Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή πρόκειται να φθάσουν στο σημείο βρασμού

Freepen.gr - Οι εντάσεις κλιμακώνονται στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να στηρίξουν τον ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 Παλαιστίνιους.

Η Υεμένη παραμένει ένα από τα πιο θερμά σημεία της περιοχής. Στις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν τον τέταρτο γύρο κοινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον των Χούτι, οι οποίοι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν για την υποστήριξη της Γάζας. Τα πλήγματα έπληξαν 18 στόχους των Χούθι σε οκτώ τοποθεσίες.

Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας πολίτης και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ, αποτελώντας τις πρώτες απώλειες αμάχων κατά τη διάρκεια αμερικανικών και βρετανικών επιδρομών στην Υεμένη.

Στις 26 Φεβρουαρίου, η γερμανική φρεγάτα Hessen, η οποία αναπτύχθηκε πρόσφατα στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση των Χούτι, εκτόξευσε δύο πυραύλους SM-2 εναντίον ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper, αφού το αναγνώρισε λανθασμένα ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούτι, σε ένα ντροπιαστικό περιστατικό φιλικών πυρών. Οι πύραυλοι δεν πέτυχαν τον στόχο τους, πέφτοντας στη θάλασσα.

Οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους Χούτι, οι οποίοι φέρονται να επιτέθηκαν σε ένα υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου στην Ερυθρά Θάλασσα στις 27 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στο Λίβανο, τα επανειλημμένα πλήγματα του Ισραήλ απέτυχαν επίσης να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της. Στις 26 Φεβρουαρίου, η ομάδα κατέρριψε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Hermes 450. Αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε δύο επιθέσεις με ρουκέτες και κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον της βάσης ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο όρος Meron.

Επιπλέον, στις 28 Φεβρουαρίου, το Παλαιστινιακό Κίνημα Χαμάς εκτόξευσε περισσότερες από 40 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον του αρχηγείου της 769ης Μεραρχίας Χιράμ στον οικισμό Kiryat Shmona και του στρατώνα του αεροδρομίου κοντά στον οικισμό Beit Hilal.

Σε μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, να αναπληρώσει την αποτυχία του στο Λίβανο, το Ισραήλ ενέτεινε τα πλήγματά του στη γειτονική Συρία.

Στις 25 Φεβρουαρίου, τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ φέρονται να σκοτώθηκαν όταν ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε φορτηγό κοντά στη δυτική συριακή πόλη αλ-Κουσέιρ.

Αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου, μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων έπληξαν στόχους στα νότια περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού. Οι στόχοι φέρονται να ήταν θέσεις της Χεζμπολάχ και άλλων δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην πόλη Σετ Ζαϊνάμπ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. 

Εν τω μεταξύ, στη Γάζα, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις έχουν σχεδόν σταματήσει. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να ετοιμάζεται να επιτεθεί στη νότια περιοχή της Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο.

Ενώ οι δυνάμεις του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης παραμένουν απτόητες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι προφανώς ακόμα αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα με κάθε κόστος. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν σε σημείο βρασμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail