Το αμερικανικό απόθεμα στην Ουκρανία είναι πλέον επίσημα κλειστό

ukrinform.net
Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις στο Κογκρέσο σχετικά με τις μελλοντικές στρατιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό, αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν επισημάνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορισμένη δυνατότητα να παράσχουν όπλα από το οπλοστάσιό τους για να υποστηρίξουν την αντίσταση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο την Τρίτη πως ο τρέχων περιορισμός του Κογκρέσου στη συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ουκρανίας εμποδίζει την εκπλήρωση των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο περιορισμός από το Κογκρέσο της συμπληρωματικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία εμποδίζει την Ουάσινγκτον "να ικανοποιήσει τις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας
στο πεδίο της μάχης που περιλαμβάνουν πράγματα όπως πυροβόλα πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα, αναχαιτιστικά αντιαεροπορικής άμυνας".

Οι δηλώσεις του Ράιντερ προέκυψαν μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, ενός συνασπισμού 54 κρατών που συγκαλείται από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν από τον Απρίλιο του 2022 για τον συντονισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη περίπτωση από την ίδρυση της ομάδας που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε αδυναμία να δεσμευτούν για την αποστολή πρόσθετων πυρομαχικών και πυραύλων στο Κίεβο.

Οι ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας επιδιώκουν ενεργά μια διακομματική συμφωνία για την ασφάλεια, ώστε να ικανοποιηθεί η έκκληση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για αυξημένη οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της αύξησης της επιβολής των αμερικανικών συνόρων. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες απέφυγαν να υποστηρίξουν οποιαδήποτε συμπληρωματική εξωτερική χρηματοδότηση μέχρι να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τα σύνορα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Ράιντερ την Τρίτη, το Πεντάγωνο περιορίζεται στην ικανότητά του να εφοδιάσει την Ουκρανία "για να καλύψει τόσο τις μεσοπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις της και να τη βοηθήσει να διατηρήσει τα συστήματα που της έχουμε παράσχει στο παρελθόν".

Ο Ράιντερ υπογράμμισε τις προσπάθειες συνεργασίας της κυβέρνησης Μπάιντεν με το Κογκρέσο, με στόχο να προωθήσει την έγκριση της συμπληρωματικής χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος προήδρευσε της εικονικής συνάντησης της Τρίτης με πολυάριθμους διεθνείς εταίρους, ενώ αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη, ενθάρρυνε τα μέλη της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας να στηρίξουν σταθερά τον στρατό του Κιέβου απέναντι στην επίμονη επιθετικότητα της Ρωσίας.

Στις εισαγωγικές του δηλώσεις, ο Austin υπογράμμισε τη σημασία του αγώνα της Ουκρανίας, τονίζοντας τη σημασία του για όλα τα συμμετέχοντα έθνη. Αναγνώρισε το θάρρος των στρατευμάτων της Ουκρανίας που συμμετέχουν σε μια συνεχή μάχη κατά των δυνάμεων του Κρεμλίνου κατά μήκος ενός εκτεταμένου μετώπου στις ανατολικές και νότιες περιοχές, ιδιαίτερα σε δύσκολες χειμερινές συνθήκες.

"Γι' αυτό καλώ αυτή την ομάδα να ψάξει πιο βαθιά για να παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα σωτήρια επίγεια συστήματα αεράμυνας και αναχαιτιστικά", είπε.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, το Πεντάγωνο αποκάλυψε το τελευταίο πακέτο ασφαλείας για την Ουκρανία, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει πάνω από 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας.

Περίπου 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια της συνολικής βοήθειας προς την Ουκρανία προήλθαν από τα υπάρχοντα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνθηκαν σε στρατιωτικές συμφωνίες διαρκείας, όπως αναφέρει το Associated Press. Κατά συνέπεια, ακόμη και αν η τρέχουσα χρηματοδότηση του Πενταγώνου έχει εξαντληθεί, παραμένει η προοπτική να συνεχίσουν να αποστέλλονται στο μεταξύ στην Ουκρανία όπλα που είχαν ήδη προμηθευτεί.

Ο υποστράτηγος Πατ Ράιντερ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η συνεχιζόμενη βοήθεια προς την Ουκρανία συνεχίζεται μέσω εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και συνεργατικών ηγετικών προσπαθειών. Όμως, πρόσθεσε, "προκειμένου να μπορέσουμε να παράσχουμε τις δυνατότητες που χρειάζεται η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης σήμερα, αλλά και μακροπρόθεσμα, θα εκτιμούσαμε πραγματικά την υποστήριξη του Κογκρέσου".

Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους από την Ουκρανία, αφήνοντας το έθνος να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα χωρίς βοήθεια. Παρά τις διάφορες ενδείξεις που προτρέπουν σε παύση των εχθροπραξιών, οι ΗΠΑ συνέχισαν την οικονομική υποστήριξη, για τα στρατηγικά τους συμφέροντα και τώρα έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία εν μέσω πολέμου.



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail