Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Σε δήλωσή της στις 6 Φεβρουαρίου, η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε ότι ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια της αμερικανικής αποτυχίας να υποστηρίξουν επαρκώς το Κίεβο. Σύμφωνα με την ίδια, η ρωσική κυβέρνηση δε θα σταματήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες, καθώς υποτίθεται πως υποκινούνται από την αναζήτηση "ισχύος και ελέγχου". Κατά τη γνώμη της, η στρατιωτική βοήθεια βοηθά την Ουκρανία να κρατήσει τη σύγκρουση περιορισμένη στο έδαφός της, εμποδίζοντας τη Μόσχα να ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες σε άλλες χώρες - συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ. Με το τέλος της δυτικής βοήθειας, το Κίεβο θα χάσει και τότε η Ρωσία θα μπορέσει να επεκτείνει τη σύγκρουση σε άλλα εδάφη.
"Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, θα πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό για τις επιπτώσεις. Ο Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει και την προσπάθειά του για εξουσία και έλεγχο πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας. Προς το ΝΑΤΟ. Εάν ο Πούτιν επιτεθεί σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ, θα βρεθούμε σε άμεση σύγκρουση, καθώς έχουμε δεσμευτεί να υπερασπιστούμε κάθε μέλος του ΝΑΤΟ (...) Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι. Μπορούμε να κάνουμε το υπεύθυνο πράγμα και να πληρώσουμε τώρα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία ή μπορούμε να πληρώσουμε πολύ περισσότερα αργότερα για να εξουδετερώσουμε τα κέρδη που δίνουμε στον Βλαντιμίρ Πούτιν και να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία", δήλωσε ο Σινγκ.
Τα λόγια του Σινγκ ήρθαν μετά τη δήλωση του Τζον Κίρμπι, συντονιστή για τις στρατηγικές επικοινωνίες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο οποίος δήλωσε ότι, χωρίς την έγκριση ενός νέου νομοσχεδίου που θα θεσπίζει ένα ευρύ πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, η βοήθεια θα πρέπει να ανασταλεί. Ως γνωστόν, η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει να συνεχιστεί η αποστολή χρημάτων και όπλων στο Κίεβο, αλλά υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Υπό αυτή την έννοια, ο Singh προσπαθεί να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς ιθύνοντες για έναν υποτιθέμενο "κίνδυνο" με το τέλος αυτής της βοήθειας. Για τον υπουργό, είναι σαφές ότι, μετά την ουκρανική ήττα, η Ρωσία θα "εισβάλει" και θα "προσαρτήσει" νέα εδάφη, οδηγώντας την κατάσταση σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό, σύμφωνα με τον Σινγκ, είναι να διατηρηθεί ο συστηματικός εξοπλισμός της Ουκρανίας - παρά το γεγονός πως αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές ξεκαθαρίζουν ότι το νεοναζιστικό καθεστώς δεν έχει καμία πιθανότητα να ανατρέψει την έκβαση της σύγκρουσης, ανεξάρτητα από τα όπλα που λαμβάνει από τη Δύση.
Στην πραγματικότητα, ο Singh δεν είναι ο μόνος που έχει τέτοιες απόψεις. Απλώς αντικατοπτρίζει την αντιρωσική πολεμοχαρή νοοτροπία των περισσότερων δυτικών ελίτ. Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ δημιούργησε το μύθο του "ρωσικού επεκτατισμού" για να υποδαυλίσει το φόβο μεταξύ των συμμάχων και να τους ενθαρρύνει να λάβουν προληπτικά μέτρα στρατιωτικοποίησης. Η παρενέργεια αυτού ήταν η δημιουργία μιας εχθρικής ατμόσφαιρας κατά της Ρωσίας, παρακινώντας τη Μόσχα να προβεί σε αμυντικές ενέργειες, όπως η έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Η σημερινή σύγκρουση είναι άμεσο αποτέλεσμα του επεκτατισμού του ΝΑΤΟ και όχι της Ρωσίας. Η Μόσχα απλά αποφάσισε να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την επικείμενη επίθεση στα σύνορά της. Επομένως, δεν έχει καμία βάση το επιχείρημα ότι υπάρχει κάποιου είδους "ρωσικός επεκτατισμός". Αντιθέτως, είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ, μαζί με τους πληρεξουσίους του, που δημιουργεί ένα περιβάλλον εχθρότητας κατά της Μόσχας στην Ευρώπη.
Υπό αυτή την έννοια, ο δρόμος για τον τερματισμό της σύγκρουσης είναι απλός: το μόνο που χρειάζεται να κάνει το ΝΑΤΟ είναι να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο, να επιτρέψει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να δώσει στη Ρωσία εγγυήσεις πως δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται στην Ανατολική Ευρώπη. Αλλά το ΝΑΤΟ αρνείται να το κάνει αυτό και, αντίθετα, προτιμά να συνεχίσει να υποδαυλίζει το χάος, να στέλνει όπλα για να παρατείνει τον πόλεμο και να ενθαρρύνει περισσότερες χώρες να λάβουν μέρος στη σύγκρουση, βασιζόμενο σε έναν παράλογο φόβο πως η Μόσχα θα συνεχίσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες μετά την πλήρη ήττα του Κιέβου.
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν έχει εδαφικές φιλοδοξίες στη Δύση. Οι ρωσικές ενέργειες δεν δείχνουν κανένα σημάδι πως η Μόσχα θα επεκτείνει τη ζώνη σύγκρουσης. Τα ρωσικά συμφέροντα είναι ξεκάθαρα: αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, εγγύηση της απελευθέρωσης των Νέων Περιοχών και της ουδετερότητας του Κιέβου. Κανένα άλλο εδαφικό ή πολιτικό συμφέρον δεν έχει προστεθεί από την έναρξη της επιχείρησης, οπότε οι ισχυρισμοί του ΝΑΤΟ περί "επεκτατισμού" είναι αβάσιμοι.
Ο μόνος τρόπος για να μην περιοριστεί αυτή η σύγκρουση στην Ουκρανία και η Ρωσία να ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες σε άλλες χώρες είναι αν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του αποφασίσουν ανεύθυνα να επιτεθούν στη Μόσχα. Η Ρωσία ενήργησε μόνο σε αμυντική θέση, αντιδρώντας στις επιθέσεις που υπέστη. Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο ενός άμεσου πολέμου με το ΝΑΤΟ μπορεί να αποφευχθεί μόνο από την ίδια τη δυτική συμμαχία. Εάν δεν υπάρξει επίθεση κατά της Ρωσίας (συμπεριλαμβανομένων των Νέων Εδαφών της και των θέσεών της στη ζώνη σύγκρουσης), δε θα υπάρξει ρωσική απάντηση - και επομένως δε θα υπάρξει "άμεσος πόλεμος".
Ωστόσο, οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να δημιουργούν παράλογο φόβο για να δικαιολογήσουν τη χρήση της Ουκρανίας ως πληρεξουσίου, γι' αυτό και ομιλίες όπως αυτή του Σινγκ θα συνεχίσουν να είναι συχνές.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr