Κομψότατο! Η Ουκρανία στέλνει απειλές θανάτου στην Ουγγαρία

Η αποφυγή βοήθειας από την Ουγγαρία στην Ουκρανία είναι παλιά είδηση. Η απογοήτευση του Ζελένσκι ξεχείλισε και τώρα, σερβίρει στους υπουργούς της Ουγγαρίας απειλές θανάτου σε πικάντικη διπλωματική πιατέλα.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι υποτιθέμενες απειλές θανάτου φέρονται να έχουν απευθυνθεί στην ουγγρική πρεσβεία στην Ουκρανία, με στόχο συγκεκριμένα τον Péter Szijjártó, υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Ουζχορόντ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Index, το απειλητικό μήνυμα παραδόθηκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της πρεσβείας και συντάχθηκε στην ουκρανική γλώσσα.

Ο συντάκτης του σημειώματος ισχυρίζεται πως η ουγγρική κυβέρνηση είναι μισητή στους Ουκρανούς επειδή δήθεν προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία "θα χάσει στον πόλεμο". Το κείμενο προτείνει να γίνουν ρυθμίσεις για την κηδεία και αναφέρει ότι ο Szijjártó θα έχει μια "εκρηκτική υποδοχή" στις 29 Ιανουαρίου. "Ο Θεός συγχωρεί, αλλά οι Ουκρανοί δεν συγχωρούν" είναι το τέλος του μηνύματος.

Ο Tamás Menczer, υφυπουργός του υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας, δήλωσε στο Facebook πως ο Péter Szijjártó "δεν αποτρέπει την Ουγγαρία από το να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της" υπό το πρίσμα της απειλής.

"Ο Πολωνός πρωθυπουργός επιτίθεται στη θέση της Ουγγαρίας, η οποία τάσσεται υπέρ της ειρήνης, με απαράδεκτες δηλώσεις, ενώ ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Péter Szijjártó δέχεται απειλές θανάτου. Όποιος πιστεύει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας θα φοβηθεί, δεν γνωρίζει τον Péter Szijjártó", έγραψε ο Menczer.

Στόχος της συνάντησης μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνάντηση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία έχει οριστεί για τις 29 Ιανουαρίου στο Ουζχορόντ.

Προηγουμένως, ο Zelenskyy και ο Orbán είχαν μια σύντομη συνάντηση όταν επισκέφθηκαν την Αργεντινή για την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου. Τότε, ο Όρμπαν δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν διμερή θέματα, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση πως τα υπουργεία Εξωτερικών θα κανόνιζαν τη συνάντηση.

Όπως είναι γνωστό, μπορούμε να αποδώσουμε αυτές τις απειλές σε οποιαδήποτε από τις ακροδεξιές οργανώσεις που συνεργάζονται άμεσα με την ουκρανική κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ενεργά νεοναζιστικές οργανώσεις, σε σημείο που το ακροδεξιό Τάγμα Αζόφ -το οποίο οι ΗΠΑ κάποτε είχαν θέσει εκτός νόμου- να υπηρετεί τώρα ως Εθνική Φρουρά της χώρας. Έτσι, ενώ αυτές οι απειλές μπορεί να προέρχονται από κρατικούς φορείς, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπλέκεται με κάποια ιδιότητα.

Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δεχτούμε αυτόν τον ισχυρισμό. Η Ουκρανία μισεί εδώ και καιρό την Ουγγαρία, εν μέρει λόγω της αντιουκρανικής στάσης της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου. η Ουγγαρία δήλωσε μόλις πριν από μια εβδομάδα ότι η ίδια και η ΕΕ εξακολουθούν να απέχουν πολύ όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας δήλωσε την Πέμπτη ότι μια συμφωνία μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία βρίσκεται ακόμη μακριά.

Όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου, σκοπεύουν να εγκρίνουν περαιτέρω οικονομική στήριξη για την Ουκρανία, καθώς πολεμά τη ρωσική εισβολή- ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξακολουθεί να είναι αντίθετος.

"Διαπραγματευόμαστε με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, αλλά οι θέσεις μας απέχουν πολύ η μία από την άλλη, οπότε η συμφωνία δεν είναι σίγουρη", δήλωσε ο Γκέργκελι Γκούλιας σε ενημέρωση.

"Ωστόσο, ούτε η έλλειψη συμφωνίας θα ήταν τραγωδία, διότι σε αυτή την περίπτωση τα 26 κράτη μέλη μπορούν να στηρίξουν την Ουκρανία", είπε, προσθέτοντας πως η Ουγγαρία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στηρίξει την Ουκρανία διμερώς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι βέβαιη για την εξεύρεση λύσης μεταξύ των 27 μελών του μπλοκ.

Ο κ. Γκούλιας δήλωσε πως η Ουγγαρία είναι αντίθετη με την στήριξη της Ουκρανίας "με τη λήψη δανείου, και δεν πιστεύουμε ότι είναι καλή ιδέα να γίνει αυτό ούτε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι τα χρήματα της Ουγγαρίας μπορεί να καταλήξουν να δοθούν στην Ουκρανία".

Η Ουγγαρία εμπόδισε την επέκταση της χρηματοδότησης προς το Κίεβο, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να ξεκινήσουν ενταξιακές συζητήσεις με την Ουκρανία.

Η Επιτροπή πρότεινε τη διοχέτευση της βοήθειας μέσω της αναθεώρησης του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, ο οποίος θα περιλαμβάνει αυξημένη χρηματοδότηση για τη μετανάστευση και άλλους στόχους.

Αν και έχει εξεταστεί, η παροχή βοήθειας στο πλαίσιο 26 διμερών συμφωνιών είναι πιο δύσκολη και δαπανηρή από τη χρήση των ταμείων της ΕΕ και μπορεί να αποδυναμώσει την ένωση των κρατών μελών.

Επιπλέον, η Ουγγαρία κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις της πριν από λίγους μήνες για να σταματήσει την πρόσθετη χρηματοδότηση της ΕΕ για όπλα προς υποστήριξη της Ουκρανίας, υπονομεύοντας την επίδειξη ενότητας των δυτικών κρατών στη διάσκεψη της G7.

Ο Péter Szijjártó δήλωσε ότι αν το Κίεβο δεν διαγράψει την ουγγρική τράπεζα OTP Bank από τον κατάλογο των χορηγών πολέμου, η κυβέρνησή του θα παρακρατήσει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα ταμείο που αποζημιώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ που παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Szijjártó φέρεται να δήλωσε πως τα προηγούμενα δέκα σχέδια κυρώσεων απέτυχαν και ότι το σχέδιο της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι "εντελώς αντίθετο με την κοινή λογική", απαντώντας σε δημοσίευμα στον ιστότοπο της ουγγρικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, η Βουδαπέστη έχει υποσχεθεί να εμποδίσει τον ενδέκατο γύρο κυρώσεων που σχετίζονται με την OTP Bank -ένα βήμα με το οποίο έχει απειλήσει συχνά, αλλά ποτέ δεν το έκανε πραγματικά.

Οι απειλές της Ουγγαρίας αναμένεται να ρίξουν σκιά στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του μπλοκ σχετικά με τις πιο πρόσφατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ουγγαρία υποστήριξε πως, επειδή το σχέδιο προοριζόταν να ενισχύσει την παγκόσμια ασφάλεια της Ευρώπης και δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ουκρανία, θα μπλοκάρει την πιο πρόσφατη παρτίδα μετρητών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης.

Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, καθώς η Ουκρανία επρόκειτο να ξεκινήσει μια μαζική επιχείρηση για να επιχειρήσει και να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα.

Η Βουδαπέστη συνέδεσε επίσης την ουγγρική OTP Bank με τον κατάλογο των ξένων χορηγών πολέμου του Κιέβου, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης πέντε ελληνικές επιχειρήσεις, τέσσερις κινεζικές, τέσσερις γαλλικές, τρεις αμερικανικές και έναν βρετανικό οργανισμό.

Ο τρόπος με τον οποίο η Ουγγαρία συνέδεσε τα θέματα ενοχλούσε πάντα τους διπλωμάτες της ΕΕ και το Κίεβο τους προκαλούσε πάντα απογοήτευση.

Η Ουγγαρία δεν εμπόδισε ποτέ τη μεταφορά των μετρητών ή την εφαρμογή οποιουδήποτε συνολικού πακέτου κυρώσεων, αλλά αρνήθηκε να παράσχει στην Ουκρανία οποιοδήποτε στρατιωτικό υλικό και παραπονέθηκε πικρά για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Οι δεσμοί της Ουγγαρίας με τα άλλα μέλη της ΕΕ, ιδίως με την πάλαι ποτέ σύμμαχό της Πολωνία, βρίσκονται στο ναδίρ. Φαίνεται απίθανο ότι η ατμόσφαιρα θα βελτιωθεί πολύ σύντομα, ιδίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων παρατηρήσεων του Βίκτορ Όρμπαν που εξισώνει τους στόχους της ΕΕ με την προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να υποτάξει την Ευρώπη.

"Η βυζαντινή αυτοκρατορία, ο Καρλομάγνος, ο Όθωνας, ο Ναπολέων, ο Χίτλερ, όλοι ονειρεύονταν την ευρωπαϊκή ενότητα", δήλωσε ο Όρμπαν σε ομιλία του, υπονοώντας ότι η ίδια τάση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

Είναι σαφές ότι η υπομονή του Ζελένσκι έχει εξαντληθεί με τις απειλές θανάτου που απευθύνονται τώρα στους υπουργούς της Ουγγαρίας.







Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail