Η συνέντευξη Δένδια στην Ολγα Τρέμη δημιουργεί ερωτηματικά για την ουσία των απαντήσεων και τον σκοπό τους

Στέλιος Φενέκος
υποναύαρχος ε.α. - πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Διάβασα την συνέντευξη του Υπουργού άμυνας κ. Δένδια στην Όλγα Τρέμη χθες.

1. Η Όλγα Τρέμη ήταν εξαιρετικά διαβασμένη και με τις αρκετά προκλητικές ερωτήσεις της έβαλε το κ. Δένδια σε δύσκολη θέση, για ουσιαστικά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κος Δένδιας έκανε αρκετά λάθη, κυρίως γιατί δεν γνωρίζει ακόμη καλά τα ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε το πως γίνονται τα εξοπλιστικά αλλά ούτε και τα ζητήματα στράτευσης και δομής δυνάμεων.

2. Κάθε φορά που βρισκόταν σε δύσκολη θέση έριχνε το μπαλάκι στα Επιτελεία, είτε σε άλλους Υπουργούς, για θέματα που αφορούσαν και τις Ένοπλες Δυνάμεις (π.χ. οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν αφορούν μόνο τον Υπουργό μετανάστευσης). Αυτό δείχνει μία αδυναμία άμεσης ενημέρωσης και συλλογικών αποφάσεων από τα κυβερνητικά όργανα.

3. Ειδικά για το ζήτημα της στράτευσης και την εκπαίδευσης των στρατευμένων και των εφεδρειών, οι απαντήσεις του ήταν πλήρως αόριστες και δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά, δείχνοντας ότι όχι μόνο βρίσκεται σε στάδιο μελέτης αλλά και ότι δεν υπάρχει οπωσδήποτε και συμφωνία των Επιτελείων για το μοντέλο που προωθείται.
Καλύτερα να μην το ανέφερε καθόλου, πριν να έχει σαφή αντίληψη και συμφωνημένο σχέδιο στα βασικά σημεία από τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς.

ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ CONSTELLATION FFG-62 ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

4. Στο ζήτημα της συμπαραγωγής των Φ/Γ τύπου Constellation με τις ΗΠΑ, όπως παρουσιάσθηκε χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο (μιλάμε για ΟΛΟ το σκάφος ή μόνο για βοηθητικά μηχανήματα και εξοπλισμό διαβίωσης;) ακούγεται ως όνειρο θερινής νυκτός για τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Η Marrineti (στο Wisconsin), η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή των πρώτων πλοίων, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις χρονικές απαιτήσεις, πέραν του ότι υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα, τόσο ναυπηγικά όσο και ως προς το είδος και τον όγκο του εξοπλισμού τους.
Ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα και έχει δοθεί εντολή για ανεξάρτητη επανεξέταση του ναυπηγείου "Fincantieri Marinette Marine", για την αξιολόγηση της καθυστέρησης .

5. Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το USN θα άρχιζε να προμηθεύεται τις φρεγάτες Constellation (FFG-62) το 2020 και με ρυθμό ένα πλοίο κάθε χρόνο (θα είχε προμηθευτεί 4 έως το 2023).
Όμως τελικά η κατασκευή του πρώτου ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου 2022 και αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2026-27

6. Συνεπώς υπάρχει απαίτηση των ΗΠΑ να καλύψουν τις δικές τους άμεσες ανάγκες (οι οποίες έχουν γίνει επιτακτικές μετά την αποτυχία των LCS), και ήδη προγραμματίζεται η εμπλοκή και δεύτερου και τρίτου Ναυπηγείου για τις FFG-62 στις ΗΠΑ γι αυτό.

7. Στην φάση αυτή, το USN δεν θα εμπιστευόταν την κατασκευή σκαφών στην Ελλάδα, για να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του, δεδομένων των ναυπηγικών και εξοπλιστικών ζητημάτων που προκύπτουν, των δοκιμών και των απαιτήσεων άμεσου ελέγχου κι ευελιξίας αλλαγών που απαιτεί ένα τέτοιο πρόγραμμα μέχρι να καταστεί απόλυτα λειτουργικό, τόσο κατασκευαστικά, όσο και οικονομικά και επιχειρησιακά.

8. Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ δεν θα έδιναν την δυνατότητα παράλληλης κατασκευής τέτοιων μονάδων πρώτης γραμμής σε άλλες χώρες (εκτός ΗΠΑ δηλαδή), εάν δεν περάσουν 15-20 χρόνια από την στιγμή που μπορεί να περατωθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής κύριων μονάδων του USN (όπως μας έχει δείξει μέχρι τώρα, και όπως τέτοια δικαιώματα δόθηκαν σε άλλες χώρες π.χ. Arleigh Burke).

9. Επίσης όσον αφορά το κόστος κατασκευής τους, η υποβολή του προϋπολογισμού του USN για το 2024 απαιτεί 2,4 δις $ για τα 2 πρώτα πλοία και 1.1 δις $ για την προμήθεια κάθε ενός από τα άλλα δύο.
Στο βάθος χρόνου το προβλεπόμενο κόστος για τα υπόλοιπα  προβλέπεται μεν αρχικά να πέφτει για το καθένα στο 1 δις δολ., εν τούτοις οι ανησυχίες του Κογκρέσου επικεντρώνονται στα εξής:

- Το πρόγραμμα FFG-62 παρουσιάζει πολλά πιθανά ζητήματα επίβλεψης.
- Υπάρχουν κίνδυνοι αύξησης του κόστους του, ιδιαίτερα μετά τα πρώτα 10 πλοία στο πρόγραμμα, για πάνω από 17% -20% των αρχικών προβλέψεων.
- Εάν και πότε θα εισαχθεί ένα δεύτερο και τρίτο ναυπηγείο στο πρόγραμμα FFG-62 στις ΗΠΑ, δεδομένων των απαιτήσεων αυστηρού ελέγχου του προγράμματος, χρονικών απαιτήσεων, δοκιμών, αλλαγών και κόστους.
- Ποιος θα είναι ο αριθμός των εξοπλιστικών συστημάτων και κυρίως σωλήνων πυραύλων συστήματος κατακόρυφης εκτόξευσης (VLS)
- Οι τεχνικοί κίνδυνοι που δημιουργούνται με μεγάλη πιθανότητα σε νέα προγράμματα όπως είναι αυτό των FFG-62.
- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Fincantieri με τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού της και για την υποστήριξη και των άλλων προγραμμάτων της (τα Littoral Combat Ships κλάσης Freedom και την πολλαπλή αποστολή της Σαουδικής Αραβίας -MMSC- μια παραλλαγή του σχεδιασμού LCS).

ΣΧΟΛΙΟ: Συζητάμε για να πάρουμε τα LCS που βγαίνουν εκτός ενεργείας και τα οποία προσδοκούμε ότι θα εκσυγχρονισθούν πριν τα πάρουμε. Πότε όμως και από ποιόν και με τι κόστος, όταν η ίδια κατασκευάστρια εταιρεία αδυνατεί να φέρει σε πέρας τα ήδη καθυστερημένα τεράστια προγράμματά της;

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

1. Δυστυχώς ο έμπειρος Υπουργός κ. Δένδιας έπεσε στην παγίδα να πει περισσότερα (για ορισμένα κρίσιμα θέματα) από όσα γνωρίζει ο ίδιος και το άμεσο επιτελείο του.

2. Επίσης θέλοντας να καλύψει τις επιλογές εξοπλισμών της επιστολής Μπλίνκεν, τις οποίες δεν τις καθόρισε ο ίδιος ή τα επιτελεία των Ε.Δ. αλλά μας προτάθηκαν ως πακέτο (περιέχει καλά και αδύναμα συστήματα που θέλουν αξιολόγηση), εξέφρασε βιαστικά επιχειρήματα για να διαφοροποιηθεί, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα στα δύσκολα ερωτήματα (π.χ. όταν άρχισε να μιλάει για το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές που υποστηρίζουμε, υπό μορφή ερωτήσεων και όχι σαφών απαντήσεων στα συγκεκριμένα ερωτήματα της δημοσιογράφου).

3. Έχει δίκιο για την ανάγκη βελτίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής δυνατότητας της χώρας αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας.

4. Πλην όμως δημοσιοποιώντας κάποιες αρχικές συζητήσεις για την πιθανότητα συμπαραγωγής των FFG-62 στην Ελλάδα (προφανώς μετά από προτάσεις κάποιων ενδιάμεσων για την κατασκευή τους εδώ), δείχνει έλλειψη γνώσεων και προβλεπτικότητας.

5. Και φυσικά το ζήτημα της θητείας και της εκπαίδευσης των στρατευμένων και των εφεδρειών (έτσι όπως προβλήθηκε) δείχνει ελλιπή προετοιμασία και προχειρότητα στην αξιολόγηση και βελτίωση των μοντέλων που λέγεται ότι θα χρησιμοποιηθούν.

6. Δυστυχώς, η πολιτική σκοπιμότητα για κυριαρχία στις επερχόμενες ευρωεκλογές δημιουργεί αναγκαιότητες για προβολή θεμάτων (με βιασύνη και αίολο τρόπο), προκειμένου να κυριαρχήσουν αυτά στον δημόσιο λόγο ώστε να αποδυναμωθούν άλλα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας.

7. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μας έχει συνηθίσει έτσι ο κος Δένδιας.
Όπως οφείλω να πω ότι η κα Τρέμη ήταν άριστα προετοιμασμένη, διαβασμένη, δεν πήγε σε πεδία που δεν τα γνώριζε και έκανε τις σωστές ερωτήσεις στον Υπουργό, όπως πρέπει να γίνεται ο δημόσιος έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας από τα ΜΜΕ (ως αντικειμενικό και αδέσμευτο λειτούργημα της δημοκρατίας).

ΣΧΟΛΙΟ: Πέραν των ανωτέρω, εκτιμώ ότι η ενδεχόμενη ακύρωση της 4ης Φ/Γ Belhara είναι λάθος από κάθε πλευρά (πολιτική, οικονομική, επιχειρησιακή). Πόσο μάλλον όταν η συμπαραγωγή των FFG-62 παρουσιάζει τόσο μεγάλα προβλήματα, όπως προαναφέρθηκαν διεξοδικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail