Επίθεση σε αμερικανική βάση: Γάζα, η αμερικανική κατοχή του Ιράκ πρέπει να τερματιστεί

Η επίθεση των Ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), μιας ομάδας-ομπρέλα της ιρακινής αντίστασης που αποτελεί μέρος του Άξονα Αντίστασης, εναντίον μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας την Κυριακή [28/1] άφησε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και τουλάχιστον 40 άλλους τραυματίες.

Από τον Xavier Villar - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την σκοπιά του Άξονα της Αντίστασης, η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βάση "Πύργος 22" χρησίμευσε για να αναδείξει και πάλι ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή δεν είναι άμοιρη των καταστροφικών συνεπειών της συνεχιζόμενης ισραηλινής γενοκτονίας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Στην πραγματικότητα, το να πιστεύει κανείς το αντίθετο είναι μια πολιτικά αφελής και αναλυτικά ρηχή πρόταση.

Περαιτέρω, η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος της εκστρατείας που ανακοίνωσαν οι ηγέτες του Άξονα της Αντίστασης, από το Ιράκ έως τη Συρία και από το Λίβανο έως την Υεμένη, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα, ο οποίος έχει επανειλημμένα τονίσει την αποφασιστικότητα των αντιστασιακών δυνάμεων να εκδιώξουν τις ξένες δυνάμεις από την περιοχή.

Οι PMU, ως εκφραστές του πολιτικού λόγου αυτού του Άξονα της Αντίστασης, έχουν ως στόχο να μεταφέρουν το μήνυμα πως ο σημερινός μέτριας έντασης περιφερειακός πόλεμος θα μπορούσε δυνητικά να επεκταθεί σε όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο, με αποτέλεσμα να γίνει πολύ πιο δαπανηρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι αρκετά αφελές να περιμένουμε ότι τα στρατεύματα από χώρες που υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη σιωνιστική γενοκτονία στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή δε θα υποστούν κανενός είδους βλάβη.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως το ιρακινό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής του κυριαρχίας, ψήφισε τον Ιανουάριο του 2020 ένα ψήφισμα που προέτρεπε απερίφραστα την κυβέρνηση της Βαγδάτης να "αποβάλει τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα".

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες αυτές τις εκκλήσεις εν μέσω μιας αύξησης των επιθέσεων στις αμερικανικές βάσεις ως απάντηση στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Γάζα, όπου οι Αμερικανοί παρουσιάζονται χέρι-χέρι με το Ισραήλ.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ίδια αυτά στρατεύματα ήταν υπεύθυνα για τη δολοφονία του στρατηγού Qassem Soleimani, διοικητή της Δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, και του αναπληρωτή ηγέτη της PMU, Abu Mahdi Al-Muhandis, έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον Ιανουάριο του 2020.

Η επίθεση στην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως μέρος της απάντησης στη δολοφονία αυτών των δύο ηγετών του μετώπου αντίστασης, που αποτελούν τους άξονες του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ήταν μετά από αυτές τις εξωδικαστικές δολοφονίες που ο Sayed Nasrallah δεσμεύτηκε να "τιμωρήσει" τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποβάλει τα στρατεύματά τους από την περιοχή.

Από οργανωτική άποψη, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνοντας τη διαλεκτική ενότητα του Άξονα της Αντίστασης, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως η συνεργασία μεταξύ της ιρακινής PMU και της Χεζμπολάχ στη Συρία για την καταπολέμηση του ΙΚ συνέβαλε στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας συλλογικής άμυνας που αμφισβητεί την παραδοσιακή αντίληψη που εδράζεται στην ευρωκεντρική εκδοχή.

Αυτή η συλλογική άμυνα που χαρακτηρίζει τον Άξονα της Αντίστασης εξηγεί πώς η διεθνής συμμαχία σχημάτισε έναν στρατιωτικό συνασπισμό κατά της σιωνιστικής οντότητας και των συμμάχων της.

Σε αυτόν τον συνασπισμό συμμετέχουν κυρίως ομάδες όπως η Χεζμπολάχ, η Ανσαρουλάχ και η ιρακινή PMU. Όλες αυτές οι ομάδες έχουν επιδείξει τους τελευταίους μήνες έμπρακτα την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή αντίσταση.

Αυτός ο συνασπισμός περιφερειακών δυνάμεων βασίζεται σε αλληλεγγύη και οριζόντιες συγγένειες που σαφώς δεν μπορούν να κατανοηθούν εντός των ιεραρχικών παραμέτρων της δυτικοκεντρικής δυναμικής ισχύος. Με άλλα λόγια, ο Άξονας Αντίστασης μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια μη ιεραρχική και οριζόντια συνεργασία.

 Αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο κοινής κυριαρχίας μεταξύ των ομάδων αντίστασης που είναι διασκορπισμένες σε όλη την περιοχή. Αυτό το μοντέλο περιφερειακής κυριαρχίας βασίζεται, επομένως, σε μια διαλεκτική συγγένεια που δεν μπορεί να αναχθεί, όπως κάνουν τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης, στην κατηγορία των "φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών" ή των "ιρανικών πληρεξουσίων".

Για παράδειγμα, μετά την επίθεση στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την PMU ότι είναι μια "πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν". Την ίδια κούφια ρητορική επανέλαβαν και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ενώ ανοιχτά και ανερυθρίαστα καλούσαν σε "πόλεμο" κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε κατηγορηματικά τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καν'ανί, οι περιφερειακές ομάδες αντίστασης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η PMU, δε λαμβάνουν εντολές ή οδηγίες από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Τα κινήματα αυτά είναι αυτοδύναμα και πλήρως ικανά να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις για την υποστήριξη του λαού και της αντίστασης στην Παλαιστίνη, που παραπαίει κάτω από τη σιωνιστική δολοφονική μηχανή από τις 7 Οκτωβρίου.

Σαφώς, η πρόθεση δεν είναι να αρνηθεί τη σχέση μεταξύ του Ιράν και της ιρακινής αντίστασης, ή άλλων αντιστασιακών ομάδων, αλλά να τονίσει τη δική τους στρατηγική και πολιτική αυτονομία.

Η τοποθέτηση αυτών των ομάδων στην κατηγορία της "πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν" είναι μια πολιτική άσκηση που αποσκοπεί στην απονομιμοποίηση των δράσεών τους, στην αφαίρεση της εξουσίας τους να ενεργούν σύμφωνα με τις δικές τους ατζέντες και στην ψευδή απεικόνισή τους ως "πιόνια στα χέρια της Τεχεράνης".

Από την άποψη της οριζόντιας και μη ιεραρχικής συνεργασίας, η PMU εκτελεί αυτό που το ιρακινό κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει - την αποπομπή των δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού από την αραβική χώρα.

Η εκδίωξη των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Άξονα Αντίστασης για την επίτευξη του στόχου μιας αυτόνομης περιοχής με πολιτικούς όρους.

Η πίεση που άσκησαν οι ομάδες αντίστασης στο Ιράκ στις παράνομες αμερικανικές βάσεις και τις πλατφόρμες πετρελαίου κατέδειξε την αποφασιστικότητα του μετώπου αντίστασης ενάντια στην αμερικανική κατοχή.

Ταυτόχρονα, οι ομάδες αυτές έστειλαν ένα πολιτικό μήνυμα με αντιαποικιακό περιεχόμενο τόσο στους συμπολίτες τους όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους περιφερειακούς συμμάχους τους, ιδίως στο καθεστώς του Τελ Αβίβ.

Ως εκ τούτου, μπορεί να δηλωθεί πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της υποστήριξης των ΗΠΑ στην ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα, της δολοφονίας το 2020 των κορυφαίων διοικητών της αντιτρομοκρατικής, του στρατηγού Σουλεϊμανί και του Αμπού Μαχντί αλ-Μουχάντις, και της επίθεσης της PMU στη βάση "Πύργος 22".

Τα σημάδια είναι ορατά: Τόσο η αμερικανική κατοχή του Ιράκ όσο και η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης πρέπει να τελειώσουν για να σταματήσει ο Άξονας της Αντίστασης τις επιχειρήσεις του εναντίον και των δύο κατοχικών οντοτήτων.

* Ο Xavier Villar είναι διδάκτωρ Ισλαμικών Σπουδών και ερευνητής με έδρα την Ισπανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail