Η Ουκρανία περιμένει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

pixabay / MasterTux
Ο ευσεβής πόθος της Ουκρανίας: ΕΕ ετοιμάζει απόφαση για δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει κοινή απόφαση για τη δήμευση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έως τις 19 Φεβρουαρίου.
 
Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η προσωπική άποψη του Borrell

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εκδώσει κοινή απόφαση για το θέμα της δήμευσης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

"Όσον αφορά τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση αυτού του έργου με βάση τις προτάσεις που παρουσιάσαμε τον Δεκέμβριο, με έμφαση στα έσοδα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για τα έσοδα, τα έσοδα από τόκους, και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε πρεσβευτικό επίπεδο, "αλλά βλέπω ότι έρχεται μια συμφωνία", δήλωσε ανταποκριτής της DW. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί πριν από τις 19 Φεβρουαρίου, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες.

Προφανώς, αυτές είναι μόνο οι προσδοκίες του Borrell και όχι ένα λυμένο ζήτημα, όπως θα ήθελε η Ουκρανία.

Τι μπορεί να κατάσχει η ΕΕ

Το θέμα της δήμευσης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δυτικές πηγές, τα περισσότερα από αυτά είναι χρηματικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και κρατικά ομόλογα του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστρίας.

Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Μπορέλ, η ΕΕ συζητά φόρο υπερκέρδους επί των εσόδων από τόκους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που φυλάσσουν ρωσικά δισεκατομμύρια. Είναι αυτός ο "φόρος", που κατατίθεται σε ειδικούς λογαριασμούς, που θέλουν να κατασχέσουν.

Πολιτικά, αυτή η κατάσχεση θα πραγματοποιηθεί ως "προκαταβολή για αποζημιώσεις", τις οποίες το Κρεμλίνο, όπως πιστεύει η ΕΕ, θα πρέπει να καταβάλει στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο ηττημένος είναι αυτός που πληρώνει τις αποζημιώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως μια τέτοια κατάσχεση θα μπορούσε ακόμη να αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ. Οι διεθνείς επενδυτές μπορεί πράγματι να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, εάν η ΕΕ αποκτήσει πρόσβαση στα κέρδη από τους θεματοφύλακες.

Ωστόσο, αυτό είναι απλώς ένα δευτερεύον επιχείρημα τώρα για την ΕΕ που ζει υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Τα κατασχεθέντα χρήματα δεν αρκούν για την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο (στο Βέλγιο βρίσκεται ο θεματοφύλακας Euroclear της ΕΕ) δήλωσε τον Οκτώβριο ότι 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από "φορολογικά έσοδα" ήταν ήδη διαθέσιμα. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση της εμπόλεμης χώρας, δήλωσε ο Κρόο. Η Euroclear ανέφερε ειδικά έσοδα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 και κατέβαλε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στη βελγική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Ακόμη και αν η ΕΕ μεταφέρει 800 εκατομμύρια ή 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, τα χρήματα αυτά δε θα λύσουν το ζήτημα της επαρκούς χρηματοδότησής της. Το τίμημα του ζητήματος είναι 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως - αυτό είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θα κάνει μήνυση και θα απαντήσει με τρόπο καθρέφτη

Η διεθνής αρχή της κρατικής ασυλίας τρέχει πως οι χώρες δεν μπορούν να χειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άλλων κυρίαρχων κρατών. Ως εκ τούτου, η Ρωσία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η Μόσχα μπορεί επίσης να λάβει αντίμετρα, κατάσχοντας δυτικά περιουσιακά στοιχεία και διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις με "μη φιλικές" χώρες.
 
Ο όγκος των άμεσων επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της G7, της Αυστραλίας και της Ελβετίας στη ρωσική οικονομία στο τέλος του 2022 ανήλθε σε 288 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη που βασίζεται σε εθνικά στατιστικά στοιχεία των δυτικών χωρών, αναφέρει το RIA Novosti.

Τον περασμένο Μάρτιο, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν από λογαριασμούς τύπου "Γ" του Εθνικού Καταθετηρίου Διακανονισμών στον Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (η Ρωσία ανοίγει τέτοιους λογαριασμούς για μη φιλικούς κατοίκους). Τα κεφάλαια αυτά ενδέχεται να κατασχεθούν ως απάντηση στα ευρωπαϊκά μέτρα.

Η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της ΕΕ θα πέσει

Η Ρωσία θα δηλώσει επίσης πως οι χώρες των οποίων τα κρατικά ομόλογα αγόρασε η Ρωσία θα θεωρηθούν αφερέγγυες εάν οι δυτικές κυβερνήσεις αρνηθούν να καταβάλουν τους τόκους τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το προηγούμενο είχε δημιουργηθεί τον Ιούνιο του 2022, όταν οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν τη Μόσχα να καταβάλει πληρωμές σε ξένο νόμισμα στους κατόχους ρωσικών ομολόγων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο οίκος Moody's έδωσαν τότε στη Ρωσία αξιολόγηση αθέτησης πληρωμών.
 
Οι δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες άλλων χωρών δεν έχουν άλλες επενδυτικές κατευθύνσεις εκτός από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Ως εκ τούτου, δε χρειάζεται να φοβάται κανείς τη φήμη τους. Ωστόσο, οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση πολέμου με τη Δύση ανά πάσα στιγμή. Ως επιστέγασμα όλων αυτών, η Κίνα έχει κατακτήσει εδώ και καιρό τις πιστωτικές αγορές όλου του κόσμου.

Η Δύση θέλει να "στραγγίξει" την Ουκρανία

Φαίνεται πως οι δυτικές κυβερνήσεις θέλουν να κατασχέσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να απαλλαγούν από την ανάγκη να συνεχίσουν την ατελείωτη και εξαντλητική βοήθειά τους προς την Ουκρανία. Ελπίζουν επίσης να απαλλαγούν από τις πολιτικές τους υποχρεώσεις να στηρίξουν το καθεστώς του Κιέβου.

Το ακριβές ποσό των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η τοποθεσία και η σύνθεσή τους είναι άγνωστα. Οι νόμοι πολλών χωρών απαγορεύουν τη δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να λάβουν διευκρινίσεις από τις ομάδες εργασίας της G7 σχετικά με το ποια ακριβώς περιουσιακά στοιχεία είναι - χρυσός, συνάλλαγμα ή τίτλοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail