Η Αίγυπτος κατασκευάζει μυστηριώδες τείχος κοντά στη Γάζα - μέσα ενημέρωσης

Maxar Technologies via ΑΡ
Freepen.gr - Η αιγυπτιακή κυβέρνηση φέρεται να έχει ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή ενός τείχους κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Γάζα, εν μέσω φόβων ότι μια σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού θα ωθήσει τους πρόσφυγες πολέμου έξω από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Associated Press, οι New York Times και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για τις κατασκευαστικές εργασίες την Παρασκευή, επικαλούμενα δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την εκκαθάριση του εδάφους και την ανέγερση ενός τείχους. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συζητήσουν τον σκοπό του έργου, αλλά οι αναφορές έδειξαν πως θα μπορούσε να είναι μια "οχυρωμένη νεκρή ζώνη" για να φιλοξενήσει τους κατοίκους της Γάζας που διαφεύγουν από μια μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάζεται στην παλαιστινιακή συνοριακή πόλη Ράφα.

Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) άρχισαν τις προετοιμασίες για χερσαία επίθεση στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο της Γάζας για τους αμάχους που διαφεύγουν από τον πόλεμο της Δυτικής Ιερουσαλήμ με τη Χαμάς. Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο. Οι IDF έχουν ισοπεδώσει μεγάλο μέρος του πολιορκημένου θύλακα καθώς κυνηγούν μαχητές της Χαμάς, σκοτώνοντας σχεδόν 29.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτίμηση των τοπικών υγειονομικών αρχών.

Οι New York Times, επικαλούμενοι έναν άγνωστο εργολάβο που ανατέθηκε από τον αιγυπτιακό στρατό, ανέφεραν ότι το τείχος θα αποκλείσει μια περιοχή πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων σε μια νεκρή ζώνη κοντά στα νότια σύνορα της Γάζας. Το ύψος του θα είναι περίπου πέντε μέτρα (16 πόδια).

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ υποστήριξε την Παρασκευή πως οι IDF δε θα προσπαθήσουν να εξαναγκάσουν τους κατοίκους της Γάζας να εισέλθουν στην Αίγυπτο. "Σεβόμαστε και εκτιμούμε την ειρηνευτική μας συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στην περιοχή καθώς και σημαντικό εταίρο", πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail