Παράλληλα με την στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, τα εξτρεμιστικά θρησκευτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ εκμεταλλεύτηκαν μια στρατηγική ευκαιρία μετά την επιχείρηση "Al-Aqsa Flood" για να δρομολογήσουν μια συστηματική ατζέντα εκτοπισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
The Cradle's Lebanon Correspondent / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτή η μυστική πολιτική διευκολύνθηκε από διάφορους παράγοντες, ιδίως από την κλιμάκωση της βίας των εποίκων μετά την 7η Οκτωβρίου, την αυξημένη πολιτική πίεση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη μόχλευση τύπου βίζας που απολαμβάνουν οι εξτρεμιστές έποικοι στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ και σε βασικούς κυβερνητικούς θεσμούς, ιδίως στο Υπουργείο Οικονομικών
Ως παράδειγμα, σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια από τον εθνικό προϋπολογισμό που προορίζονταν για πολεμικές δαπάνες τον Δεκέμβριο του 2023 κατευθύνθηκαν από τον ριζοσπαστικό υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ προς έργα εποικισμού στη Δυτική Όχθη.
Αμέσως μετά την ανακοίνωσή του, η ΕΕ επέκρινε τις διατάξεις του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των εποικισμών, υποστηρίζοντας δικαίως πως η επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών και ο αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων υπονομεύουν την ασφάλεια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και δε θα καταστήσουν το Ισραήλ ασφαλέστερο.
Ο σιωπηλός πόλεμος στη Δυτική Όχθη
Σε απάντηση, το Τελ Αβίβ σκλήρυνε σημαντικά τον εναγκαλισμό του με τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης. Αυτό περιελάμβανε την παρεμπόδιση των Παλαιστινίων εργαζομένων να εργαστούν στο Ισραήλ και την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να μεταφέρει κονδύλια από την εκκαθάριση των Παλαιστινίων στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων της Γάζας.
Στο στρατιωτικό μέτωπο, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια ξέφρενη εκστρατεία στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων και τη σύλληψη περισσότερων από 6.000 Παλαιστινίων. Οι πράξεις βίας, οι αναγκαστικές εκτοπίσεις αμάχων και οι ένοπλες επιθέσεις εποίκων - που έγιναν δυνατές με τη μεταφορά όπλων από τον εξτρεμιστή υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben Gvir - κλιμακώθηκαν δραματικά σε όλη την κατεχόμενη περιοχή.
Ο Ben Gvir, ο οποίος προωθεί την κρυφή ατζέντα των εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, χρησιμοποίησε τα γεγονότα της πλημμύρας του Al-Aqsa για να εκτοπίσει 25 παλαιστινιακές κοινότητες βεδουίνων, συμπεριλαμβανομένων 266 οικογενειών στους ανατολικούς πρόποδες κοντά στη Ραμάλα και την κοιλάδα του Ιορδάνη.
Ήδη φέτος, υπό την πίεση των εξτρεμιστών συμμάχων του, ο Νετανιάχου σταμάτησε τις κατεδαφίσεις παράνομων εβραϊκών φυλακίων στη Δυτική Όχθη, πηγαίνοντας ενάντια στη σύσταση του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει τις εντάσεις στη Δυτική Όχθη, ενώ η σύγκρουση μαίνεται στο βόρειο και στο νότιο μέτωπο του Ισραήλ.
Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Σμότριτς και ο Μπεν Γκβίρ ζήτησαν δημοσίως την εκτόπιση των κατοίκων της Γάζας για να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των σιωνιστών εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά μετά την εκδίωξή τους το 2005. Τα πολεμοχαρή σχόλιά τους προκάλεσαν νέα ρήξη με την αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει επικρίνει έντονα την "εμπρηστική και ανεύθυνη" ρητορική του Τελ Αβίβ.
Η αποστολή του Μπλίνκεν στη Ραμάλα
Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς δεν επικεντρώθηκε πρωτίστως στις μεταπολεμικές συζητήσεις για τη Γάζα, όπως η Ουάσινγκτον έχει προτείνει ευρέως, αλλά στην ανάσχεση μιας πυρκαγιάς στη Δυτική Όχθη.
Τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι σήμερα μια ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, για οποιοδήποτε περιστατικό, μικρό ή μεγάλο, και το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ΗΠΑ να εκτονώσουν και να διαχειριστούν τη στρατιωτική κλιμάκωση στα σύνορα του Λιβάνου.
Ο βασικός στόχος του Μπλίνκεν ήταν να ασκήσει πίεση στην ΠΑ, η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη, για να αποτρέψει και να καταστείλει οποιαδήποτε λαϊκή παλαιστινιακή εξέγερση που θα μπορούσε να οδηγήσει στο άνοιγμα ενός τρίτου πολεμικού μετώπου κατά του Τελ Αβίβ.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας και οι στρατιωτικές αρχές ενέτειναν τις προειδοποιήσεις τους προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προτρέποντας τον Νετανιάχου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις για να αποτρέψει μια τρίτη ιντιφάντα, την οποία ο ισραηλινός στρατός μπορεί να δυσκολευτεί να περιορίσει, ενώ είναι έντονα απασχολημένος με τη Γάζα, τον Λίβανο και τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από τον ναυτιλιακό αποκλεισμό της Υεμένης.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δε βρίσκονται στην ίδια πλευρά
Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα, καθώς προετοιμάζονται για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Παρά τις προσπάθειές της να βρει προσωρινές, επιδιορθωτικές λύσεις για την περιφερειακή αναταραχή που πυροδότησε ο πόλεμος του Τελ Αβίβ στη Γάζα, η Ουάσινγκτον βρίσκεται όλο και περισσότερο μπλεγμένη σε ένα δυτικοασιατικό τέλμα, χάρη στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της στην Υεμένη.
Αυτό που ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό τον Λευκό Οίκο είναι ότι ο ισραηλινός σύμμαχός του φαίνεται να αδιαφορεί εκνευριστικά για αυτό το αμερικανικό δίλημμα, με τον Νετανιάχου να επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στο προσωπικό πολιτικό του μέλλον και στη ριζοσπαστική ατζέντα των εταίρων του στον συνασπισμό - μια ατζέντα που δε ευθυγραμμίζεται με τα συνολικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις για την ασταθή κατάσταση στη Δυτική Όχθη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται να ασκήσει πίεση στους συμμάχους του, φοβούμενος τις επανειλημμένες απειλές τους να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση συνασπισμού του.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στις μεταπολεμικές προτάσεις τους για τη Γάζα και στην εσωτερική πολιτική σκηνή τους. Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία είναι πλέον βαθιά αντιδημοφιλής μεταξύ των ίδιων των Παλαιστινίων ψηφοφόρων της, αποτελεί επίσης κρίσιμη συνιστώσα των σχεδίων των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία, πολλά από τα οποία επικαλύπτονται με διάφορες περιφερειακές ατζέντες.
Από την έναρξη του σημερινού πολέμου, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εμπλέξουν την ΠΑ στη μεταπολεμική πολιτική αποκατάσταση της Γάζας, σε ευθυγράμμιση με αρκετές αραβικές και δυτικές χώρες, ως προκαταρκτικό βήμα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Η πορεία προς μια "δίκαιη ειρήνη" έχει καταστεί βασικό στοιχείο στις συζητήσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ, στις οποίες το τελευταίο επιμένει σε απτά βήματα του Ισραήλ προς μια λύση δύο κρατών προτού εξετάσει το ενδεχόμενο πλήρους εξομάλυνσης με το Τελ Αβίβ.
Ενώ η πάντα επίζηλη, επιλογή των δύο κρατών αποτελούσε αρχικά δευτερεύον ζήτημα στις συνομιλίες εξομάλυνσης, η βάναυση και άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 22.000 κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχει πλέον καταστεί κεντρικό στοιχείο για τη Σαουδική Αραβία.
Το Ριάντ έχει τα δικά του κίνητρα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και εμμένει σταθερά στο δρόμο των δύο κρατών. Με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ για τους χειρισμούς του Μπάιντεν στην κρίση της περιοχής, ο Λευκός Οίκος χρειάζεται μια διπλωματική επανάσταση στη Δυτική Ασία για να εξασφαλίσει κάποια εκλογικά κέρδη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιδεινωθούν από τα απρόκλητα πλήγματα της περασμένης εβδομάδας στην Υεμένη, εξακολουθούν να δείχνουν δυσαρέσκεια των Αμερικανών ψηφοφόρων (57%) για τη διαχείριση της πολιτικής του Μπάιντεν στη Δυτική Ασία.
Το αβέβαιο μέλλον της ΠΑ
Για να μπερδέψει περαιτέρω τα πράγματα, το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ισραηλινό στρατιωτικό κατεστημένο έχει διαφορετικούς υπολογισμούς από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου την οποία υπηρετεί. Ο στρατός στοχεύει στην αποστράτευση των εφέδρων και στη μετάβαση σε ένα λιγότερο σοβαρό, πιο στοχευμένο επίπεδο επιθετικότητας στη Γάζα, ευθυγραμμιζόμενος με τις συμβουλές των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προετοιμασίες για μια πιθανή ισραηλινή κλιμάκωση με τον Λίβανο.
Πολλά είναι άγνωστα σχετικά με το συνεχιζόμενο συντονισμό μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του Πενταγώνου - όσον αφορά το αν είναι πρόθυμοι να υπονομεύσουν τους στόχους και τις τακτικές του Τελ Αβίβ - εκτός από την κοινή τους ανησυχία ότι η δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ επιδιώκει προσωπικά συμφέροντα έναντι στρατηγικών εκτιμήσεων.
Αλλά η αποφυγή μιας πυρκαγιάς στη Δυτική Όχθη αποτελεί μείζον ζήτημα και για τους δύο, εξ ου και το θέμα αυτό αποτέλεσε κεντρικό σημείο της επίσκεψης του Μπλίνκεν με τον Αμπάς και της διπλωματίας του με τους Σαουδάραβες.
Η απειλή μιας κλιμάκωσης στη Δυτική Όχθη χρησιμοποιήθηκε επίσης ως μοχλός πίεσης από τις ΗΠΑ για να αποσπάσουν τα κονδύλια για την εκκαθάριση των Παλαιστινίων από την κυβέρνηση Νετανιάχου.Το κλειδί στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου είναι η εξασφάλιση της αδύναμης και αναποτελεσματικής ΠΑ ως κύριου παλαιστινιακού εταίρου της που κινείται προς τα εμπρός, και η επαναφορά της ως ασφαλούς εναλλακτικής λύσης έναντι της Χαμάς και άλλων αντιστασιακών ομάδων στη Γάζα.
Από τις 7 Οκτωβρίου, η Παλαιστινιακή Αρχή αναζητά πολιτική κάλυψη ευθυγραμμιζόμενη στενά με τις θέσεις της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, οι οποίες προειδοποιούν το Ισραήλ και τους συμμάχους του για τις μετακινήσεις πληθυσμών στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένες δεσμεύσεις μεταξύ της Ραμάλα, του Καΐρου και του Αμμάν, κάτι που ταιριάζει καλά στην ατζέντα της Ουάσινγκτον.
Κανένα από αυτά τα πράγματα, ωστόσο, δεν συγκαλύπτει το γεγονός ότι μια αντιδημοφιλής Παλαιστινιακή Αρχή, καβάλα στους ώμους των πλέον εντελώς περιφρονημένων Αμερικανών που ενέκριναν την κατάρρευση της Γάζας, προσπαθεί να εκθρονίσει μια λαϊκή παλαιστινιακή αντίσταση, ενώ διαχειρίζεται κακώς πολλαπλά πολεμικά μέτωπα, με μια ισραηλινή κυβέρνηση που είναι απρόσβλητη στις απαιτήσεις ή τις εκκλήσεις των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον δεν μπόρεσε να προσφέρει μια παλαιστινιακή λύση στις δεκαετίες που πέρασαν από την ειρήνη που επετεύχθη στο Όσλο - οπότε τι μπορεί να κάνει τώρα; Τα πλούσια αραβικά κράτη δεν ενδιαφέρονται να σηκώσουν το φορτίο της Παλαιστινιακής Αρχής, όταν ακόμη και οι ΗΠΑ μπορούν μετά βίας να την κρατήσουν στη ζωή. Ακόμα και ο ηγέτης των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, ο Άραβας υπεύθυνος για τις συμφωνίες του Αβραάμ με το Ισραήλ, είπε στον Νετανιάχου να "πάει να ρωτήσει τον Ζελένσκι" όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήρθε εκλιπαρώντας για χρήματα για να στηρίξει την ΠΑ.
Οι λύσεις με τσιρότα είναι πάντα προσωρινές. Χρειάζονται μόνο λίγες σταγόνες νερού για να καταστραφεί η αποτελεσματικότητά τους. Καθώς οι θρησκευόμενοι έποικοι αλωνίζουν σε όλη τη Δυτική Όχθη, χάρη στην κυβέρνηση Νετανιάχου - οι ΗΠΑ θα παίζουν μόνοι τους την νοσοκόμα πλήρους απασχόλησης, σε μια μάταιη προσπάθεια να περιποιηθούν κάθε κόψιμο. Θα μπορούσαμε να είμαστε μια πληγή μακριά από την κατάρρευση του όλου εγχειρήματος.