Γιατί οι ΗΠΑ και η Γερμανία εμποδίζουν τα όνειρα της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία διστάζουν να υποστηρίξουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Foreign Policy (FP). Η κύρια ανησυχία περιστρέφεται γύρω από την πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα, εάν το Κίεβο γίνει δεκτό στη συμμαχία. Αυτή η αντίσταση της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες ορισμένων άλλων μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ανησυχία έχει τις ρίζες της στο φόβο ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε μια ευρύτερη και εντονότερη σύγκρουση με τη Ρωσία. Αυτή η αντίθεση από βασικά μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο συζήτησης σε μια επερχόμενη μεγάλη σύνοδο κορυφής αργότερα φέτος.

Σύμφωνα με έκθεση αμερικανικού περιοδικού, η οποία επικαλείται δώδεκα νυν και πρώην αξιωματούχους, υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από το Κίεβο και τους ένθερμους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής, να υποστηρίξουν την ένταξη της Ουκρανίας στο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μπλοκ του ΝΑΤΟ. Η πίεση για την αποδοχή της Ουκρανίας στη συμμαχία πρόκειται να αποτελέσει κεντρικό σημείο σε μια σημαντική σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.

Οι υποστηρικτές της επίσπευσης της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι μόνο η πλήρης ένταξη στη συμμαχία θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Ρωσία να τερματίσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Υποστηρίζουν πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν πιο αποδοτική μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τη συνεχή προμήθεια όπλων. Η προοπτική αυτή διατηρείται παρά τη συνεπή διαβεβαίωση της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, κύριοι χορηγοί στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έχουν διαφορετική στάση όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αξιωματούχοι και από τα δύο έθνη υποστηρίζουν ότι, αν και η ενδεχόμενη ένταξη είναι δικαιολογημένη, η παρούσα στιγμή δεν είναι κατάλληλη. Αντ' αυτού, προτείνουν να επικεντρωθούν στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα.

Αναφέρεται πως η ανησυχία πηγάζει από την πεποίθηση ότι η εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής της με τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αντιπαράθεση. Η ανησυχία αυτή εδράζεται στο άρθρο 5 της συνθήκης της συμμαχίας, το οποίο διαβεβαιώνει πως η επίθεση εναντίον ενός μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας.

Η αντιπαράθεση αυτή περιπλέκεται περαιτέρω από την αντίθεση ορισμένων μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία και η Σλοβακία, στην παροχή όπλων στην Ουκρανία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εκφράζει την ανησυχία του ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παρασύρει τη συμμαχία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Ομοίως, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο προειδοποιεί πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να κλιμακωθεί σε μια παγκόσμια σύγκρουση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβούλευσαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να μη θέσουν το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής. Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη σύσταση εδράζεται στην ανησυχία ότι η ανάδειξη του θέματος θα μπορούσε να αποκαλύψει εσωτερικές διαιρέσεις εντός της συμμαχίας.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σταθερά τα δυτικά έθνη κατά της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια βοήθεια θα παρέτεινε μόνο τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει συνδέσει ρητά τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στρατηγικός στόχος που κατοχυρώνεται στο σύνταγμά του το 2019, ως βασικό παράγοντα που συμβάλλει στην τρέχουσα σύγκρουση.

Η αρχική βοήθεια που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία στην Ουκρανία δεν οδήγησε σε παύση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης- μάλλον, φαίνεται πως η συμμετοχή τους δεν έχει διατηρηθεί για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Ουκρανίας. Μετά την εκπλήρωση των άμεσων συμφερόντων τους, φαίνεται να μειώνεται η δέσμευση για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Κατά συνέπεια, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία παρεμποδίζουν πλέον τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail