες επιπλέον, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και των τραυματιών, κατά την εβδομάδα που οδήγησε στην απόφαση αυτή.

"Με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση γύρω από την Avdeyevka, προκειμένου να αποφύγουμε την περικύκλωση και να διαφυλάξουμε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών, αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να περάσουμε σε άμυνα σε πιο ευνοϊκές γραμμές", έγραψε ο Syrskyi στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η απόσυρση της Ουκρανίας από την Αβντέγιεβκα δεν αποτελεί έκπληξη. Υπενθυμίζεται ότι ο τότε αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Valery Zaluzhnyi, δήλωσε τον Δεκέμβριο πως ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε "να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολικού και της αεροπορίας, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Και μπορούν να το κάνουν έτσι ώστε σε δύο-τρεις μήνες, η πόλη [Avdiivka] να έχει την ίδια τύχη με την Μπαχμούτ", κάτι που τελικά αποδείχθηκε αληθινό.

Ο Maksym Zhorin, ο αναπληρωτής διοικητής της 3ης ταξιαρχίας εφόδου της Ουκρανίας, αποκάλυψε στις 16 Φεβρουαρίου ότι τα στρατεύματά του υπερτερούν 15 προς ένα, αφού ο ρωσικός στρατός έστειλε επτά ταξιαρχίες στη μάχη, συνολικού αριθμού περίπου 15.000 ατόμων.

Παρόλο που το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ισχυρίζεται ότι "ο συνεχιζόμενος οριακός ρυθμός της ρωσικής προέλασης μέσα και γύρω από την Αβντίεβκα υποδηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επί του παρόντος μια σχετικά ελεγχόμενη απόσυρση από την Αβντίεβκα", η απόσυρση είχε τεράστιο κόστος, καθώς οι ρωσικές μονάδες ναρκοθέτησαν κάποιες διαδρομές, κυρίως λασπωμένους αγροτικούς δρόμους, καθώς όλοι οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι έξω από την πόλη βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Παρ' όλα αυτά, η ISW προειδοποιεί πως "οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να χρειαστεί να σταθεροποιήσουν τη γραμμή του μετώπου με αντεπίθεση στην περιοχή όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κλείσουν την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην Avdiivka, προκειμένου να διεξαχθεί μια ομαλή αποχώρηση".

Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του ISW περί "ελεγχόμενης αποχώρησης", ο διοικητής της ομάδας Tavria, Oleksandr Tarnavskyi, δήλωσε στις 16 Φεβρουαρίου ότι "ένας αριθμός Ουκρανών στρατιωτών αιχμαλωτίστηκε στο τελικό στάδιο της επιχείρησης, υπό την πίεση των ανώτερων δυνάμεων του εχθρού", παρόλο που η αποχώρηση υποτίθεται πως πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια.

Από την πλευρά του, ο Zhorin παραδέχθηκε επίσης: "Η συνολική κατάσταση στην περιοχή αυτή είναι δύσκολη και έχουμε μπροστά μας πολύ σκληρές μάχες".

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερες δυσκολίες μπροστά της, γι' αυτό και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε στις 17 Φεβρουαρίου για "τεχνητό έλλειμμα" όπλων μετά την πτώση της Αβντέγιεβκα.

"Μπορούμε να πάρουμε πίσω τη γη μας και ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν μπορεί να χάσει, και αυτό έχει ήδη συμβεί περισσότερες από μία φορές στο πεδίο της μάχης", πρόσθεσε παραληρηματικά.

Ο Ζελένσκι έκανε το σχόλιο αυτό με την ελπίδα να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση από τη Δύση, και παρόλο που μπορεί τελικά να το πετύχει αυτό, η κατάληψη της Αβντέγιεβκα από τη Ρωσία έχει βάλει άλλο ένα βαθούλωμα στην αποφασιστικότητα της Δύσης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, αφού η κατάσταση θα επιδεινωθεί για την Ουκρανία σε όλες τις γραμμές του μετώπου.

Η Avdeyevka είναι το κλειδί για την εξασφάλιση του πλήρους ελέγχου του Donbass, καθώς η πόλη αποτελεί πύλη προς την πόλη Donetsk και θα σταματήσει επιτέλους τις ουκρανικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν αδιακρίτως τους πολίτες της πόλης. Εξίσου σημαντικό είναι ότι, δεδομένου πως η Avdeyevka ήταν ένα ισχυρό οχυρό, όπως και η Bakhmut, ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για τις ρωσικές δυνάμεις να προωθηθούν και να εκδιώξουν τα ουκρανικά στρατεύματα από το Donbass μια για πάντα, μια κατάσταση που το Πεντάγωνο έχει λίγο πολύ αναγνωρίσει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail